SIVMO verwelkomt een nieuwe groep: Standing Together


SIVMO verwelkomt een nieuwe groep: Standing Together

Afgelopen week demonstreerden aanhangers van Standing Together voor vrede. Beeld: Standing Together.

Met veel trots stellen wij u voor aan onze nieuwste partner: de politieke beweging Standing Together. Nadat deze Joods-Palestijnse organisatie in 2015 werd opgericht, groeide ze in sneltreinvaart uit tot een bekende naam binnen het Israëlische vredeswerk. Inmiddels is het kenmerkende paars niet meer weg te denken uit de demonstraties tegen het beleid van Netanyahu. Standing Together zet zich strategisch in voor politieke verandering door in de hele samenleving draagvlak te creëren voor vrede. Sinds het uitbreken van de oorlog werd hun unieke boodschap ook internationaal opgemerkt, met interviews in onder meer de New York Times en de Groene Amsterdammer. En nu ook in de SIVMO Nieuwsbrief. Om u met deze nieuwe groep van SIVMO kennis te laten maken, spraken wij Renato Beginsky, werknemer van Standing Together. Hij vertelt u meer over hun missie en het pad naar een vreedzame, gelijkwaardige toekomst.
 
Ondertussen woedt de oorlog in Gaza voort en raakt Israël internationaal verder in isolement. Afgelopen week berichtte Haaretz dat 26% van Gaza op dit moment door de IDF bezet wordt. “De voorwaarden voor een nieuwe realiteit worden gecreëerd: Israëlische aanwezigheid in Gaza voor onbepaalde tijd,” schrijft de krant. Zonder tegenstem vanuit de Israëlische samenleving lijkt de mogelijkheid van een onafhankelijk Palestijns Gaza zo gedwarsboomd te worden. Wat dat betreft bood de recente vredesconferentie die werd georganiseerd door een groot aantal groepen van SIVMO hoop. Niet eerder sinds 7 oktober verzamelden zich zovelen om op te roepen tot vrede. De gehele conferentie is hieronder terug te kijken. Verder schrijven wij in deze nieuwsbrief over de zorgwekkende situatie op de West Bank. De rapporten van Machsom Watch geven een verschrikkelijk beeld van het toenemende kolonistengeweld en de medeplichtigheid daaraan van de IDF.
 
Standing Together en onze andere groepen hebben uw steun hard nodig. Kom op voor de vredesstem in Israël. Versterk hun werk door te doneren aan SIVMO.

Steun onze groepen
Nadat ons team het afgelopen jaar flink is vernieuwd, stellen wij ons graag opnieuw aan u voor. Zo heeft u een beeld bij de mensen achter SIVMO. Met de klok mee vanaf links: Femke Roos-Meijer (voorzitter), Wouter Jan de Graaf (penningmeester), Jeroen Huber (algemeen bestuurslid), Marian Rozendaal (vrijwilliger), Eden Goldberg (algemeen bestuurslid), David Roos (redactiemedewerker) en, op de laptop, Héloïse van Haaster (algemeen bestuurslid en redactiemedewerker). Samen blijven wij ons vanuit Nederland inzetten voor de mensenrechten in Israël en Palestina. 

Namens onze groepen willen wij u ontzettend bedanken voor uw steun in dit bijzonder uitdagende jaar. Wij wensen u een hele fijne zomer toe.

 

Interview met Renato Beginsky van Standing Together: "Waar strijd is, is hoop”

Renato Beginsky van Standing Together. 

Wellicht heeft u de paarse kleur van deze groep al langs zien komen op de beelden van Israëlische vredesdemonstraties. Het paars van Standing Together, een groep die SIVMO sinds kort steunt. Graag stellen we u vandaag aan hen voor. Sinds de oprichting in 2015 is deze politieke beweging enorm gegroeid, zowel in Israël als daarbuiten, en zet zich op allerlei manieren in voor vrede, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Vorige week spraken wij Renato Beginsky, die al twee jaar actief is bij Standing Together als resource development manager. “We moeten blijven vechten voor een betere plek hier.”

Met welk doel voor ogen is Standing Together ontstaan?

