*|MC:SUBJECT|*
Een sprankje hoop
Demonstratie in Ramallah voor Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Foto: Activestills
Ze schrokken zich rot, de bewakers van de Israëlische Gilboa-gevangenis toen ze op de ochtend van 6 september de dagelijkse telling deden. Zes gevangenen waren ontsnapt, en niemand wist hoe. Tot ze een tunnel vonden, vanuit de cel van de zes mannen naar een aangrenzend veld. De roestige lepel die verstopt zat achter een poster maakte het Shawshank Redemption-plaatje compleet. 

Tien dagen duurde het voordat de laatste twee gevangenen weer gepakt waren. Niet lang, maar meer dan genoeg tijd voor het Palestijnse publiek om zich achter de ontsnappers te scharen. Die jongens waren de Israëlische autoriteiten toch maar mooi te slim af geweest. De laatste twee gaven zichzelf vrijwillig aan om hun opvangers in Jenin te beschermen. Als echte helden, in Palestijnse ogen, gaven ze de mensen een sprankje hoop.

Intussen probeert de nieuwe Israëlische regering zijn handen niet te branden aan het conflict. Een oplossing gaat er voorlopig niet komen, heeft gedeeld premier Naftali Bennett al laten weten. Waarom zijn regering überhaupt nog bestaat is een raadsel. Jan van der Putten analyseert voor De Brug het vreemde geval Bennett-Lapid I. 

Verder een bijdrage over Zochrot, een van de groepen die SIVMO steunt. Zochrot besteedt de laatste tijd veel aandacht aan het Joods Nationaal Fonds: al hondertwintig jaar een symbool van het zionisme, én sinds dit jaar expliciet actief op de Westelijke Jordaanoever. Jan Tourkov duikt voor De Brug in het heden en verleden van het fonds.

Maurits de Bruijn bespreekt Apeirogon, een nieuwe roman van Ian McCann over de oprichters van Parents Circle. Het is een 'pleidooi voor wederzijds begrip', waar niet elke lezer zich in zal kunnen vinden.
Steun de Israëlische mensenrechtenbeweging
SIVMO brengt u maandelijks via deze nieuwsbrief op de hoogte van de groepen die we met uw hulp steunen en de meest recente ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden.
Rabbijnen zien olijfoogst vol vertrouwen tegemoet
Foto: Rabbis for Human Rights

Rabbis for Human Rights blijft vastberaden ondanks de vele tegenslagen van het afgelopen jaar. De joodse traditie is duidelijk, schrijft de groep: herstel de wereld, heb je medemens lief en erken zijn mensenrechten, omdat hij hetzelfde is als wij. Het was moeilijker dan ooit om die opdracht in de praktijk te brengen. Naast de ‘gebruikelijke oorlogen, mensenrechtenschendingen en natuurrampen’ maakte het coronavirus de ellende compleet. De bezetting ging onverminderd door, maar de groep moest zijn werk opeens via Zoom uitvoeren. Met hulp – nog meer dan normaal – van verschillende andere mensenrechtengroepen, kon Rabbis for Human Rights toch actief blijven.

Maar nu in oktober is de olijfoogst is aangebroken. Twintig dagen lang helpt Rabbis for Human Rights boeren op de Westelijke Jordaanoever om hun olijven te oogsten. Het is een vitale bron van inkomen voor de Palestijnse boeren, die veel last hebben van Israëlische restricties. Voor de rabbijnen is het het belangrijkste project van het jaar, waarbij ze de hulp inschakelen van honderden vrijwilligers en mensenrechtengroepen als Breaking the Silence, Peace Now en Zezim.

Om de oogst te laten slagen, gaat de groep ook in gesprek met de Israëlische autoriteiten. Die moeten meewerken, anders kan het werk niet doorgaan. Ook dit jaar wil Rabbis for Human Rights de meest kwetsbare Palestijnse boeren weer aan een succesvolle oogst helpen. Benieuwd hoe dat eruitziet? Bekijk de campagnevideo!

