Terwijl bijna duizend Israëlische reservisten zich afgelopen week openlijk uitspraken tegen het oorlogsbeleid, blijft de IDF in Gaza volop inzetten op de ‘totale overwinning’ op Hamas – ten koste van Gazanen en gijzelaars. Het vredesplan dat in maart werd voorgesteld door een coalitie van Arabische staten, en dat een breed gesteund alternatief biedt voor Trumps deportatieplannen, laat Netanyahu links liggen. Aan de vooravond van Pesach, het joodse lentefeest waarin de vrijheid gevierd wordt, gaat de vrijheid van de Israëli’s vooralsnog ten koste van de vrijheid van de Palestijnen.
Ondertussen wordt de democratische rechtsstaat in Israël van binnenuit steeds verder uitgehold. Twee wetsvoorstellen die op dit moment voorliggen en door een eerste stemming kwamen, zouden ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de Israëlische mensenrechtenbeweging. Het eerste wil een buitensporige belasting van 80% heffen op steun van buitenlandse overheden aan Israëlische ngo’s. Voor veel mensenrechtenorganisaties vormt deze steun hun voornaamste inkomstenbron. De tweede wet zou rechtbanken toestaan om door mensenrechtengroepen aangespannen zaken niet te overwegen. In beide gevallen worden universele mensenrechten onder het mom van ‘buitenlandse inmenging’ onder tafel geveegd. Organisaties die de overheid kritiekloos volgen worden uitgezonderd – een vorm van partijdige wetgeving die enkel bestaat in ondemocratische staten, stelt de organisatie Peace Now. Donaties vanuit particuliere instanties als SIVMO worden gelukkig niet door deze wetsvoorstellen geraakt, maar het voortbestaan van onze groepen staat hierdoor ernstig onder druk.
In deze nieuwsbrief gaan we onder meer in op een analyse van The Mossawa Center, dat opkomt voor de rechten van Arabische inwoners van Israël. In de recent goedgekeurde Israëlische overheidsbegroting wordt er namelijk flink gekort op Arabische gemeenschappen. Verder leest u een verslag van de Nederlandse activist Jelle Zijlstra, die deelnam aan een tour van Breaking the Silence op de West Bank. Van dichtbij zag hij zelf hoe het kolonistengeweld Palestijnse levens verscheurt. Verder aandacht voor het belangrijke werk van Physicians for Human Rights Israel, B’Tselem en Peace Now. Al deze groepen kunnen hun activiteiten blijven voortzetten dankzij uw steun.
|
|
|
Elk jaar schrijven wij met groot enthousiasme over The Joint Memorial Day. Deze avond wordt georganiseerd door Combatants for Peace en The Parents Circle - Families Forum en vormt een daad van verzet tegen het constante geweld dat aan beide zijden van het conflict al zoveel levens heeft gekost. Deze levens worden herdacht aan de hand van getuigenissen van nabestaanden en muzikale optredens. Elk jaar opnieuw is dit een bijzonder ontroerende en hoopgevende bijeenkomst. De twintigste editie zal plaatsvinden op 29 april. U kunt u zich via deze link aanmelden voor de online screening.
|
|
Mossawa: Palestijnse Israëli’s vangen de hardste klappen van bezuinigingen
|
|
|
Beeld: The Mossawa Center.
|
|
Nadat de Israëlische regering vanwege een stijgend begrotingstekort moest bezuinigen, werd de nieuwe overheidsbegroting afgelopen 25 maart goedgekeurd door de Knesset. De wijze waarop wordt gekort toont duidelijk de prioriteiten van het kabinet-Netanyahu: terwijl een zesde van het overheidsgeld besteed wordt aan defensie, bezuinigt de regering op sociale voorzieningen. Een analyse van onze groep The Mossawa Center laat bovendien zien dat er 2 miljard shekel (480 miljoen euro) wordt gekort op speciaal voor Arabische gemeenschappen bestemde gelden.
