Inas Halabi, ‘WE HAVE ALWAYS KNOWN THE WIND’S DIRECTION’, 2019-2020, video still. Met dank aan de kunstenaar.
Videowerk Palestijnse kunstenares aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam

Het werk WE HAVE ALWAYS KNOWN THE WIND’S DIRECTION (2019-2020) van Inas Halabi werd geselecteerd voor de tweejaarlijkse gemeentelijke kunstaankopen van het Stedelijk Museum Amsterdam. In de video onderzoekt de kunstenares of er opzettelijk nucleair afval begraven werd op het zuidelijke deel van de Westelijke Jordaanoever. WE HAVE ALWAYS KNOWN THE WIND’S DIRECTION was tot voor kort te zien in de tentoonstelling In the Presence of Absence die hopelijk half januari weer wordt voorgezet.
Klik hier en bekijk een fragment van de video.

Door: Redactie – 21/12/2020
Inas Halabi, ‘WE HAVE ALWAYS KNOWN THE WIND’S DIRECTION’, 2019-2020, video still. Met dank aan de kunstenaar.

Het kunstwerk is gebaseerd op een onderzoek dat werd uitgevoerd door dr. Khalil Thabayneh. Thabayneh is een kernfysicus die de Palestijnse bezocht – zowel dorpen als land van de bedoeïenen – om te achterhalen of aldaar Cesium-137 in de grond aanwezig is. Dat is een onzichtbare maar dodelijke radioactieve isotoop die niet van nature op aarde aanwezig is, maar ontstaat tijdens kernsplijting van zware elementen.

Halabi maakt gebruik van rode kleurfilters die ze voor haar cameralens plaatst. Zo geeft ze vorm aan de onmogelijkheid radioactieve straling op film vast te leggen. De verschillende roodtinten geven de film – in combinatie met de afwisseling tussen interviewfragmenten en beelden van het landschap – een dromerig, hallucinant effect. Op het eerste gezicht is het landschap dat wordt vastgelegd rustig en vredig. Naarmate de film vordert, worden de verborgen verhalen over ecologische uitputting ontrafelt.

‘Dit werk nodigt de toeschouwer uit straling te zien als een verwijzing naar andere, onzichtbare vormen van geweld in het landschap en de netwerken van macht en controle die daarmee te maken hebben,’ aldus het Stedelijk over deze recente aankoop.

Inas Halabi (1988) onderzoekt in haar werk hoe sociale en politieke vormen van macht gestalte krijgen en welke invloed vergeten of onderdrukte geschiedenissen hebben op het heden. Halabi studeerde aan het Goldsmiths College in Londen en aan De Ateliers in Amsterdam. Haar werk was onder meer te zien in The Mosaic Rooms (Londen) en maakte deel uit van de OFF-Biënnale (Boedapest) en het off-site project van de 13e Sharjah Biënnale.