*|MC:SUBJECT|*
Twintig jaar bezetting door de lens van Machsom Watch
Een Palestijns gezin geniet van een avond aan zee. Foto: Activestills
Benny Gantz en Mahmoud Abbas zijn wel een grappig stel, schrijft Haaretz-journalist Ansjel Pfeffer cynisch na hun ontmoeting op zondag 29 augustus. Twee irrelevant geworden giganten. Twee have-beens. Ze waren samengekomen om te praten over veiligheid en economische zaken. Over vrede was niet gesproken, meldde de Israëlische regering de volgende dag. En dat zou ook niet gaan gebeuren. Natuurlijk niet.

Gantz en Abbas zijn allebei hun greep op de macht kwijt. Abbas heeft het afgelopen jaar aan invloed ingeboet, terwijl Hamas is gegroeid. Abbas zag zich genoodzaakt de verkiezingen die hij zelf had aangekondigd weer af te blazen. Vervolgens werden hij en zijn vertrouwelingen publiekelijk beschuldigd van de moord op een bekende mensenrechtenactivist en criticus. Achter zijn rug woedt een interne machtsstrijd. 

Gantz is buitenspel gezet door zijn politieke concurrenten. Even was hij de grote man, die een einde kon maken aan de heerschappij van Netanjahoe. Maar het liep anders. Nu voert hij als minister van Defensie betekenisloze gesprekken met een betekenisloze Palestijnse president. Het zou zomaar grappig kunnen zijn, als het niet zo tekenend was voor de uitzichtsloosheid van de situatie. 

In deze nieuwsbrief vindt u een indrukwekkende fotocollectie ter ere van het twintigjarig bestaan van Machsom Watch. Foto's vanaf de checkpoints laten de dagelijkse frustratie en het geweld zien dat zich daar afspeelt. Ook vindt u een bericht van Rabbis for Human Rights en Physicians for Human Rights over de erbarmelijke coronasituatie in Palestina. 

Verder wijzen we u op een leesclub, georganiseerd door Boekhandel Pantheon in Amsterdam, voor de roman 'Apeirogon'. Op 28 september kunt u over dit boek in gesprek met Maurits de Bruijn, een oude bekende van SIVMO.
Steun de Israëlische mensenrechtenbeweging
SIVMO brengt u maandelijks via deze nieuwsbrief op de hoogte van de groepen die we met uw hulp steunen en de meest recente ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden.
Uitzonderlijke vrouwen: 20 jaar Machsom Watch
Een vrouw en haar dochter bij het Qalandiya-checkpoint. Beeld: Bruce Schaffer (via Machsom Watch)

"Dit is een digitale tentoonstelling om veilig thuis te bekijken. Je wordt meegenomen door een groep zeer toegewijde vrouwen - uitzonderlijke vrouwen, in het huidige politieke klimaat in Israël. Elke dag, winter, zomer en alles daartussen, reizen wij naar de checkpoints, de bezette gebieden en de militaire rechtbank om te observeren, te documenteren. We laten zien wat maar weinigen willen erkennen." 

Machsom Watch begon twintig jaar geleden toen drie Israëlische vrouwen, één voormalig ultra-orthodox, één recente Russische immigrante, één ervaren mensenrechtenactiviste, besloten zelf te gaan kijken wat zich bij het checkpoint bij Bethlehem daadwerkelijk afspeelde. Dit idee is gebleven. Leden van de organisatie, allemaal vrouwen, gaan naar de checkpoints, houden bij wat er gebeurt en bieden hulp waar ze kunnen.

Wat er gebeurt bij de checkpoints weten we voornamelijk van horen zeggen. Zelden zien we het met eigen ogen. Nu publiceert Haaretz een imposante collectie foto's van Machsom Watch. Ze beslaan twintig jaar frustratie, geweld, hoop en wanhoop. En onuitputtelijk werk van een kleine groep activisten. Deze collectie is er een om niet te missen.

