*|MC:SUBJECT|*
Oplaaiend geweld en groeiend protest
Tienduizenden betogers demonstreerden op 13 februari tegen de geplande inperkingen van de macht van het Israëlische Hooggerechtshof. Beeld: AFP.
Het zijn gewelddadige tijden in Israël en de Palestijnse gebieden. De afgelopen weken vonden verschillende aanslagen plaats en werden meerdere Palestijnse dorpen aangevallen door kolonisten, vaak openlijk gesteund door Israëlische ministers. In de nacht van zondag 26 februari trok een menigte Israëlische kolonisten brandstichtend door het Palestijnse Huwara, een dorpje vlakbij Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Onder meer B’Tselem heeft zich fel uitgesproken tegen deze aanval en de rol die de regering daarbij speelde. In deze nieuwsbrief kunt u hier meer over lezen. Afgelopen week werd verder de bouw van tienduizend woningen in bestaande illegale nederzettingen aangekondigd, samen met de legalisatie van negen outposts. Meer van dergelijke plannen van het extreemrechtse kabinet Netanyahu-VI liggen op stapel. Bovendien dreigt met Pesach, Pasen en de Ramadan op komst opnieuw geweld.
 
Desondanks is er ook positief nieuws. Wekelijks wordt er door tienduizenden Israëli’s geprotesteerd tegen de regeringsplannen om de onafhankelijke rol van rechters in te perken. Ook veel van onze groepen zijn hierbij betrokken en verdienen onze steun. Het groeiende democratische protest stemt hoopvol, net als succesvolle acties van onze groepen op andere gebieden. Dankzij bezwaar van HaMoked heeft het leger de verzegeling van het huis van de ouders van Hussein Qaraqa ongedaan gemaakt en aangekondigd dat er geen sloopbevel zal worden afgegeven. Dit geeft niet alleen de familie Qaraqa hoop, maar ook veel andere families die in soortgelijke situaties zitten. Meer informatie vindt u verderop in deze nieuwsbrief. Tot slot besteden we aandacht aan Physicians for Human Rights Israel. Zij bieden medische hulp aan duizenden vluchtelingen, Palestijnen en gevangenen in en rond Israël. Afgelopen jaar openden ze een nieuwe kliniek in Jaffa.
 
Nu de spanningen hoog oplopen, staan de mensenrechten meer dan ooit onder druk. Door onze groepen te steunen draagt u bij aan de strijd voor een rechtvaardige democratie in Israël en de Palestijnse gebieden. Doneer aan SIVMO via de link hieronder.
 
Steun de Israëlische mensenrechtenorganisaties
Deze week bereikte ons het verdrietige nieuws dat Harry de Winter op 73-jarige leeftijd is overleden. Harry was actief betrokken bij de oprichting van SIVMO. Voor ons was hij altijd een grote steun en een waardevolle vriend. Mensenrechten en vrede stonden centraal in zijn opvattingen over Israël. Zijn ideeën en steun zullen we missen. Wij wensen zijn naasten en familieleden veel sterkte.
 
Namens het bestuur en de redactie van SIVMO,
Femke Roos-Meijer (voorzitter)
Beeld: Frank Ruiter.
HaMoked vraagt de rechtbank zich uit te spreken over collectief straffen
Israël gebruikt het slopen van woningen als straf tegen verdachten van dodelijke aanslagen, maar soms ook van hun familie of buren. Beeld: Active Stills.
Goed nieuws van mensenrechtenorganisatie HaMoked: in reactie op hun verzoekschrift bij de Israëlische rechtbank heeft het leger de verzegeling van het huis van de ouders van Hussein Qaraqa ongedaan gemaakt en aangekondigd dat er geen sloopbevel zal worden afgegeven. Qaraqa reed op 10 februari in op een groep mensen in Ramot, waarbij twee mensen omkwamen. Aangezien hij zelf woont in een huurhuis, verzegelden de veiligheidsdiensten als straf het huis van zijn ouders. Volgens internationaal humanitair recht zijn dergelijke collectieve straffen verboden. Bovendien had Qaraqa last van psychotische aanvallen en was hij een dag voor de aanval uit het psychiatrisch ziekenhuis ontslagen. HaMoked heeft aangevoerd dat hierdoor geen sprake was van nationalistische motieven, die in Israël gelden als voorwaarde voor verzegeling of vernieling.

HaMoked zet zich vaker in tegen verzegelingen en sloop van Palestijnse huizen als straf voor misdrijven. Momenteel lopen er vijf vergelijkbare zaken. Uit het vervolg zal blijken of de Israëlische rechtbank deze straffen rechtmatig acht.

HaMoked maakt zich ernstig zorgen over de verdere uitholling van mensenrechten van Palestijnen onder de nieuwe regering. Het wordt steeds duidelijker dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de bewegingsvrijheid van mensenrechtenorganisaties wordt ingeperkt. Toch blijft HaMoked strijdvaardig. Zo zijn zij er in 2022 in geslaagd om strenge vergunningsbeperkingen ongedaan te maken, ten voordele van duizenden Palestijnse boeren, en hebben ze ervoor gezorgd dat vele ongegronde bezoeksverboden voor kinderen van ouders die in Israël vastzitten zijn opgeheven.
 
