*|MC:SUBJECT|*
Voortdurend geweld en geïnstitutionaliseerde onderdrukking
Israëlische bomaanval op Gaza, 10 mei 2023. Beeld: Activestills.
Vorige week werden Israël en de Palestijnse gebieden geteisterd door een reeks wederzijdse aanvallen. Bombardementen op Gaza en Palestijnse raketten op Israël hadden vele doden en gewonden tot gevolg. De wapenstilstand van afgelopen zondag biedt voorlopig relatieve rust, maar de situatie is precair en met voortdurend geweld op de Westelijke Jordaanoever is er weinig reden tot optimisme. Onze groepen steunen de slachtoffers zoveel als mogelijk en roepen in het publieke debat op tot inachtneming van mensenrechten.

Binnen de Israëlische samenleving is er nog steeds veel onrust. De hervormingen van het hooggerechtshof zijn uitgesteld, maar de protesten tegen de regering gaan onverminderd door. Veel van onze groepen zijn hierbij betrokken. Ook vanuit de Europese Unie klinkt een steeds kritischer geluid. Zo werd vorige week de traditionele Europe Day receptie in Tel Aviv geannuleerd omdat de EU geen platform wil bieden aan extreemrechtse minister Itamar Ben-Gvir.

In deze nieuwsbrief praten we u bij over het werk van de organisaties die door SIVMO worden gesteund. Combatants for Peace en The Parents Circle hebben op 24 april samen met andere groepen de jaarlijkse Israëlisch-Palestijnse Herdenkingsdag georganiseerd. Dit is het grootste gezamenlijke vredesevenement in Israël, waarbij honderdduizenden Israëli’s en Palestijnen live en online samenkomen. U leest er verderop meer over. Ook besteden we aandacht aan een nieuw rapport van Amnesty International, ondersteund door onze groep Breaking the Silence. Dit rapport laat zien hoe de dagelijkse onderdrukking van Palestijnen onder andere mogelijk wordt gemaakt door een systeem van ingrijpende technologische surveillance.

Op woensdag 31 mei, van 12.00-14.00, organiseren we samen met PAX de tweede editie van de SIVMO Lunchlezing in Utrecht. Deze keer zal het werk van B’Tselem centraal staan. Meer informatie en aanmelding via deze link. In deze nieuwsbrief vindt u een uitgebreid interview met Sarit Michaeli, een van de medewerkers van B’Tselem die ook bij de lunchlezing zal spreken. We hopen u de 31e te kunnen verwelkomen.
 
Steun de Israëlische mensenrechtenorganisaties
OPROEP PHYSICIANS FOR HUMAN RIGHTS
Naar aanleiding van de recente geweldsuitbarstingen heeft onze groep Physicians for Human Rights lange lijsten ontvangen met medicijnen en medische apparatuur die ontbreken op de Gazastrook. Met uw donaties kunnen zij de ontbrekende medische hulp met spoed leveren. Doneer nú
via deze link aan Physicians for Human Rights.

Ondanks tegenwerkingen grote opkomst bij gezamenlijke herdenkingsdag
Palestijnen en Israeli’s komen samen voor de gezamenlijke herdenkingsdag. Beeld: Hadas Parush (Haaretz).
Op de avond van 24 april, voordat de feestelijkheden van de Onafhankelijkheidsdag en 75 jaar Israël begonnen, vond in Israël Jom Hazikaron plaats. Deze herdenkingsdag staat in het teken van de slachtoffers van de Israëlische oorlogen en terreuraanvallen. Combatants for Peace en The Parents Circle - Families Forum organiseren sinds 2006 een gezamenlijke ceremonie, waar niet alleen de Israëlische, maar ook de Palestijnse  slachtoffers worden herdacht. Beide kanten van het conflict rouwen samen om de dood van hun dierbaren en er wordt herhaald dat zij de laatste slachtoffers moeten zijn van dit geweld. Sindsdien is het aantal aanwezigen enorm gegroeid. Zo kwamen dit jaar bij de achttiende herdenking tienduizenden mensen bijeen in het Gannei Yehoshua Park in Tel Aviv.  

Er is sinds het begin van de gezamenlijke herdenkingsbijeenkomsten ook veel kritiek geweest, vanuit zowel de Israëlische als de Palestijnse gemeenschap. Dit was merkbaar tijdens de bijeenkomst zelf, waar buiten de hekken een tiental extreemrechtse Israeli luid protesteerden. Maar ook vanuit de overheid werd de gezamenlijke herdenking tegengewerkt. Minister van Defensie Gallant kondigde begin deze maand aan dat “vanwege de complexe veiligheidssituatie op de Westelijke Jordaanoever" het Ministerie van Defensie geen toestemming zou verlenen aan zo'n 170 Palestijnen die dierbaren zijn verloren, om de ceremonie bij te wonen. Naar aanleiding van een verzoekschrift van Combatants for Peace en The Parents Circle, beoordeelde het hooggerechtshof dit besluit een dag voor de ceremonie als ongegrond. 

Dankzij de inzet van Combatants for Peace en The Parents Circle -Families Forum konden ook dit jaar Palestijnen bij de gezamenlijke herdenking zijn en samen met Israeli’s rouwen om de slachtoffers van 75 jaar geweld.
 
Steun Combatants for Peace en The Parents Circle
De Israëlisch-Palestijnse herdenkingsdag op 24 april 2023. Beeld: Combatants for Peace.

Rapport: ingrijpende technologische surveillance door Israëlische leger
Veiligheidscamera's op de Westelijke Jordaanoever. Beeld: Activestills.
Een nieuw rapport van Amnesty International laat zien dat technologische surveillance een ingrijpend onderdeel is van de Israëlische bezetting. ‘Rode Wolf’, een nieuw surveillanceprogramma van het Israëlische leger, brengt met behulp van gezichtsherkenning nagenoeg alle bewegingen van Palestijnen in kaart. Voor het rapport werden onder meer gegevens verzameld door onze groep Breaking the Silence.

