*|MC:SUBJECT|*


De menselijkheid onder vuur

Beeld: PHRI/Activestills.

Bij het schrijven van deze brief, op woensdag 18 oktober, is het totale aantal dodelijke slachtoffers van de oorlog tussen Hamas en Israël opgelopen tot meer dan 4000. Vannacht kwamen bij een explosie in een ziekenhuis in Gaza nog eens vijfhonderd mensen om, het grootste aantal slachtoffers van een enkel incident in Gaza sinds 2007. In Gaza is bovendien niet enkel tekort aan drinkwater en medicijnen, maar ook aan lijkzakken, meldde de VN-organisatie UNRWA deze week in een onwerkelijk luguber persbericht. Eergisteren bleek verder dat het aantal ontvoerde Israëli’s hoger is dan aanvankelijk gedacht: 199 gegijzelden zijn in handen van Hamas, enkelen zouden al zijn gestorven. De gruwelen van de Gazaoorlog gaan de verbeelding te boven.

In een oorlogssituatie die met het uur verandert, is deze nieuwsbrief niet het geschikte medium u op de hoogte te houden van de meest recente ontwikkelingen. In deze brief lichten we u daarom in over het werk dat de door SIVMO gesteunde mensenrechtenorganisaties de afgelopen week verrichtten. We bespreken onder meer de directe noodhulp die geboden wordt door Physicians for Human Rights, de gezamenlijke verklaring die door een groot deel van onze groepen vrijdag werd gepubliceerd, de hulp die Kav LaOved biedt aan werknemers in crisissituaties en we brengen verslag van een online briefing van Rabbis for Human Rights.

Meer dan ooit zijn wij er trots op onze groepen te ondersteunen. Nu de menselijkheid ver uit het zicht lijkt, vormen zij een baken van hoop. Zelfs in deze donkere dagen blijven zij strijden voor rechtvaardigheid en vrede. Ze hebben uw hulp daarbij hard nodig.

Doneer aan onze groepen


Mensenrechtengroepen roepen op tot vrijlating ontvoerden

De familieleden van gegijzelden protesteren op zaterdag 14 oktober voor het ministerie van Defensie in Tel Aviv. Ze eisen de vrijlating van hun dierbaren. Beeld: Activestills.

De Israëlische mensenrechtenorganisaties zijn het over één ding eens: de gegijzelde Israëli’s moeten zo snel mogelijk worden vrijgelaten. Meerdere van onze groepen roepen de regering op dit tot prioriteit te maken. De huidige lijn van het oorlogskabinet stelt echter de vernietiging van Hamas boven bevrijdingsopties, zoals een ruilovereenkomst. Tegen CNN zei Gilad Erdan, vertegenwoordiger van Israël bij de Verenigde Naties: “Natuurlijk willen we al onze jongens, meisjes, grootmoeders, iedereen die ontvoerd is, thuis terugzien. Maar op dit moment ligt de focus, in lijn met onze nationale strategie, op het uitroeien van Hamas’ terroristische mogelijkheden.”

Onze groepen zetten zich desalniettemin in voor onmiddellijke bevrijding van de ontvoerden. Zo publiceerde B’Tselem een statement op hun website waarin ze de internationale gemeenschap vraagt om druk uit te oefenen op de Israëlische regering. Vrijdag publiceerden 27 mensenrechtenorganisaties een gezamenlijke verklaring in Haaretz. Daarin veroordelen ze het geweld tegen onschuldige burgers en eisen ze directe inspanningen om de ontvoerden te bevrijden. Onder de organisaties bevinden zich naast B’Tselem de door SIVMO gesteunde groepen PCATI, Hamoked, Combatants for Peace, Machsom Watch, The Parents Circle, Rabbis for Human Rights, Physicians for Human Rights en Breaking the Silence.

Zij schrijven: “Als mensenrechtenwerkers die geloven in de onschendbaarheid van het menselijk leven roepen we met klem op een einde te maken aan het willekeurig schaden van burgerlevens en infrastructuur. We roepen op tot onderhandelingen en tot inzet van alle mogelijke middelen om de gegijzelden te bevrijden – waarbij de prioriteit ligt bij de door Hamas vastgehouden burgers. Het is de enige menselijke en redelijke optie, en het moet nu gebeuren.”

Lees de volledige verklaring hieronder.

Michael Sfard, de juridisch adviseur van onze groep Breaking the Silence, schreef vorige week vrijdag een opiniestuk in Haaretz waarin hij oproept tot menselijkheid. "Oorlogsmisdaden worden niet alleen begaan door mensen met Kalasjnikovs in Toyotatrucks. Ze worden net zo goed begaan vanuit hoofdkwartieren in Tel Aviv, of vanuit de pilotenstoel in een gevechtsvliegtuig of helikopter. In ons begrip van wreedheid bestaat misschien een onderscheid wanneer de aanvaller zijn slachtoffer niet in de ogen kijkt, maar de pijn door het verlies van een moeder, een vader, een broer of zus of echtgenoot is precies hetzelfde."

Lees hier het opiniestuk ‘Israelis Must Maintain Their Humanity Even When Their Blood Boils’


Briefing van Rabbis for Human Rights: “We hebben de afgrond bereikt”

Een verslag van de briefing van Rabbis for Human Rights op woensdag 11 oktober, dag vijf van de huidige Gazaoorlog


Vanuit zijn achtertuin, waar hij de bommen onophoudelijk kan horen vallen op Gaza, opent Anton Goodman de online briefing van Rabbis for Human Rights (RHR). “Hoewel we weten dat ieder van u het nieuws op de voet volgt, willen we u de mogelijkheid geven vanavond een andere stem te horen, vanuit een spiritueel en moreel perspectief,” vertelt Goodman, de Director of Partnerships van de uit rabbijnen bestaande mensenrechtenorganisatie.

De bijeenkomst wordt digitaal bijgewoond door zo’n 130 geïnteresseerden en betrokkenen. Er wordt in stilte herdacht, oorlogservaringen worden gedeeld en toekomstplannen toegelicht. En er wordt naar muziek geluisterd. Rabbijn Dahlia Shaham zingt vanuit Haifa liederen in het Hebreeuws, Arabisch en Engels. Zelfs met haar haperende internetverbinding is voelbaar hoe groot bij de luisteraars de nood is aan een glimpje schoonheid en troost in deze genadeloos sombere dagen.

“Mijn enige wapen was mijn bezwete hand op de deurklink,” vertelt rabbijn Avi Dabush, directeur van RHR. Twaalf uur lang zat hij met zijn gezin in een schuilkelder in een kleine kibboets vlakbij Gaza, terwijl de Hamasstrijders de huizen om hen heen plunderden. “We konden de schoten in de straten horen, het was verschrikkelijk.” Pas een dag later slaagt het Israëlische leger ... lees hier verder

Doneer aan Rabbis for Human Rights


Kav LaOved staat arbeiders bij die in onzekerheid verkeren

Informatiepamflet van Kav LaOved. Beeld: Kav LaOved.

Kogels, raketten en terroristen maken geen onderscheid in wie er wordt geraakt. Ook arbeidsmigranten zijn afgelopen week vermoord en gegijzeld. De landbouw- en vluchtelingencoördinatoren van Kav LaOved - ook wel bekend als the Workers’ Hotline, die al meer dan dertig jaar arbeiders bijstaat - proberen de overlevende vluchtelingen en (voornamelijk Thaise) arbeidsmigranten die vastzitten in het zuiden van Israël over te brengen naar het noorden. Velen van hen zijn gewond en rouwen om hun overleden kennissen en dierbaren. Het is een lastige taak onderdak voor hen te vinden, maar Kav LaOved zet door.

Ook blijven zij vragen beantwoorden van arbeiders over hun rechten. Zo is het in een noodsituatie verboden een arbeider te ontslaan zonder hoorzitting, zijn arbeiders in cruciale beroepsgroepen verplicht te blijven werken en hebben zij het recht betaald te blijven worden. Kwetsbare werknemers die in de oorlog in het gedrang komen worden met raad en daad door Kav LaOved bijgestaan.

Hier kunt u meer lezen over de rechten van arbeiders tijdens de oorlog. 

Doneer aan Kav LaOved

Graag delen wij met u het opiniestuk dat Orly Noy, activist en bestuursvoorzitter van onze groep B’Tselem, afgelopen woensdag schreef voor +972 Magazine. Daarin waarschuwt zij voor de gevaren van overhaaste wraakzucht en pleit ze voor menselijkheid en nuance. “Een nadruk op moraliteit en context dient er niet toe een misdaad te rechtvaardigen. Integendeel, het gaat erom alle factoren in overweging te nemen die bijdragen aan de huidige realiteit, zodat we haar effectiever kunnen veranderen.”

Lees hier het opiniestuk 'Our humanity is being put to the test'

Israëli's vast in Gaza
HaMoked, een mensenrechtenorganisatie die rechtshulp biedt aan Palestijnen, zet zich in voor de honderden Israëlische burgers en inwoners die vastzitten in de Gazastrook. Zij zijn voordat de oorlog begon naar de Gazastrook gegaan met een door het leger verleende vergunning, om bijvoorbeeld zieke familieleden te bezoeken of een bruiloft bij te wonen. Deze Israëli’s vrezen voor hun leven. Hamoked verzoekt het Israëlische leger dringend om zijn plichten na te komen en deze burgers te beschermen. Doneer hier aan HaMoked.


Crowdfunding voor medische noodhulp door Pysicians for Human Rights Israel

Het Physicians for Human Rights Israel team. Beeld: Physicians for Human Rights Israel. 

In de afgelopen tien dagen heeft onze groep Pysicians for Human Rights Israel alles op alles gezet om noodhulp te bieden aan vele slachtoffers van de oorlog. Deze organisatie bestaat uit artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel en zet zich in om zorg toegankelijk te maken voor iedereen in Israël en de bezette gebieden.

Afgelopen week hebben zij onder andere:

  • Een kliniek opgezet voor de overlevenden uit de kibboets Be’eri, waar Hamas op 7 oktober een gruwelijk bloedbad aanrichtte.
  • Geëvacueerde Thaise migranten bezocht en medische hulp geboden.
  • Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza geïnformeerd over de nodige medicijnen en zorg voor de gewonden.
  • De internationale gemeenschap gewaarschuwd voor de desastreuze gevolgen van het afsluiten van water, elektriciteit en bevoorrading aan Gaza. De Gazastrook is volledig afhankelijk van de buitenwereld voor de toevoer van essentiële goederen. De ziekenhuizen en medische infrastructuur in Gaza staan momenteel al op instorten en dit zal in de aankomende dagen alleen maar erger worden. De internationale gemeenschap heeft hier in de afgelopen dagen gehoor aan gegeven. Zo kondigde de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen maandag aan dat de EU een luchtbrug zal organiseren om hulpgoederen via Egypte Gaza in te brengen. 

Physicians for Human Rights Israel heeft uw steun hard nodig. Doneer via de onderstaande knop of maak direct een bedrag over aan Physicians for Human Rights.

Doneer aan Physicians for Human Rights Israel
Ga naar www.sivmo.nl/doneren of doneer direct op IBAN NL06 INGB 0006181625. Wilt u meer weten over de groepen die SIVMO steunt? Ga dan naar www.sivmo.nl/groepen. En wilt u op de hoogte blijven van het werk van SIVMO en van onze groepen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief via www.sivmo.nl/nieuwsbrief of like onze Facebook-pagina.
View this email in your browser
SIVMO op Facebook
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Postadres
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
Mail
info@sivmo.nl

You do not want to receive these emails?
You can unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*