*|MC:SUBJECT|*
Een nieuwe regering
Israëlische premier Naftali Bennett. Beeld: 88.5 WFDD
Vrijwel alles is beter dan wéér een regering onder leiding van de man die al meer dan vijftien jaar premier was van Israël. Maar tot op heden heeft het nieuwe kabinet, mede dankzij een nogal gespannen samenstelling van partijen en kopstukken, weinig reden tot vreugde gegeven. 

Het belangrijkste wapenfeit kwam begin juli, nogal onverwacht en ook onbedoeld: de Burgerschapswet die het sinds 2003 onmogelijk maakte voor Palestijnse partners van Israëli's om in Israël te komen wonen is weggestemd in de Knesset. Duizenden Palestijnen die slechts een tijdelijke vergunning hebben kunnen nu aanspraak maken op Israëlisch burgerschap. 

Saillant detail: juist de zeer rechtse Netanjahoe, die tot nu toe altijd voor het verbod stemde, zorgde nu voor een andere uitslag. Niet omdat hij van gedachten is veranderd, maar alleen maar om zijn net zo rechtse opvolgers dwars te zitten.

De Westelijke Jordaanoever is intussen in de greep van een politieke crisis. Nizar Banat, een prominente criticus van de Palestijnse leider Mahmoed Abbas, werd in juni voor de zoveelste keer opgepakt en overleed kort daarna. Hij zou door agenten zijn doodgeslagen. Sindsdien protesteren honderden Palestijnen tegen Abbas en de Fatah-partij. Belangrijke Palestijnse activisten hebben zich ook tegen Abbas uitgesproken, maar aanhangers van Fatah reageerden met harde hand. 

In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan bewakingsvideo uit een Israëlische gevangenis die door Hamoked is geopenbaard. Dat sluit goed aan op een Ha'aretz-artikel van Amira Hass - dat is opgenomen in deze nieuwsbrief - over de rol van videobeelden voor het Palestijnse verhaal. We blikken ook terug op de onrust tussen Palestijnse en joodse Israëli's dit voorjaar: het woord burgeroorlog viel, tot verbazing van gastauteur David de Bruijn Kops. Hij ploos de term uit, en sprak met jonge joodse Israëli's over hun Arabische landgenoten. Tot slot brengt Eldad Kisch verslag uit van Israël onder een nieuwe regering. Hij ziet weinig daadkracht en verwacht geen lang leven voor deze coalitie.

Met dit leesvoer neemt SIVMO/De Brug afscheid tot na de zomervakantie: in september komt de volgende nieuwsbrief. 
Steun de Israëlische mensenrechtenbeweging
SIVMO brengt u maandelijks via deze nieuwsbrief op de hoogte van de groepen die we met uw hulp steunen en de meest recente ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden.
Gruwelijke beelden vanuit een Israëlische gevangenis
Gevangenen omringd door bewakers in de Ketziot-gevangenis. Beeld: HaMoked

'Het licht bleef die nacht aan in vleugel 3 van de Ketziotgevangenis. Een voor een werden zo’n 55 Palestijnse gevangenen op de grond gesmeten. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de gevangen geboeid op de grond liggen terwijl de bewakers die om hen heen staan hen trappen en slaan met wapenstokken. De gevangenen mochten niet bewegen en geen geluid maken. Ze lagen daar uren lang.'

Zo beschrijft Haaretz-journalist Josh Breiner een schokkende video die stamt uit 2019 maar pas vorige maand boven water kwam. Als HaMoked, een van de groepen die SIVMO steunt, zich niet met de zaak had bemoeid waren de beelden hoogstwaarschijnlijk nooit naar buiten gekomen. Hoewel dertien gevangenen klachten hebben ingediend is de zaak door de Israëlische politie verworpen. Geen van de bewakers is gestraft. HaMoked tekende hoger beroep aan, mede op basis van deze video, maar ook dat is verworpen nadat slechts vier bewakers waren verhoord.

Toch zijn de inspanningen van HaMoked en de slachtoffers niet voor niets. Hoewel zaken als deze nu ongestraft blijven is het belangrijk dat de waarheid verteld wordt. Video’s als deze leveren hard bewijs voor mensenrechtenschendingen binnen Israëlische gevangenissen en binnen de bezetting in het algemeen. Zeker nu het Internationaal Strafhof formeel onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden is zulk bewijs cruciaal.