Het rapport baseert zich specifiek op Hebron en Oost-Jeruzalem, waar Palestijnen voor hun bewegingsvrijheid volledig afhankelijk zijn van Israëlische checkpoints. In de rij voor de checkpoints worden hun gezichten door een computer herkend, die vervolgens via een kleurcode aangeeft of er toegang wordt verleend. Deze procedures gelden uitsluitend voor Palestijnen. Zij kunnen hiervoor op geen enkele manier toestemming geven, noch hebben ze inzicht in de informatie die het systeem over hen bewaart. Neda, een Palestijnse inwoonster van Oost-Jerusalem, vertelt aan Amnesty: “Ik word altijd bekeken. Steeds als ik een camera zie, ben ik bang. Alsof je altijd wordt behandeld als een mogelijk doelwit.”

Al eerder, eveneens met de hulp van Breaking the Silence, onthulde de Washington Post dat Israëlische soldaten via gezichtsherkenningstechnologie op hun smartphones een Palestijnse database opbouwden. Prijzen werden uitgedeeld voor de militaire eenheid die de meeste Palestijnen vastlegde. Deze technologie, die Blauwe Wolf wordt genoemd, vormt samen met het nieuwe Rode Wolf en de vele camera’s die Palestijnen dagelijks volgen, de basis voor een discriminerend en repressief surveillancesysteem. Volgens Amnesty gaat dit veel verder dan veiligheidsbelangen kunnen verantwoorden.

“Deze technologie maakt een bezetting mogelijk die geautomatiseerd is en Palestijnen constant aan toezicht onderwerpt. Het is niet enkel een inperking van privacy, het is een machtig middel voor controle,” aldus Ori Gevati, advocacy director van Breaking the Silence, tegen de New York Times.
 
U kunt het rapport 'Automated Apartheid' hier lezen
Steun Breaking the Silence

Sarit Michaeli van B'Tselem: "Zonder internationale actie geen geweldloos einde van de bezetting"
Sarit Michaeli. Beeld: B'Tselem.
Sinds 1989 zet B’Tselem zich in voor mensenrechten in Israël. In die tijd is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste stemmen in het publieke debat, zowel in Israël als daarbuiten. Op 31 mei organiseren SIVMO en PAX in Utrecht een lunchlezing met sprekers van B’Tselem. Zij zullen vertellen over hun werk en via een virtual reality presentatie meer inzicht geven in het kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever. Onder hen is Sarit Michaeli. Zij werkt al achttien jaar voor B’Tselem, de afgelopen jaren als internationaal belangenbehartiger. SIVMO sprak Sarit over de huidige situatie in Israël, de rol van de internationale gemeenschap en welke hoop er is voor de toekomst.

Om te beginnen, kan je vertellen hoe jij bij B’Tselem bent terechtgekomen?
Ik groeide op in Jeruzalem en de Eerste Intifada vond plaats tijdens mijn middelbareschooltijd. Dat heeft me erg beïnvloed. Ik werd gedwongen mijn eigen positie en mijn denken te bevragen. In diezelfde tijd werd B’Tselem opgericht. Ik herinner me goed dat het voor mij zo vanzelfsprekend was dat een Israëlische organisatie kritiek levert op de regering als die haar verantwoordelijkheden niet nakomt. In een staat die zichzelf democratisch noemt hebben we niet alleen het recht, maar ook de plicht om de regering te bekritiseren. Dat is voor mij nu nog even vanzelfsprekend, al wordt die opvatting niet gedeeld door de meerderheid in Israël. In 2004 begon ik voor B’Tselem te werken, maar gevoelsmatig was ik al sinds de oprichting betrokken. Ik had alleen nooit verwacht dat ik er zo lang zou blijven. Ik dacht destijds dat de bezetting snel voorbij zou zijn, maar sindsdien is er veel veranderd.

Kan je die verandering beschrijven?
In 2004, aan het eind van de verschrikkelijke Tweede Intifada, dachten veel Israëli’s en Palestijnen dat het de laatste geweldsuitbarsting zou zijn en dat de situatie zou kunnen worden opgelost. Op dit moment lijkt verandering onmogelijk. Het ontbreekt aan politieke wil en bovendien is de bezetting... lees hier verder
 
B’Tselem publiceert regelmatig rapporten die de ongelijkheid in Israël en de bezette gebieden in kaart brengen. De nieuwste publicatie toont een schrijnend beeld van het watertekort onder Palestijnen. Israëli’s gebruiken gemiddeld driemaal zoveel water per dag als Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. En hoewel de gehele Israëlische bevolking toegang heeft tot stromend water, ook in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, geldt dat slechts voor 36% procent van de Palestijnen. B’Tselem laat zien dat deze ongelijkheid het gevolg is van bewust Israëlisch beleid om Palestijnen te controleren en te verdrijven. U kunt het rapport ‘Parched, Israel’s policy of water deprivation in the West Bank’ hier lezen.
Steun B'Tselem
Privacyverklaring
SIVMO neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Op de website leest u onze volledige privacyverklaring.
Copyright © 2021 SIVMO

Steun voor Israëlische Vredes en Mensenrechtenorganisaties

www.sivmo.nl

Tel: 06 39636115

E-mail: info@sivmo.nl


U heeft deze e-mail ontvangen omdat u zich eerder op onze nieuwsbrief abonneerde, omdat u donateur van SIVMO bent of abonnee was van kwartaalblad De Brug.
U kunt hier uw 
voorkeuren wijzigen of u kunt zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*