*|MC:SUBJECT|*
Israëlische mensenrechtenorganisaties roepen op tot internationale actie
 
Tijdens een operatie van het Israëlische leger in een Palestijns vluchtelingenkamp in Jenin vielen twee weken geleden twaalf doden. Beeld: Activestills.
“Deze maanden zijn enkele van de zwaarste sinds de Tweede Intifada,” schrijft Salah Haj Yahya van onze groep Physicians for Human Rights. De afgelopen weken escaleerde opnieuw het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden, wat leidde tot vele doden en gewonden aan beide zijden. Onder deze omstandigheden komen de organisaties die SIVMO steunt op voor mensenrechten. Groepen als Physicians for Human Rights leveren de hulp die in kritieke situaties nodig is, terwijl organisaties als The Mossawa Center strijden voor structurele politieke verandering. In deze nieuwsbrief praten we u bij over hun werk.

Twee weken geleden vielen duizend Israëlische soldaten het grote vluchtelingenkamp in Jenin in het noorden van de Westelijke Jordaanoever binnen. Tanks, bulldozers en bombardementen verwoestten de Palestijnse straten en huizen. Het herstel zal lang duren. De inval heeft bovendien een nieuwe geweldscyclus geïnitieerd: een aanslag in Tel Aviv en raketten vanuit Gaza werden beantwoord met nieuwe bombardementen op de Palestijnse gebieden. Premier Netanyahu heeft al gewaarschuwd dat de ‘veiligheidsoperatie’ in Jenin waarschijnlijk niet de laatste was.

Ondertussen gaan, ondanks de aangekondigde aanpassingen van het wetsvoorstel, de demonstraties tegen de juridische hervorming van het hooggerechtshof door. De demonstranten willen het voorstel helemaal van tafel hebben.

In deze nieuwsbrief gaan we verder in op het recente overzichtsrapport 'State of the Occupation', waarin Israëlische mensenrechtenorganisaties hun kennis over de bezetting hebben gebundeld. Van de door SIVMO gesteunde groepen werkten Breaking the Silence, HaMoked, Combatants for Peace, Peace Now, Physicians for Human Rights Israel, Rabbis for Human Rights en The Public Committee Against Torture in Israel mee. In het rapport roepen zij in het bijzonder de internationale gemeenschap op om in deze moeilijke tijden verantwoordelijkheid te nemen. Ook onze groep het Mossawa Center richt zich op de internationale betrokkenheid. Zij waren in Europa om aandacht te vragen voor hun nieuwste project, waarbij verschillende Israëlische minderheden gezamenlijk strijden tegen beleidsmatige discriminatie. In deze nieuwsbrief vindt u een verslag van ons gesprek met hen in Brussel. Tot slot kunt u lezen over New Profile, een groep die zich inzet voor demilitarisering van de Israëlische samenleving, en stellen we de nieuwe directeur van B'Tselem aan u voor.
Steun SIVMO

Mensenrechtenorganisaties bundelen hun krachten in rapport 'State of the Occupation'
OPROEP RABBIS FOR HUMAN RIGHTS: PLANTING JUSTICE
 
De Palestijnse aanslag op de nederzetting Eli die enkele weken geleden vier Joodse Israëli’s het leven kostte, leidde tot een grote golf van kolonistengeweld. Onze groep Rabbis for Human Rights bezocht naderhand het Palestijnse stadje Turmus Aya, dat geplunderd werd door een groep van tweehonderd wraakzuchtige kolonisten. Zij lieten huizen in puin en akkers in as achter. “We must plant justice to address the injustice which has been done,” schrijft Rabbis for Human Rights. Daarom vragen ze uw hulp bij het planten van nieuwe olijfbomen in de verwoeste boomgaarden. Elke boom is een symbool van de Joods-Palestijnse samenwerking tussen Rabbis for Human Rights en Turmus Aya. Steun hen door een boom te doneren. Dat kan via deze link.
Beeld: Activestills.
Lees hier het rapport 'State of the Occupation'
Hoewel iedere mensenrechtenorganisatie in Israël zijn eigen expertise heeft, werken zij vaak samen in de strijd voor vrede en democratie. In juni 2023 publiceerden zeventien van deze organisaties een gezamenlijk rapport waarin zij hun kennis over de bezetting hebben gebundeld: State of the Occupation, Year 56: A joint situation report. Ook de door u gesteunde groepen Breaking the Silence, HaMoked, Combatants for Peace, Peace Now, Physicians for Human Rights Israel, Rabbis for Human Rights en The Public Committee Against Torture in Israel hebben hieraan bijgedragen. Voor wie de huidige staat van de bezetting beter wil begrijpen is dit een must-read.
Het rapport is opgedeeld in de vier meest zorgwekkende thema’s van de afgelopen jaren: het geweld van de Israëlische veiligheidsdiensten, annexatie, gedwongen verplaatsing van de Palestijnse bevolking en de aanval op de ngo’s. Niet alleen worden de problemen uitgelicht en gecontextualiseerd, ook worden op beknopte wijze de meest dringende toekomstige gevaren geschetst. Het platform van mensenrechtenorganisaties roept hiermee de Israëlische regering op hun verplichtingen onder internationaal recht na te komen. Daarnaast vragen ze de internationale gemeenschap om de mensenrechten van Palestijnen te beschermen en Israël verantwoordelijk te houden voor het gewelddadige beleid.