Steun Hamoked

De Brug
 
Waarom Israëli's er belang bij hebben Palestijnen niet te geloven
Amira Hass in 2019. Foto: IMEU
Hoe komt het dat Israëli's zo goedgelovig zijn als het gaat om het 'officiële' verhaal van de bezetting? Waarom moet er altijd een camera aan te pas komen voordat Palestijnse verhalen van geweld en onderdrukking geloofd worden? De alom heersende overtuiging in Israël is dat de Palestijnen liegen, ziet journaliste Amira Hass. Haar artikel, oorspronkelijk gepubliceerd in Ha'aretz, is door Max Arian vertaald.
Lees het artikel hier
Een nieuwe nederzetting
Palestijnse demonstranten, met in de verte Eviatar. Foto: Activestills

Onder het geraas van de laatste Gaza-oorlog gebeurde er iets op de Westelijke Jordaanoever wat niet iedereen meteen is opgevallen. Er is door Israëlische kolonisten een nieuwe nederzetting gesticht op een heuveltop in de buurt van de Palestijnse stad Nablus. Van de ene op de andere dag waren ze er, vijftig families sterk, schrijft Breaking the Silence op Facebook op basis van ooggetuigen uit de omliggende Palestijnse dorpen. Binnen een paar dagen was er een synagoge, een religieuze studieruimte en een kinderdagverblijf verrezen. En er is een naam: Eviatar. 

Dit is niet alleen in strijd het internationaal recht, net als alle Israëlische nederzettingen op de Westoever, maar is ook tegen de Israëlische wet. Outposts als Evyatar zijn het werk van de meest fanatieke kolonisten, die op eigen houtje een plek uitzoeken en daar onaangekondigd en zonder toestemming wonen. Dat het land eigendom is van Palestijnse dorpsbewoners stoort de kolonisten niet. Sterker nog, dat is juist de bedoeling. 

De overtreders moeten weg, zeggen de Israëlische autoriteiten, maar Evyatar is niet ontruimd, laat staan gesloopt. Als de kolonisten hun nieuwe nederzetting zelf verlaten, belooft de Israëlische overheid hun nieuwe bouwsels met rust te laten.

De boodschap is duidelijk. Waarom zouden de gebouwen moeten blijven staan als het niet de bedoeling is dat er joodse kolonisten in komen wonen? Diezelfde kolonisten stonden schouder aan schouder met Israëlische soldaten die de afgelopen maand rond Evyatar vier ongewapende Palestijnse demonstranten doodschoten. ‘Land stelen loont’, aldus Breaking the Silence.

Steun Breaking the Silence
Onze nieuwe 'linkse' regering
Naftali Bennett nadat de Burgerschapswet niet opnieuw werd aangenomen door de Knesset. Foto: Middle East Eye
De nieuwe regering van Israël, onder de gedeelde leiding van Naftali Bennett en Jaïr Lapid heeft nog altijd maar één duidelijk kenmerk: de verademende afwezigheid van Benjamin Netanjahoe. Verder is het niet veel soeps, schrijft Eldad Kisch in zijn column vanuit Ramat Hasjaron.
Lees hier de column
Klein succes voor Breaking the Silence
Israëlische militairen tijdens een nachtelijke operatie. Foto: Activestills
Er is ook goed nieuws vanuit Breaking the Silence: het Israëlische leger heeft laten weten een einde te maken aan de zogeheten ‘verkenningsmissies’. Anders dan de naam doet denken zijn deze missies, waarbij het leger midden in de nacht de huizen van Palestijnse families op de Westelijke Jordaanoever ondersteboven keert en de bewoners ondervraagt, overduidelijk bedoeld om lastige Palestijnen te intimideren.