De beweging begon naar aanleiding van een reeks van protesten. Denk aan de protesten tijdens de Tweede Intifada, de grootschalige demonstraties in 2011 tegen de stijging van levenskosten en de protesten na massale steekaanvallen in Jeruzalem in 2015 en 2016. Activisten, Joods en Arabisch, kwamen toen samen om te protesteren. Dit deden ze onder de naam ‘Standing Together’. Ondanks alle haat en de polarisatie, kozen ze ervoor samen te komen en verenigd te zijn. Vanuit die gedachte is de beweging begonnen. Inmiddels is Standing Together de grootste Joods-Arabische grassrootsbeweging in Israël.

Wat was voor jou persoonlijk de reden om deel te worden van deze beweging?

Een aantal jaren geleden verhuisde ik naar Israël. Ik herinner me dat ik op straat liep hier in Tel Aviv en een groot bord zag met de tekst “Joden en Arabieren weigeren vijanden te zijn.” Het is zo’n simpele zin, maar het raakte me omdat het zo waar is. De paarse kleur van Standing Together is erg herkenbaar: je ziet het op straat, op T-shirts en ook in de demonstraties. Ik ben toen steeds meer meegegaan naar deze demonstraties en meer te weten gekomen over Standing Together. Ik voelde dat ik mijn politieke plek had gevonden. Vandaar dat ik heel enthousiast was toen ze op zoek waren naar iemand voor hun resource development team.

Standing Together, עומדים ביחד, نقف معًا communiceert altijd drietalig (Engels, Hebreeuws en Arabisch) en vertegenwoordigt Israëli’s én Palestijnen. Hoe is de beweging georganiseerd?

Wij zijn een democratische beweging, wat betekent dat onze 5400 leden een maandelijkse bijdrage betalen en het recht hebben om te stemmen op ons leiderschap. ... lees hier verder

Help Standing Together door te doneren
Tip: podcast 'Unapologetic: The Third Narrative'
 
Graag geven we u deze zomer een podcasttip mee. In de podcast ‘Unapologetic: The Third Narrative’ delen vredesactivisten Amira Mohammed en Ibrahim Abu Ahmad hun kijk op het Israëlisch-Palestijnse conflict. Als Palestijnse staatsburgers van Israël bevinden ze zich in een unieke positie, namelijk precies tussen beide kampen in. In hun podcast weigeren ze dan ook partij te kiezen. In plaats daarvan bespreken ze de genuanceerde complexiteit van een ‘derde narratief’. Daarbij wordt ook de houding van westerse activisten en overheden regelmatig besproken. De podcast is in het Engels en is te beluisteren op alle reguliere podcastplatforms.

 

Massale vredesconferentie in Tel Aviv

De conferentie in de Menora Mivtachim Arena. Beeld: Peace Now.

Op 1 juli vond in Tel Aviv de grootste vredesconferentie plaats sinds het uitbreken van de oorlog. De conferentie kwam tot stand dankzij een grootschalige samenwerking van vredesorganisaties, waaronder bijna alle door SIVMO gesteunde groepen. Onder het motto ‘It’s Time: To Make a Deal, To Stop the War, To Make Peace’ riepen zesduizend mensen op tot vrede. Onder de aanwezigen waren politici, familieleden van gijzelaars, activisten, publieke intellectuelen, religieuze leiders en nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Zij hoorden onder meer de bekende historicus Yuval Noah Harari pleiten voor een gelijkwaardige toekomst: “Vrede zal pas komen als Israëli’s en Palestijnen erkennen dat zelfs als we daarvoor machtig genoeg zijn, we niet langer willen dat de andere kant verdwijnt.”

Het evenement is hier terug te kijken.
 

Doneer aan onze groepen
In onze vorige nieuwsbrief kon u lezen over de Joint Memorial Day Ceremony, die recent voor de negentiende keer werd georganiseerd door onze groepen Combatants for Peace and The Parents Circle. Tijdens deze unieke bijeenkomst, die wereldwijd digitaal opnieuw door honderdduizenden werd bijgewoond, staan Israëli’s en Palestijnen gezamenlijk stil bij hun leed. Indrukwekkende speeches en ontroerende muziek tonen de diepe verbondenheid die ontstaat door een erkenning van elkaars pijn. De volledige ceremonie is hierboven terug te kijken.