In de nieuwe begroting gaat slechts 4% van het nationale ontwikkelingsbudget naar Arabische gemeenschappen, die daarentegen meer dan 20% van de bevolking uitmaken. Het is een voorbeeld van institutionele discriminatie van Palestijnse Israëli’s, waardoor de bestaande sociaaleconomische ongelijkheid tussen Joodse en Arabische burgers nog meer wordt vergroot. ‘Door het Arabische deel van de samenleving de klappen op te laten vangen van deze discriminerende bezuinigingen, geeft de begroting blijk van een voortdurend beleid van economische marginalisatie,’ schrijft The Mossawa Center.
Sinds de oprichting in 1999 behartigt Mossawa de belangen van de Palestijns-Arabische bevolking van Israël, een groep die sinds het uitbreken van de oorlog nog meer onder druk staat dan daarvoor. Niet alleen neemt de discriminatie op straat toe, het is volgens Mossawa ook actief beleid om Palestijnse dorpen in de Negev te ontzetten, de bouw van woningen in Arabische steden te vertragen en georganiseerde misdaad in Arabische gemeenschappen niet aan te pakken. Mede ten gevolge van dergelijk discriminerend beleid leeft de helft van de 1,6 miljoen Palestijns-Arabische Israëli’s in armoede.
Mossawa analyseert misstanden in overheidsbeleid, kaart ze op nationaal en internationaal niveau aan en staat de Arabische gemeenschap op alle mogelijke manieren bij. Ze doen aan community-building, bieden rechtshulp en ondersteunen gemarginaliseerde gemeenschappen met concrete acties. In een verhardende samenleving is hun werk van levensbelang.
|
|
Het afgelopen jaar ontving SIVMO twee bijzonder gulle donaties uit legaten. Wij zijn daar enorm dankbaar voor. Niet alleen zorgt het ervoor dat de groepen hun belangrijke werk voort kunnen zetten, het stemt ons ook hoopvol dat mensen zich op deze mooie, persoonlijke wijze inzetten voor de bescherming van mensenrechten.
Ook u kunt SIVMO opnemen in uw testament. Door SIVMO tot uw erfgenaam te benoemen draagt u blijvend bij aan vrede en rechtvaardigheid in Israël en Palestina.
|
|
|
|
B’Tselem: ‘Gaza-doctrine’ op de West Bank
Sinds afgelopen januari geldt ‘offensieve activiteit’ op de West Bank als een van de officiële oorlogsdoelen van de IDF. Voor het eerst in twintig jaar werden sindsdien tanks de West Bank ingestuurd. Al 20.000 Palestijnen uit Jenin en omstreken moesten hun huis ontvluchten. Onze groep B’Tselem luidt daarom de noodklok over wat zij zien als de ‘Gazaficatie’ van de West Bank, onder meer vanwege de vele luchtaanvallen op dichtbevolkte gebieden. Bekijk bovenstaand filmpje of lees hier een uitgebreide analyse van B’Tselem.
|
|
Op sandalen kun je niet vluchten
De Nederlandse vredesactivist Jelle Zijlstra was afgelopen maand op de West Bank, waar hij met eigen ogen zag hoe Israëlische kolonisten het leven van de Palestijnse bevolking onmogelijk maken. Speciaal voor de SIVMO Nieuwsbrief schreef hij een verslag.
Verdwaasd sta ik tussen de brokstukken van wat ooit de dorpsschool was. Ik bevind me in Zanuta, een dorpje in het gebied Massafer Yatta, niet ver van Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Samen met een paar andere Joodse vredesactivisten en opiniemakers ben ik op uitnodiging van een Israëlische vredesorganisatie naar het land gekomen om meer te leren over de realiteit ter plaatse. In vijf dagen tijd ontmoeten we tientallen activisten, politici en kunstenaars. Palestijnen en Israëli's wier levens worden geraakt door de bezetting, door het voortdurende geweld en door de gruwelijke stroomversnelling waarin dit alles zich sinds 7 oktober 2023 bevindt.
