Woordenschat

RAMAT HASJARON – De Hebreeuwse taal is een nieuw woord rijker dankzij Bibi Netanjahoe en dat woord is ‘Nivtsaroet’; het staat niet in het woordenboek en Google translate kent het ook niet. Het betekent ‘onbekwaamheid’ in de zin van onmacht het vele werk dat je op je hebt genomen tot een goed einde te brengen, zoals te veel hooi op je vork nemen. Het wordt nu specifiek gebruikt voor de incompetentie of het onvermogen van Netanjahoe om bij alle zware verdenkingen en strafzaken die tegen hem lopen, en al zijn aandacht opeisen, ook nog met een koel hoofd te fungeren als premier in deze toch al zo moeilijke periode en onafhankelijk te oordelen en besluiten te nemen.

Door: Eldad Kisch – 15/09/2020

Televisie en kranten staan bol van dit nieuwe woord. De procureur generaal, Avichai Mandelblit, de hoogste juridische raadgever van de regering, moet die verdenking van onbekwaamheid aanhangig maken en aarzelt al maanden. Als het hoge woord er eenmaal uit is, moet het hoogste Israëlische gerechtshof er iets mee doen. Ik ben onvoldoende onderlegd om te kunnen nagaan of in deze rechtse en verwarde samenleving zo’n verdenking een schijn van kans maakt. Netanjahoe is meester in het krom buigen wat recht is, dus dat wordt weer tijd rekken en afwachten. En ad hoc nieuwe wetgeving verzinnen om dit af te weren is ook een inmiddels beproefde optie.

Hoezeer Netanjahoe het contact met de bevolking kwijt is, en zijn eigenbelang boven alles stelt, bleek uit zijn laatste plannetje om met twee vliegtuigen naar Washington te vliegen voor het tekenen van de overeenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten: één voor zijn vrouwtje, zijn zoons en hemzelf, en één voor zijn verdere gevolg. Dit vanwege het gevaar op infectie met corona. En dat in een periode van ongekende werkeloosheid en economische malaise. Na felle kritiek kwam hij snel van dit dwaze plan terug, maar het is weer een stapje richting uitgang of ondergang. Ook plannen voor een luxevliegtuig voor zijn dienstreizen staan even op sterk water. President Rivlin, die een heel bescheiden persoon is, had al aangekondigd dat hij part noch deel wil hebben aan deze onnodige, dure en koninklijke luxe-escapade en gewoon EL-AL blijft vliegen op zijn buitenlandse dienstreizen (als EL-AL ooit weer de lucht in gaat na het uitsterven van de corona).

Om aan de farce van dit koninkrijk een einde te maken demonstreren grote groepen al twaalf weken trouw bij de twee ambtswoningen van Netanjahoe en op vele kruispunten van en bruggen over hoofdwegen. Daar kun je zwarte vlaggen zien die waarschuwen tegen de corruptie en het afbrokkelen van de democratie in dit landje. Een bijkomend voordeel van het totale uitgangsverbod voor de komende feestdagen in een poging de hernieuwde coronagolf in te dammen, is het onmogelijk maken van al die demonstraties, zodat men zou kunnen denken dat het protest in brede lagen van de bevolking als vanzelf is geluwd. Niets is verder bezijden de waarheid.

En tenslotte, het naderende Rosj hasjana-feest zal voor velen niet een echt familiefeest worden vanwege die lockdown. Jammer.

Toch u allen een Sjhana tova gewenst. En blijf gezond.