Bekijk de campagnevideo
Steun Rabbis for Human Rights

De Brug
 
De hommelregering van Bennett-Lapid
Naftali Bennett. Foto: Twitter
Alles spreekt tegen de regering van Naftali Bennett en Jaïr Lapid. Van ideologische eenheid of helder beleid is geen sprake. Maar het werkt, al meer dan honderd dagen. Hoe komt dat? Jan van der Putten analyseert de situatie.
Lees het artikel hier
Een Ier, een Palestijn en een joodse Israëli
Apeirogon. Foto: Twitter
Maurits de Bruijn bespreekt Apeirogon, een roman van Ian McCann. Het is een 'meeslepend pleidooi voor wederzijds begrip', over de oprichters van Parents Circle. Maar niet elke lezer zal zich erin kunnen vinden, denkt De Bruijn.
Lees het artikel hier
'Don't Buy into Occupation'
Jeruzalem en de 'groene lijn'. Foto: BBC
Grote Europese instellingen stellen structureel miljarden beschikbaar voor de Israëlische bezetting. ING, ABN AMRO, Nationale Nederlanden, ABP, PFZW en drie andere Nederlandse instellingen investeerden samen alleen al 8,9 miljard euro. Dat blijkt uit het 29 september gepubliceerde rapport 'Don't Buy into Occupation – Exposing the financial flows into the illegal Israeli settlements’. Het rapport is een gezamenlijk project van The Rights Forum, PAX en meer dan twintig andere Palestijnse en Europese organisaties. 

Ook andere partijen worden genoemd. Booking.com bijvoorbeeld, een wereldwijde aanbieder van vakantie-accommodaties, blijft hotels aanbieden in Israëlische nederzettingen. Ondanks aanhoudende druk om verantwoordelijkheid te nemen. Zo werkt Booking.com mee aan het legitimeren én financieren van de bezetting, schrijft het rapport.

Kamerlid Jasper van Dijk (SP) pikte het rapport op. Hij vroeg de minister van Buitenlandse Zaken om de Nederlandse geldstromen te stoppen. ABN AMRO is gedeeltelijk in overheidshanden, dus de Nederlandse staat draagt wel degelijk verantwoordelijkheid. Van Dijk diende twee moties in: één gericht op het tegengaan van investeringen van Nederlandse bedrijven in de Israëlische nederzettingen, en één specifiek voor ABN AMRO. Daar kan Nederland als aandeelhouder directe invloed uitoefenen. 

Op 12 oktober stemt de Tweede Kamer over de moties van Van Dijk. Hou voor de uitkomst de Facebookpagina van SIVMO in de gaten. 

Steun de Israëlische mensenrechtenbeweging
Zionistische bomenplanter of landbezetter: honderdtwintig jaar JNF
De bekende blauw-witte collectebus van het JNF. Foto: Twitter
Het Joods Nationaal Fonds is een begrip binnen het zionisme, en stond lange tijd symbool voor de goede zaak. De missie: zo veel mogelijk land veiligstellen voor joodse bewoning. Zo speelde het fonds ook een rol in de geleidelijke verdrijving van de Palestijnen. Nu heeft het zijn aandacht verlegd naar de Westelijke Jordaanoever. Jan Tourkov weegt het heden en verleden van het Joods Nationaal Fonds.
Lees hier het artikel
Zochrot: 'Ontmasker het JNF'
Een tour in een JNF-park. Foto: Zochrot
Zochrot houdt zich de afgelopen tijd nadrukkelijk bezig met het Joods Nationaal Fonds. Onbegrijpelijk dat het fonds nog steeds een goede reputatie heeft in binnen- en buitenland, schrijft de organisatie, die door SIVMO wordt gesteund. De groep gaat op stap naar parken van het JNF waar verdwenen Palestijnse dorpen 'onder' liggen. Daarnaast verzamelt Zochrot informatie over de Nakba: verdwenen dorpen, families, huizen en gemeenschappen worden in kaart gebracht. Die informatie is vervolgens beschikbaar op de website van de organisatie.

En het JNF staat niet stil, waarschuwt Zochrot. De laatste jaren heeft het fonds zijn aandacht verlegd naar de Westelijke Jordaanoever. Daar wordt land gekocht nadat het Israëlische leger het - veelal om 'veiligheidsredenen' - heeft geconfisqueerd. Via het JNF komt het land vervolgens in handen van joodse kolonisten. 

Volg de sociale media van Zochrot over de activiteiten van het JNF, toen en nu. Op Facebook heeft de groep de afgelopen tijd een schat aan informatie gepubliceerd.
Steun Zochrot
Privacyverklaring
SIVMO neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Op de website leest u onze volledige privacyverklaring.
Copyright © 2021 SIVMO

Steun voor Israëlische Vredes en Mensenrechtenorganisaties

www.sivmo.nl

Tel: 06 39636115

E-mail: info@sivmo.nl


U heeft deze e-mail ontvangen omdat u zich eerder op onze nieuwsbrief abonneerde, omdat u donateur van SIVMO bent of abonnee was van kwartaalblad De Brug.
U kunt hier uw 
voorkeuren wijzigen of u kunt zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief.






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*