*|MC:SUBJECT|*


Kiezen voor vrede en menselijkheid

Op 27 februari demonstreerden Israëli’s tegen de oorlog door op straat foto’s te tonen van het activistische fotografencollectief Activestills, een van de groepen van SIVMO. Beeld: Activestills.

Op dit moment – het is dag 166 van de oorlog – wordt er opnieuw onderhandeld tussen de strijdende partijen in Gaza over een staakt-het-vuren. Nu internationale steun voor Israël afneemt, de positie van Biden lijkt te kantelen en de situatie van de gijzelaars almaar kritieker wordt, neemt de druk op Netanyahu om in te binden toe. Toch houdt die onverstoorbaar vast aan zijn alles-of-niets-retoriek. Wel is de aangekondigde grondinvasie van Rafah na Amerikaanse diplomatieke inspanningen tot nader order uitgesteld. De invasie zou catastrofale gevolgen hebben voor de anderhalf miljoen Gazanen die daar hun toevlucht hebben gezocht. Het valt voor hen te hopen dat er snel succes geboekt wordt aan de onderhandeltafel.

Ondertussen brengt het conflict ook dichter bij huis de gemoederen in beweging. De opening van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam werd vorige week het decor van protesten tegen de komst van Israëlisch president Isaac Herzog. Waar het ene leed tegen het andere wordt uitgespeeld, verliest de menselijkheid. Het vraagt moed geen partij te kiezen en beide perspectieven te willen begrijpen. Als dat hier al moeilijk is, is het in Israël nog vele malen ingewikkelder. Toch blijven onze groepen zich inzetten voor een vredige en rechtvaardige toekomst voor iedereen, Palestijnen én Israëli’s.
Een van die groepen is Sadaka-Reut, een organisatie die de noodzakelijke dialoog tussen Palestijnse en Joodse jongeren mogelijk maakt. “De reden waarom ik doorga met mijn werk is omdat ik simpelweg geen andere optie zie,” vertelt hun werknemer Rafi Barkan-Bocarsly. Ons interview met Rafi leest u in deze nieuwsbrief. Verder schreef oud-SIVMO-medewerker Jan Tourkov een analyse van het leiderschap van zowel de Israëli’s als de Palestijnen. Het is duidelijk dat er verandering nodig is, maar welke opties zijn er? Tot slot kunt u lezen over de bufferzone die Israël op Gazaans grondgebied aanlegt, waarbij zo goed als alle bestaande bebouwing vernietigd wordt. Onze groep B’Tselem luidt de noodklok.
De mensenrechtenbeweging in Israël heeft uw hulp hard nodig. Uw gift aan SIVMO komt direct terecht bij organisaties die strijden voor rechtvaardigheid en vrede voor iedereen in Israël en Palestina. Steun hen door nu te doneren.

Doneer aan onze groepen
Met regelmaat komen onze groepen samen voor gezamenlijke acties. Zo schreven Breaking the Silence, HaMoked, Physicians for Human Rights Israel, het Public Committee Against Torture Israel, Combatants for Peace en andere mensenrechtenorganisaties vorige week een open brief. Zij verzoeken Israël om de uitspraak van het Internationale Strafhof, naar aanleiding van de zaak die werd aangespannen door Zuid-Afrika, te respecteren. Er moet onmiddellijk een wapenstilstand komen en gijzelaars moeten worden teruggebracht. De brief haalde de internationale pers. Lees de brief hier.


Rafi Barkan-Bocarsly van Sadaka-Reut: “De angst om tegen de stroom in te gaan is groot” 

Rafi Barkan-Bocarsly, resource development coordinator van Sadaka-Reut.

