Al meer dan twintig jaar legt onze groep Machsom Watch de dagelijkse realiteit vast van het leven op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hun verslagen tonen een werkelijkheid die normaal gesproken aan het zicht van de Israëlische samenleving onttrokken wordt: de systematische en gewelddadige onderdrukking van de twee miljoen Palestijnen die leven achter de Israëlische checkpoints. Hun situatie is sinds het uitbreken van de oorlog dramatisch verslechterd, zo blijkt uit de verslagen van Machsom Watch. “Het gebied dat voor ons ligt heeft een pogrom meegemaakt.”
Sinds 7 oktober werden Palestijnen bijna negenhonderd keer slachtoffer van aanvallen door kolonisten, meldt de groep. Een grote uitbarsting van geweld vond bijvoorbeeld plaats nadat de veertienjarige Benjamin Achimeir, een herderszoon uit een Israëlische kolonistenfamilie, op 12 april vermist raakte. Een grote groep kolonisten zwoer wraak, blijkt uit Whatsappgesprekken die de BBC publiceerde. Dat was nog voordat het lichaam van Achimeir werd teruggevonden: een dag later bleek hij inderdaad door geweld te zijn omgekomen. Hoewel de schuldige nooit werd vastgesteld, trokken honderden kolonisten toch plunderend door elf Palestijnse dorpen. Vier Palestijnen kwamen om, vele anderen raakten gewond. Een vrijwilliger van Machsom Watch schrijft in diens verslag: “En waar was de IDF, die onder internationale wetgeving verantwoordelijk is voor de bescherming van de bezette bevolking? De soldaten stonden erbij en keken ernaar.”
Doha, een Palestijnse vrouw uit Burin, vertelt eind juni hoe een groep van soldaten en kolonisten elke dag gezamenlijk door haar dorp wandelen. In datzelfde dorp werden een paar dagen daarvoor huizen en olijfbomen door kolonisten in brand gestoken, zonder tussenkomst van de IDF. Het verslag van Machsom Watch laat verder zien hoe haar het leven zuur gemaakt wordt door de Israëlische regering: “Haar man, een leraar, ontvangt sinds het uitbreken van de oorlog nog maar de helft van zijn salaris. De Palestijnse Autoriteit heeft geen geld om hem uit te betalen, omdat Israël geld achterhoudt. We reden terug in een staat van totale wanhoop.”
Gesloten checkpoints, verstikkende bureaucratie en door de IDF gefaciliteerd kolonistengeweld maken Palestijnen het leven hier onmogelijk. Sinds de oorlog uitbrak werden al achttien volledige Palestijnse gemeenschappen verdreven. De missie van Machsom Watch, om deze onrechtvaardigheden zichtbaar te maken voor het grotendeels onwetende Israëlische publiek, is meer dan ooit van levensbelang.
|