Breaking the Silence zette zich jarenlang in tegen deze missies. Ze voegen niets toe aan de veiligheid en de informatie die wordt verzameld belandt meestal in de prullenbak. Na aanhoudende druk van de groep, samen met andere mensenrechtenorganisaties, zijn de Israëlische autoriteiten gezwicht. Maar, zegt Breaking the Silence, dit is slechts een klein stapje richting het beëindigen van de bezetting. Het Israëlische leger heeft allerlei manieren om zijn macht op de Westelijke Jordaanoever duidelijk te maken. Zelfs huiszoekingen blijven mogelijk als onderdeel van andere soorten missies. Maar toch, dit is iets, aldus de groep.
Een strijd van woorden
Palestijnse Israëli's demonstreren tegen racisme in mei 2021. Foto: Activestills
Toen Palestijnse Israeli's dit voorjaar massaal de straat op gingen - en daar slaags raakten met politie en extreemrechtse groepen - waren veel joodse landgenoten verbaasd. 'Die Arabische Israëli's,' zei men, 'die horen toch bij ons?' Plotseling werd gesproken van een burgeroorlog, alsof Palestijnen in Israël anders zijn dan hun families achter de groene lijn met wie Israël al decennia in 'oorlog' is. Gastauteur David de Bruijn Kops verkent het mijnenveld van termen en identiteiten en stelt dat van een 'burgeroorlog' geen sprake is.
Lees hier het artikel
Zochrot herdenkt de Nakba in al-Lydd/Lod
Foto: Zochrot
In Lod - al-Lydd in het Arabisch - vonden dit voorjaar hevige gevechten plaats tussen Palestijnse en joodse Israëli's. Zochrot ziet een duidelijk verband tussen deze gevechten in een verdeelde stad en de gebeurtenissen in 1948: op 12 juli was het precies 73 jaar geleden dat de Arabische bevolking van Lod grotendeels werd verdreven. Slechts 1 op de 20 kon blijven. Anderen werden vanuit omliggende dorpen gedwongen om in Lod te gaan wonen. Ook spreekt Zochrot van plundering en moord door de Israëlische troepen destijds.

Om deze gebeurtenissen te herdenken, en met het oog op de onrust van dit jaar, organiseerde Zochrot een educatieve tour door Lod. Zo blijft de kennis over de gebeurtenissen in 1948 bewaard.

Zochrot, een van de groepen die SIVMO met uw hulp steunt, houdt zich bezig met de herinnering aan en de gevolgen van de Nakba, de gedwongen en gewelddadige verdrijving van de Palestijnen in de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948. De groep richt zich vooral op een binnenlands publiek: joodse Israëliërs die vaak maar weinig weten van deze geschiedenis. Zochrot spreekt ook wel van een blijvende Nakba: aangezien geweld, uithuiszettingen en ondrukking nog altijd doorgaan, duurt de Nakba nu nog voort.
Steun Zochrot
Nakba en Holocaust
Tot slot een tip van de redactie van De Brug: het boek 'De Holocaust and the Nakba. A New Grammar of Trauma and History', door de Israëlische politicoloog Bashir Bashir en historicus Amos Goldberg. Zij verwerpen op even verstandige als gewaagde wijze het idee dat de Sjoa en de Nakba op geen enkele manier met elkaar in verband kunnen worden gebracht kunnen worden vergeleken. Het is absoluut niet de bedoeling van Bashir en Goldberg om de holocaust te relativeren. Maar over de Sjoa en de Nakba, als twee fundamentele historische trauma's voor respectievelijk het joodse en het Palestijnse volk, valt wel degelijk iets te zeggen. Sterker nog, deze aanpak kan juist helpen op de weg naar verzoening in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hoe? Dat wordt duidelijk in een uitgebreide boekbespreking in Ha'aretz. Dit artikel is helaas alleen beschikbaar voor abbonees van die krant.
Lees hier het artikel in Ha'aretz (Engels)
Privacyverklaring
SIVMO neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Op de website leest u onze volledige privacyverklaring.
Copyright © 2021 SIVMO

Steun voor Israëlische Vredes en Mensenrechtenorganisaties

www.sivmo.nl

Tel: 06 39636115

E-mail: info@sivmo.nl


U heeft deze e-mail ontvangen omdat u zich eerder op onze nieuwsbrief abonneerde, omdat u donateur van SIVMO bent of abonnee was van kwartaalblad De Brug.
U kunt hier uw 
voorkeuren wijzigen of u kunt zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*