 

In gesprek met Mossawa: Israëlische minderheden verenigen zich in diplomatieke missie
Enkele leden van de delegatie van Mossawa in Brussel. Beeld: The Mossawa Center.

Een aantal weken geleden ontmoetten wij in Brussel een delegatie van The Mossawa Center, een Palestijns-Arabische organisatie in Israël. Mossawa zet zich in voor een democratische samenleving en strijdt tegen discriminatie. Wij spraken met hen over de door hen opgerichte HAMER-coalitie, het gewelddadige beleid van Israël en Mossawa's 'European advocacy' programma. 
 
The Mossawa Center is in 1999 opgericht om op te komen voor de rechten van de Palestijns-Arabische minderheid. Door arme gemeenschappen te ondersteunen, rechtszaken aan te spannen, internationaal te lobbyen en door middel van vele andere projecten verbetert Mossawa de positie van de Palestijnse bevolking. Hoewel de Palestijns-Arabische bevolkingsgroep de meest gediscrimineerde minderheid is, zijn ook andere gemeenschappen het slachtoffer van het discriminerende beleid van de Israëlische regeringen. Daarom heeft The Mossawa Center de afgelopen tijd een multi-etnische samenwerking opgebouwd tussen deze minderheden. Dit is de zogeheten HAMER-coalitie, vernoemd naar de vijf minderheden:
 

  • de ultra-orthodoxe Charedische (Haredi) gemeenschap (10% van de Israëlische bevolking)
  • de Palestijns-Arabische gemeenschap (21% van de Israëlische bevolking)
  • de Mizrachi-gemeenschap: Joodse mensen van Arabische komaf (35% van de Israëlische bevolking)
  • de Ethiopische... lees hier verder
Steun The Mossawa Center

New Profile strijdt voor een gedemilitariseerd Israël
Het leger wordt in de Israëlische samenleving verheerlijkt. Beeld: New Profile.
Steun New Profile

Wij stellen u graag voor aan New Profile, een van de groepen die SIVMO steunt. Deze non-hiërarchische, antimilitaristische en feministische groep van vrijwilligers komt binnen de Israëlische samenleving op voor vrede en tolerantie.

In 1998 organiseerden twee feministische studiegroepen een gezamenlijke conferentie over de positie van vrouwen in een gemilitariseerde samenleving. De conferentie, die focuste op dienstweigering, leidde tot de oprichting van New Profile. 25 jaar later staat New Profile duizenden Israëli’s die geen dienst willen nemen in het leger bij met informatie, juridische hulp en morele ondersteuning. “Elk individu heeft het recht om te kiezen of hij of zij wil dienen in het leger,” meent New Profile.

Verder informeert New Profile Israëli’s over de ingrijpende maatschappelijke gevolgen van het militarisme. In een toenemend gemilitariseerde samenleving stelt New Profile zich ten doel een kritisch geluid te laten horen. Zij geloven dat diepgeworteld militarisme de samenleving gewelddadiger, seksistischer, racistischer en antidemocratischer maakt. Via workshops, conferenties en publicaties stellen ze dit aan de kaak. 

Op de website van New Profile kunt u meer lezen over de invloed van het militarisme op de Israëlische samenleving.

Na negen jaar als directeur van B’Tselem geeft Agai El-Ad het stokje door aan Yuli Novak. Novak was eerder al directeur van Breaking the Silence en leidde onder meer een project om Israëlische en Palestijnse activisten te trainen in strategische skills. In een brief aan SIVMO schrijft ze over het apartheidsregime in Israël: “Een van de dingen die ik heb geleerd is dat apartheid onze perceptie van de werkelijkheid verstoort. Het regime zorgt ervoor dat diegenen die van de apartheid profiteren het gevoel krijgen dat de bestaande politieke orde de enige mogelijke is. Ze laten ons geloven in een verhaal dat onderdrukking en geweld doet voorkomen als onvermijdelijk. Daardoor zien we de vernietigingen van huizen, institutionele discriminatie, segregatie, gedwongen verplaatsingen en dagelijkse sterfgevallen als noodzakelijk. Apartheid maakt ons wreed. […] Ik houd hoop door mensen als de geweldige medewerkers van B’Tselem en ook door jullie, onze supporters en partners, die begrijpen hoe hoog de nood is aan een gedeelde strijd. Moed en hoop zijn aanstekelijk, daarvan ben ik overtuigd.
Privacyverklaring
SIVMO neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Op de website leest u onze volledige privacyverklaring.
Copyright © 2021 SIVMO

Steun voor Israëlische Vredes en Mensenrechtenorganisaties

www.sivmo.nl

Tel: 06 39636115

E-mail: info@sivmo.nl


U heeft deze e-mail ontvangen omdat u zich eerder op onze nieuwsbrief abonneerde, omdat u donateur van SIVMO bent of abonnee was van kwartaalblad De Brug.
U kunt hier uw 
voorkeuren wijzigen of u kunt zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*