Bekijk de fotocollectie
Steun Machsom Watch
Leesclub: 'Apeirogon' met Maurits de Bruijn
'Apeirogon' van Colum McCann. Foto: Wardah Books

'Apeirogon' is een roman van de Ierse schrijven Colum McCann over twee mannen, een Israëli en een Palestijn. De mannen bestaan echt: Bassam Aramin en Rami Elhanan heten ze. Ze verloren allebei hun dochter in het conflict. In plaats van vijanden te worden, besloten ze de handen ineen te slaan. Zo begon Parents Circle, een van de groepen die SIVMO steunt.

Nu is hun verhaal de basis geworden van een wonderlijke roman met een even zwaar thema als een lichte, vrolijke toon. Benieuwd? Boekhandel Pantheon organiseert op dinsdag 28 september een leesclub onder leiding van schrijver Maurits de Bruijn. Maurits was voorheen redacteur bij SIVMO en De Brug. Van hem verscheen vorig jaar 'Ook mijn Holocaust'.

Lees 'Apeirogon' en meld je aan voor de leesclub om met onder andere Maurits in gesprek te gaan over het boek en over Israël en Palestina. Dat kan op dinsdag 28 september om 20.00 in Boekhandel Pantheon. Toegang is gratis.

Informatie en aanmelden voor de leesclub
Steun Parents Circle
Vaccins voor de Palestijnen
Een vaccin word geprepareerd in Israël.
Terwijl Israël als eerste land ter wereld werk maakt van de derde prik is in de Palestijnse gebieden nog slechts een klein deel van de bevolking ingeënt tegen het coronavirus. Palestijnen mogen dan vlakbij Israëli's wonen en zelfs dagelijks Israël betreden om te werken; vaccins krijgen ze niet. Het wereldwijde Covax-programma om vaccins naar arme landen te krijgen faalt eveneens. Daar is ook Nederland schuldig aan.

SIVMO-groep Rabbis for Human Rights roept door middel van een petitie aan het Hooggerechtshof de Israëlische regering op om haar verantwoordelijkheid te nemen. "Universele moraal en joodse ethiek schrijven voor dat wij zorgen voor de gezondheid en het welzijn van hen die onder Israëlische controle leven." Dat slechts 400 duizend Palestijnen, zo'n 10 procent van de bevolking boven 12 jaar, gevaccineerd is noemen de rabbijnen immoreel en bovendien onveilig.

Ook Physicians for Human Rights houdt zich bezig met effecten van Covid-19. In een nieuw rapport beschrijft de groep de 'schokkende verschillen' in de bestrijding van het virus in Israël en de Palestijnse gebieden. Sinds het begin van de pandemie heeft Israël slechts incidenteel hulp geboden, in plaats van dat het zijn verantwoordelijkheid nam als bezetter. Dat gaat niet alleen over vaccins, maar over gezondheidszorg in het algemeen: medicijnen, zorgpersoneel, intensive care-units, aan alles is gebrek. Het probleem is ook niet beperkt tot corona: de zorg in de Palestijnse gebieden loopt structureel achter bij die in Israël. Palestijnen lopen meer kans op ernstige ziektes en hebben minder toegang tot medicijnen. Ze gaan gemiddeld zeven jaar eerder dood dan Israëli's.
Lees en onderteken de petitie
Steun Rabbis- en Physicians for Human Rights
Privacyverklaring
SIVMO neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Op de website leest u onze volledige privacyverklaring.
Copyright © 2021 SIVMO

Steun voor Israëlische Vredes en Mensenrechtenorganisaties

www.sivmo.nl

Tel: 06 39636115

E-mail: info@sivmo.nl


U heeft deze e-mail ontvangen omdat u zich eerder op onze nieuwsbrief abonneerde, omdat u donateur van SIVMO bent of abonnee was van kwartaalblad De Brug.
U kunt hier uw 
voorkeuren wijzigen of u kunt zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief.






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*