 

 Machsom Watch: "Soldaten stonden erbij en keken ernaar"

Vernieling van het huis van een Palestijnse familie op 4 juni, bij Hebron op de West Bank. Beeld: Activestills. 

Al meer dan twintig jaar legt onze groep Machsom Watch de dagelijkse realiteit vast van het leven op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hun verslagen tonen een werkelijkheid die normaal gesproken aan het zicht van de Israëlische samenleving onttrokken wordt: de systematische en gewelddadige onderdrukking van de twee miljoen Palestijnen die leven achter de Israëlische checkpoints. Hun situatie is sinds het uitbreken van de oorlog dramatisch verslechterd, zo blijkt uit de verslagen van Machsom Watch. “Het gebied dat voor ons ligt heeft een pogrom meegemaakt.”  

Sinds 7 oktober werden Palestijnen bijna negenhonderd keer slachtoffer van aanvallen door kolonisten, meldt de groep. Een grote uitbarsting van geweld vond bijvoorbeeld plaats nadat de veertienjarige Benjamin Achimeir, een herderszoon uit een Israëlische kolonistenfamilie, op 12 april vermist raakte. Een grote groep kolonisten zwoer wraak, blijkt uit Whatsappgesprekken die de BBC publiceerde. Dat was nog voordat het lichaam van Achimeir werd teruggevonden: een dag later bleek hij inderdaad door geweld te zijn omgekomen. Hoewel de schuldige nooit werd vastgesteld, trokken honderden kolonisten toch plunderend door elf Palestijnse dorpen. Vier Palestijnen kwamen om, vele anderen raakten gewond. Een vrijwilliger van Machsom Watch schrijft in diens verslag: “En waar was de IDF, die onder internationale wetgeving verantwoordelijk is voor de bescherming van de bezette bevolking? De soldaten stonden erbij en keken ernaar.”

Doha, een Palestijnse vrouw uit Burin, vertelt eind juni hoe een groep van soldaten en kolonisten elke dag gezamenlijk door haar dorp wandelen. In datzelfde dorp werden een paar dagen daarvoor huizen en olijfbomen door kolonisten in brand gestoken, zonder tussenkomst van de IDF. Het verslag van Machsom Watch laat verder zien hoe haar het leven zuur gemaakt wordt door de Israëlische regering: “Haar man, een leraar, ontvangt sinds het uitbreken van de oorlog nog maar de helft van zijn salaris. De Palestijnse Autoriteit heeft geen geld om hem uit te betalen, omdat Israël geld achterhoudt. We reden terug in een staat van totale wanhoop.”

Gesloten checkpoints, verstikkende bureaucratie en door de IDF gefaciliteerd kolonistengeweld maken Palestijnen het leven hier onmogelijk. Sinds de oorlog uitbrak werden al achttien volledige Palestijnse gemeenschappen verdreven. De missie van Machsom Watch, om deze onrechtvaardigheden zichtbaar te maken voor het grotendeels onwetende Israëlische publiek, is meer dan ooit van levensbelang.

Doneer aan Machsom Watch
Vindt u onze nieuwsbrief interessant? Deel deze dan ook met uw familie, vrienden of kennissen. Zo helpt u SIVMO bekend te maken. Via www.sivmo.nl/nieuwsbrief kunnen mensen zich aanmelden om de nieuwsbrief zelf te ontvangen. Veel dank alvast!
Doneren kan altijd ook direct op IBAN NL06 INGB 0006181625. Wilt u meer weten over de groepen die SIVMO steunt? Ga dan naar www.sivmo.nl/groepen. En wilt u op de hoogte blijven van het werk van SIVMO en van onze groepen? Bekijk dan onze website of like ons op Facebook en Instagram.

Wilt u ons contacteren over de nieuwsbrief? Dan kunt u ons altijd bereiken via nieuwsbrief@sivmo.nl.
View this email in your browser
SIVMO op Facebook
SIVMO op Instagram
Website van SIVMO
Copyright © 2024 SIVMO, All rights reserved.
Aanmeldingen nieuwsbrief

Postadres
SIVMO
M. van Bouwdijk Bastiaansestraat 40
Amsterdam, 1054 SP
Netherlands

Add us to your address book

Mail
info@sivmo.nl

You do not want to receive these emails?
You can unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp