*|MC:SUBJECT|*
Een nieuw jaar voor de vredesbeweging in Israël
Demonstranten in Jeruzalem vragen aandacht voor Palestijnen die soms jarenlang zonder reden worden opgesloten. Beeld: Activestills
Allereerst: gelukkig nieuwjaar! Het is de hoogste tijd om verslag te doen van het werk van de Israëlische mensenrechtenbeweging de afgelopen maanden. 2021 was - met een Gaza-oorlog, een pandemie en een nieuwe Israëlische regering zonder enige vredesaspiraties - een jaar om te vergeten. Maar de groepen blijven vastberaden, daarom verdienen ze onze steun. En een lichtpunt: een regering zonder Benjamin Netanjahoe én zonder Orthodoxen is een opluchting voor velen.

In deze nieuwsbrief leest u over B'Tselem, dat onderzoek publiceerde over Israëlisch militair geweld aan de grens met Gaza. Over Mossawa, dat zag hoe Israëlische bulldozers een Palestijns dorp in de Negev verwoestten op last van het Joods Nationaal Fonds. En over Kav LaOved, dat met een uitgebreide video terugblikt op dertig jaar activisme voor arbeidsrechten.

Ook besteden we aandacht aan de hongerstaking van Hisham Abu Hawash. Hij bereikte na 141 dagen zijn doel: volgende maand wordt hij vrijgelaten uit administratieve detentie. De discussie over ongegronde opsluiting laait in Israël op.

Ten slotte vindt u een column van Erella Dunayevsky, een Israëlische activiste. Ze vertelt een persoonlijk verhaal over haar familie - en over de bezetting waar niemand omheen kan.
 
Steun de Israëlische mensenrechtenbeweging
SIVMO brengt u maandelijks via deze nieuwsbrief op de hoogte van de groepen die we met uw hulp steunen en de meest recente ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden.
B'Tselem waarschuwt het Strafhof in Den Haag
Foto: B'Tselem
In 2018 en 2019 verzamelden tienduizenden mensen uit de Gazastrook zich wekelijks aan het grenshek. Ze protesteerden tegen de Israëlische blokkade, die ervoor zorgt dat hun leefruimte al meer dan vijftien jaar tot een paar kilometer beperkt is. De Israëlische autoriteiten antwoordden met kogels. Er vielen 223 Palestijnse doden, van wie 46 minderjarig. Duizenden raakten gewond. 

Relatief snel, volgens sommigen, openden de Israëlische autoriteiten een onderzoek naar het geweld. Waren de soldaten te ver gegaan? Was dit optreden ongeoorloofd, tegen grotendeels ongewapende Palestijnse jongeren die bovendien achter een metershoog hek zaten? Nee, is inmiddels gebleken. Er is geen enkele serieuze straf uitgedeeld. 

B'Tselem publiceerde begin december samen met het Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) een rapport over de juridische nasleep van het geweld aan de grens met Gaza. Belangrijkste les: het Israëlische onderzoek was nooit gericht op de daadwerkelijk schuldigen. Namelijk de hoge officieren en beleidsmakers die bevel gaven om vrij te schieten: een open-fire policy. Alleen het gedrag van gewone soldaten werd onderzocht.

Waarom nam Israël dan de moeite? Dat heeft volgens B'Tselem en PCHR te maken met het lopende onderzoek van het Internationaal Strafhof. Misdaden die al op nationaal niveau worden onderzocht, laat het Strafhof immers liggen. Maar daarvoor moet het nationale onderzoek wel degelijk zijn, en dat is volgens B'Tselem niet het geval. Daarom valt te hopen dat het rapport de juristen in Den Haag niet ontgaat.
Lees het rapport van B'Tselem
Steun B'Tselem
Hongerstaking van 141 dagen komt ten einde
Protest tegen administratieve detentie. Foto: Activestills
Op 27 oktober 2020 werd Hisham Abu Hawash, vader van vijf kinderen, door de Israëlische veiligheidsdienst gearresteerd in zijn huis in Dura, vlakbij Hebron. Er was geen openbare aanklacht, en geen bewijs dat Abu Hawash iets verkeerd gedaan had. In een normaal rechtssysteem was er geen reden om hem langer dan een dag vast te houden. Maar tot op heden zit Abu Hawash in een Israëlische gevangenis. Dat kan, omdat Israël structureel gebruik maakt van 'administratieve detentie'. Volledig arbitraire opsluiting dus, oneindig te verlengen door de militaire rechter. Onder andere B'Tselem en Hamoked publiceren er regelmatig over.

Abu Hawash is één van de honderden Palestijnen die in administratieve detentie zitten. Hij protesteerde door in hongerstaking te gaan, en op 4 januari wist hij een deal af te dwingen. Israël heeft toegezegd om hem op 26 februari vrij te laten. Er was een hongerstaking van 141 dagen voor nodig.

De zaak van Abu Hawash heeft de gemoederen over administratieve detentie doen oplaaien. Veel Israëli's vinden het logisch dat Palestijnen vastgehouden worden, ook als daar geen duidelijke aanleiding voor is. Itamar Ben-Gvir, een extreemrechts Israëlisch Knessetlid, probeerde Abu Hawash zelfs aan te vallen in het ziekenhuis. Palestijnse en Israëlische studenten demonstreerden bij de Israëlische veiligheidsdienst. En Ha'aretz plaatste een opiniestuk van Reuters-journalist Mussa Issa Qawasma, waarin hij oproept om nu eens een einde te maken aan de 'ondemocratische, corrupte' praktijk. 
Lees het artikel in Ha'aretz (Engels)
Steun de Israëlische mensenrechtenbeweging
JNF-geweld in de Negev
Een man uit Al-Atrash wordt gearresteerd, terwijl bulldozers het dorp verwoesten. Beeld: Activestills
Vorig jaar verscheen in deze nieuwsbrief en op de website van SIVMO en De Brug een artikel over het Joods Nationaal Fonds (JNF). De strekking: het JNF is een belangrijke factor in de geleidelijke verdrijving van de Palestijnen uit Israël en van de Westelijke Jordaanoever. Dat was al zo vóór de stichting van de staat Israël, toen het JNF land opkocht van de Arabische bevolking, met het nadrukkelijke doel om het voorgoed in joodse handen te houden. Daarna bleef het JNF land vergaren, vaak onder het mom van natuurbehoud, voor de zionistische zaak.

Die missie geldt nog altijd, dat blijkt nu weer in de Negev-woestijn. Daar heeft het JNF land op het oog om bomen te planten. Niet toevallig hetzelfde land waar het Palestijnse dorp Al-Atrash ligt. Dat wordt door de Israëlische autoriteiten niet erkend, net als tientallen dorpen in de omgeving. Dus is het leger meer dan bereid om het dorp met bulldozers te vernietigen. De bewoners worden met geweld uit hun woonplaats verjaagd. Er zijn al tientallen mensen gearresteerd.

Mossawa, een van de groepen die SIVMO steunt, deed verslag van het geweld. Activestills was ook aanwezig.
Lees hier over het JNF
Steun Mossawa
30 jaar activisme door Kav LaOved
Palestijnen wachten in 2018 bij een checkpoint, onderweg naar Israël om te werken. Foto: Activestills
Kav LaOved viert zijn verjaardag! In een video blikt de steunorganisatie voor alle werkende mensen in Israël terug op dertig jaar activisme. De uitgebreide interviews in de video zijn zeer het kijken waard. 

Kav LaOved strijdt al dertig jaar voor arbeidsrechten in Israël. Iedereen kan aankloppen voor advies, publiciteit of bijstand: Israëlische burgers, maar ook immigranten en Palestijnen. Ongeacht geslacht, afkomst, religie of juridische status. Ook vluchtelingen of Palestijnen uit de bezette gebieden, die vaak zwart werken voor lage lonen, bijvoorbeeld in de bouw, kunnen op bescherming van de Kav LaOved rekenen. Naast individuele hulp zet Kav LaOved zich in voor arbeidsrechten door problemen te signaleren en die op de politieke agenda te zetten. 

Via het hooggerechtshof heett Kav LaOved met succes gevochten voor zorgverzekeringen, ontslagbescherming en pensioenrechten van werkenden. En directe ondersteuning geboden aan duizenden mensen - ook afgelopen jaar. 
Bekijk 'Kav LaOved: 30 Years of Activism'
Steun Kav LaOved
Het is hard werken om een wereld te bouwen
Kinderen kijken naar een Israëlische militaire oefening op de Westelijke Jordaanoever. Foto: Activestills
Tot slot een column van Erella Dunayevsky uit Israël. Zij is haar leven lang mensenrechtenactiviste geweest, in het bijzonder gericht op vrouwen in de bezette gebieden. Haar Dorpen Groep biedt bescherming aan Palestijnen van wie het leven door de Israëlische autoriteiten onmogelijk wordt gemaakt. Erella doet regelmatig op persoonlijke manier verslag van haar werk. De vertaling is van Max Hirsch.
Lees hier de column
Privacyverklaring
SIVMO neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Op de website leest u onze volledige privacyverklaring.
Copyright © 2021 SIVMO

Steun voor Israëlische Vredes en Mensenrechtenorganisaties

www.sivmo.nl

Tel: 06 39636115

E-mail: info@sivmo.nl


U heeft deze e-mail ontvangen omdat u zich eerder op onze nieuwsbrief abonneerde, omdat u donateur van SIVMO bent of abonnee was van kwartaalblad De Brug.
U kunt hier uw 
voorkeuren wijzigen of u kunt zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief.






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*