Ik ben nog maar nauwelijks bijgekomen van een gewelddadige confrontatie met enkele kolonistenjongens in Hebron, als we arriveren op de volgende stop: het verlaten dorp Zanuta. Onze gids is Nadav Weiman, de directeur van de Israëlische veteranenorganisatie Breaking the Silence, een van de groepen van SIVMO. Hij is een energieke man met fonkelende ogen en indrukwekkende staat van dienst. Genadeloos en begeesterd vertelt Nadav ons alles wat hij weet over de grimmige situatie op de Westelijke Jordaanoever en over zijn eigen ervaringen als IDF-sniper in Hebron. Ik heb de hele dag geestdriftig meegeschreven en geprobeerd alles wat we horen en zien gulzig op te sponzen, maar hier in Zanuta voel ik een sterke behoefte om me even terug te trekken. Lees de rest van het verslag op onze site.
|
|
|
|
New Profile waarschuwt: 'If we don’t end the war, the war will end all of us.'
Het percentage Israëlische soldaten dat hulp zoekt voor posttraumatische klachten is gestegen van 6% vorig jaar naar 54%. Zoals volgt uit onderzoek van de afdeling Rehabilitatie van het Israëlische Ministerie van Defensie benaderden in de huidige oorlog 5.200 van de 12.500 gewonden de afdeling vanwege psychische problemen. Daarvan hebben er 3.350 geestelijk letsel als hoofdprobleem. De cijfers verbazen New Profile niet. Deze feministische organisatie tegen het militarisme in Israël pleit met druk voor het einde van de oorlog, zodat een heropbouw kan beginnen, zowel fysiek als mentaal.
|
|
Israël belemmert systematisch medische evacuaties uit Gaza
|
|
|
Beeld: Physicians for Human Rights Israel.
|
|
Ondanks de dringende behoefte aan medische zorg verhindert Israël consequent de evacuatie van patiënten uit Gaza. Vanaf de vernietiging van de grensovergang bij Rafah in mei 2024 tot het staakt-het-vuren op 19 januari 2025 werden slechts 450 patiënten geëvacueerd. Hoewel het staakt-het-vuren de evacuatie van extra patiënten mogelijk maakte, was het aantal aanzienlijk lager dan wat was beloofd in de overeenkomst.
In juni vorig jaar diende Physicians for Human Rights Israel (PHRI) een verzoekschrift in bij het Israëlische Hooggerechtshof, waarin zij opriepen tot een duidelijk en transparant proces voor medische evacuaties uit Gaza. Pas in januari 2025 werd een dergelijk mechanisme opgezet. Hoewel dit een stap in de goede richting was, is het systeem zo gebrekkig dat het nog geen oplossing biedt. Nu Israël de aanval op Gaza heeft hervat en de grensovergang bij Rafah opnieuw heeft gesloten, is de laatste levensader voor zieken en ernstig gewonden doorgesneden, zo schrijft PHRI. Hiermee schendt Israël de wettelijke plicht onder internationaal humanitair recht en bovendien haar morele plicht.
Dit is niet alleen catastrofaal voor oorlogsslachtoffers, maar ook voor mensen met chronische ziektes. Zij komen in levensgevaar door vervuild water en het gebrek aan personeel en materiaal. Zo probeert PHRI al sinds november 2024 een acht-jarig kind met een levensbedreigende aandoening te evacueren voor een niertransplantatie. In samenwerking met internationale hulporganisaties belicht PHRI de invloed van Israël op de ineenstorting van de gezondheidszorg in Gaza in hun position paper: 'The Collapse of Gaza's Healthcare System and the Prevention of Medical Evacuations'.
|
|
Vindt u onze nieuwsbrief interessant? Deel deze dan ook met uw familie, vrienden of kennissen. Zo helpt u SIVMO bekend te maken. Via www.sivmo.nl/nieuwsbrief kunnen mensen zich aanmelden om de nieuwsbrief zelf te ontvangen. Veel dank alvast!
|
|
|
Doneren kan altijd ook direct op IBAN NL06 INGB 0006181625. Wilt u meer weten over de groepen die SIVMO steunt? Ga dan naar www.sivmo.nl/groepen. En wilt u op de hoogte blijven van het werk van SIVMO en van onze groepen? Bekijk dan onze website of like ons op Facebook en Instagram.
Wilt u contact met ons over de nieuwsbrief? Dan kunt u ons altijd bereiken via nieuwsbrief@sivmo.nl.
|
|
|
|
|