Al meer dan veertig jaar brengt onze groep Sadaka-Reut Joodse en Palestijnse jongeren samen. De organisatie belichaamt het geloof dat onderwijs de belangrijkste bouwsteen is voor een rechtvaardige toekomst voor iedereen. Maar nu de Palestijnse stem in de Israëlische samenleving sinds het uitbreken van de oorlog steeds meer onder druk staat, raakt ook de wederzijdse dialoog in de verdrukking. Rafi Barkan-Bocarsly is sinds 2021 betrokken bij  Sadaka-Reut en vertelt SIVMO over zijn werk en de uitdagingen waar Sadaka-Reut zich voor gesteld ziet. We hebben het onder meer over de verschillen tussen Palestijnse en Joodse jongeren en de beperkte vrijheid van expressie voor Palestijnen sinds 7 oktober. “Zelfs nu alles de verkeerde kant op lijkt te gaan, weet ik dat er ooit een moment komt waarop de dingen weer zullen veranderen.”

Goedemiddag Rafi. Je werkt nu twee-en-een-half jaar bij Sadaka-Reut als resource development coordinator. Hoe kwam je daar terecht?
Na te zijn opgegroeid in New York, ben ik in 2017 verhuisd naar Israël. Daar zocht ik een manier om betrokken te raken bij social justice work, om meer gelijkheid te creëren in de Israëlische samenleving. Sadaka-Reut kwam ik tegen tijdens mijn master Conflict Resolution aan de Hebreeuwse Universiteit, waar ik onderzoek las over hun programma’s. Ik werd aangetrokken door hun overtuiging dat onderwijs kan leiden tot handelen en activisme, en niet alleen tot dialoog om de dialoog. Sadaka-Reut brengt mensen van verschillende achtergronden samen en geeft ze daadwerkelijk de tools om verandering te bewerkstelligen, in hun eigen gemeenschap en uiteindelijk hopelijk in de hele samenleving. Daarbij worden we sterk geïnspireerd door ... lees hier verder

 

Help Sadaka-Reut door te doneren
Mensenrechtengroepen zamelen geld in voor de ramadan
Op 10 maart begon in gezinnen over de hele wereld de ramadan. Op de Westelijke Jordaanoever, specifiek in Area C, wordt verwacht dat de ramadan dit jaar erg moeilijk zal zijn. Door de voedselschaarste en de stijgende prijzen zijn de traditionele ingrediënten van de maaltijden tijdens de ramadan namelijk kostbaar geworden. Twee centrale waarden van de ramadan zijn empathie en vrijgevigheid. Onder andere Rabbis for Human Rights, Machsom Watch en Combatants for Peace hebben zich daarom ten doel gesteld tijdens een speciale campagne 255.000 sjekel (rond de 62.000 euro) op te halen om 750 gezinnen te helpen. 100% van alle donaties wordt gebruikt voor humanitaire hulp. Dit doel is inmiddels bereikt, maar het is nog steeds mogelijk om te doneren! 
 
Ook uw bijdrage wordt erg gewaardeerd. Doneer via deze link


Verlangen naar nieuwe leiders in Israël en Palestina

Een Palestijns kind in een vluchtelingenkamp bij Rafah, 8 januari. Beeld: Activestills.

door Jan Tourkov

Hoe groot is de kans dat het verschrikkelijk ingewikkelde en langdurige Israëlisch-Palestijnse conflict ooit wordt opgelost door machthebbers die al decennia op hun plek zitten? Niet erg groot, daar zijn de meesten het over eens. Nu Israël en de Palestijnen op een bloedig dieptepunt zijn beland, klinkt de roep om nieuwe, betere leiders sterker dan ooit.
 
Niet de minste om op te roepen tot nieuw leiderschap was de Amerikaanse senator Chuck Schumer. In een historische speech haalde hij uit naar Benjamin Netanyahu, die “zijn eigen politieke overleven boven het belang van Israël stelt”. Met het optreden in Gaza dreigt Netanyahu van Israël een "paria" te maken. Volgens Schumer is Netanyahu een obstakel voor vrede geworden. De oplossing: aftreden en ruimte maken voor nieuwe verkiezingen.