Met een donatie kunt u HaMoked bijstaan.
 
Steun HaMoked
PHRI vecht voor een eerlijke gezondheidszorg: open vrouwenkliniek in Jaffa
Een open kliniek van Physicians for Human Rights. Beeld: PHRI.
Physicians for Human Rights Israel (PHRI) biedt sinds 1988 medische hulp aan duizenden Palestijnen, vluchtelingen en gevangenen in en rond Israël. Zo breidden vrijwilligers van PHRI het afgelopen jaar de open vrouwenkliniek in Jaffa uit om meer hulp te kunnen bieden aan vrouwen zonder verblijfsstatus. De meeste vrouwen die naar deze kliniek komen kunnen nergens anders terecht voor essentiële zorg tijdens en rond de zwangerschap. In de uitgebreide kliniek kreeg PHRI in 2022 het volgende voor elkaar:
  • Bijna vijfhonderd patiëntbezoeken werden afgelegd.
  • Meer dan honderd zwangere vrouwen werden voorzien van onder andere foliumzuur, ijzertabletten en informatie over een gezonde zwangerschap.
  • Een steungroep werd opgezet voor Eritrese vrouwen om doodgeboorte, miskramen en vruchtbaarheidsproblemen te bespreken en gezamenlijk te verwerken.
  • Veel vrouwen werden op aanvraag voorzien van voorbehoedsmiddelen en financieel gesteund bij beëindigingen van ongewenste zwangerschappen. Helaas zijn veel zwangerschappen niet gewenst, door onvrijwillige seks of omdat de middelen ontbreken om een kind op te voeden.
PHRI streeft naar een eerlijke Israëlische maatschappij waar gezondheidszorg aan iedereen op gelijke wijze wordt aangeboden. Dit doen ze door gratis professionele medische hulp te verschaffen in de open en mobiele klinieken, door onderzoek te doen naar discriminerende wetgeving, dit juridisch aan te vechten en door de internationale medische gemeenschap te mobiliseren. 3500 vrijwilligers helpen meer dan 20.000 mensen per jaar. 

Doneer nu aan PHRI voor eerlijke gezondheidszorg in Israël. 
 
Steun PHRI
B'Tselem haalt uit naar regering na geweld in Huwara
Kolonisten steken gebouwen in Huwara in brand. Beeld: Anadolu Images.
Zondagnacht 26 februari trok een meute Israëlische kolonisten plunderend en brandstichtend door het Palestijnse Huwara. De actie zou een vergelding zijn van de moord op twee Israëli’s enkele uren eerder. Het wordt gezien als de grootste aanval in decennia, met zo’n honderd gewonden, vele verwoeste gebouwen en een dode tot gevolg.

Het ondermaatse ingrijpen van het Israëlische leger en de reacties van enkele regeringsleden leidt tot verontwaardiging. Zo toonde Itamar Ben-Gvir, de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid, begrip voor de kolonisten. Hij voegde daaraan toe dat het niet aan hen maar aan het leger is om "onze vijanden te verpletteren“. Minister van Financiën Smotrich merkte eveneens op dat men het heft niet in eigen hand moet nemen, maar dat Huwara "van de kaart zou moeten worden geveegd” door Israël.
 
Vanuit door SIVMO gesteunde groepen klinkt er steun voor de inwoners van Huwara en felle kritiek op de regering. Volgens Hagai El-Ad, directeur van B’Tselem, is het beleid van Netanyahu direct verantwoordelijk voor deze gruwelen. Gewelddadige kolonisten worden beschermd door het leger en gesteund door politici, stelt hij in een interview na de brandstichting. “Wij weten wat een pogrom is. Joden hebben lang aan de kant van de slachtoffers gestaan. Na zondagnacht zijn er honderden kolonisten die weten hoe het is om te horen bij de daders.”
Nasser Nawaj’ah is een Palestijnse mensenrechtenactivist en werkt onder meer bij B’Tselem als field researcher. Afgelopen augustus werd hij ’s nachts gearresteerd, veertien uur geboeid en geblinddoekt en tijdens een verhoor gewaarschuwd “geen problemen meer te veroorzaken”. Nu is er opnieuw een aanklacht tegen hem ingediend door de Israëlische veiligheidsdiensten. Ditmaal wordt hij – zonder bewijs – verdacht van een aanval op een soldaat in september 2021, toen Israëlische kolonisten zijn dorp binnenvielen. Het verhaal van Nawaj’ah is een van de vele voorbeelden van de structurele ondermijning van mensenrechtenwerk door de Israëlische overheid. In de strijd voor mensenrechten hebben organisaties als B’Tselem uw hulp hard nodig.
Steun B'Tselem
Privacyverklaring
SIVMO neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Op de website leest u onze volledige privacyverklaring.
Copyright © 2021 SIVMO

Steun voor Israëlische Vredes en Mensenrechtenorganisaties

www.sivmo.nl

Tel: 06 39636115

E-mail: info@sivmo.nl


U heeft deze e-mail ontvangen omdat u zich eerder op onze nieuwsbrief abonneerde, omdat u donateur van SIVMO bent of abonnee was van kwartaalblad De Brug.
U kunt hier uw 
voorkeuren wijzigen of u kunt zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*