Dat is een harde veroordeling door de belangrijkste Democraat in de Amerikaanse senaat. Schumer, zelf joods, staat al 25 jaar bekend als trouwe bondgenoot van Israël. Andere prominente Democraten sloten zich inmiddels bij hem aan. President Biden ging niet zo ver, maar ook hij neemt steeds meer afstand van de Israëlische aanvallen op Gaza.

Veiligheid, democratie, vrede
Het tekent het afbrokkelende aanzien van Netanyahu. En niet alleen in het buitenland: driekwart van de Israëli’s wil dat de premier vertrekt. De man die bijna dertig jaar geleden voor het eerst aan de macht kwam  ... lees hier verder
 

Tijdelijk is de film The first 54 years - an abbreviated manual for military occupation (2021) in zijn geheel te zien op Facebook. Filmmaker Avi Mograbi geeft in deze documentaire aan de hand van getuigenissen van Israëlische veteranen een aangrijpend beeld van de bezetting. De film werd eerder onder meer vertoond op het IDFA en de Berlinale en viel meermaals in de prijzen. De link hierboven leidt enkel naar de trailer, maar de gehele film is hier te vinden. Zonder een Facebook-account is het helaas niet mogelijk de film te zien.


Israëlische bufferzone rond Gaza is een oorlogsmisdaad, vindt B’Tselem

Vernielingen door Israël langs de grens van Noord-Gaza. Beeld: Susana Vera (Reuters, 18 februari 2024). 
Sinds november 2023 is Israël bezig met de aanleg van een bufferzone aan de Palestijnse kant van de grens met Gaza, meldt B’Tselem, een groep die mensenrechtenschendingen onderzoekt en documenteert. Het gaat vermoedelijk om een één kilometer brede en zestig kilometer lange strook, die zich uitstrekt over de hele grens met Israël. De strook is voorzien van militaire posten, verharde wegen en bewakingsapparatuur. Om deze zone te creëren vernietigt Israël bijna alles wat op dit gebied staat. Zowel velden, kassen, woongebouwen en openbare gebouwen als scholen, medische klinieken en moskeeën worden met de grond gelijk gemaakt. 
Zo werden het huis en de olijfboomgaard van Nazih Abu Rabi’, samen met ongeveer twintig huizen in de buurt, verwoest. De vijftigjarige vader van zeven kinderen vertelt aan een B’Tselem-veldonderzoeker: 
“Ik was niet verrast toen mijn neef het mij vertelde, maar ik voelde een diep verdriet omdat ik na jaren van inspanning al mijn bezittingen kwijt was. Ik heb alles wat ik verdiende in de bouw van het huis gestopt, dat binnen enkele seconden werd gesloopt. Ik maak mij grote zorgen, omdat ik niet weet of we terug kunnen naar ons land en daar weer kunnen bouwen. Ik ben op dat land geboren en getogen, en mijn vader en grootvader vóór mij. Ik heb geen ander huis.”
 Volgens een onderzoek van de Hebreeuwse Universiteit heeft het Israëlische leger op 17 januari 2024 1.072 van de 2.824 bouwwerken gesloopt die ... lees hier verder

 
Doneer aan B'Tselem
Vindt u onze nieuwsbrief interessant? Deel deze dan ook met uw familie, vrienden of kennissen. Zo helpt u SIVMO bekend te maken. Via www.sivmo.nl/nieuwsbrief kunnen mensen zich aanmelden om de nieuwsbrief zelf te ontvangen. Veel dank alvast!
Doneren kan altijd ook direct op IBAN NL06 INGB 0006181625. Wilt u meer weten over de groepen die SIVMO steunt? Ga dan naar www.sivmo.nl/groepen. En wilt u op de hoogte blijven van het werk van SIVMO en van onze groepen? Bekijk dan onze website of like ons op Facebook en Instagram.

Wilt u ons contacteren over de nieuwsbrief? Dan kunt u ons altijd bereiken via nieuwsbrief@sivmo.nl.
View this email in your browser
SIVMO op Facebook
SIVMO op Instagram
Website van SIVMO
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Postadres
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
Mail
info@sivmo.nl

You do not want to receive these emails?
You can unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*