Minderheden

RAMAT HASJARON – Dat wij niet zo aardig zijn voor onze minderheden, is waarschijnlijk wel bekend bij de lezers van De Brug. We hadden al eens plannen om kinderen van illegale Filippijnse gastarbeiders uit te wijzen – die zijn toen verijdeld door protesten van de bevolking. Ik ga niet in op hun juridische status, en die interesseert me ook niet echt, want het draait hier veeleer om morele en humanitaire kanten. Die kinderen zijn hier geboren en opgegroeid, en naar school gegaan. Vaak is Ivriet hun enige fatsoenlijke taal. Op dit moment begint het gedonder opnieuw met nieuwe plannetjes tot uitwijzing. Het is niet toevallig dat ons Ministerie van Binnenlandse zaken, en het bevolkingsregister, in handen is van een orthodoxe bedrieger, Arjeh Deri.

Door: Eldad Kisch – 22/02/2021

Juist daar zou je wat meer begrip verwachten voor de vreemden in ons midden. Over hoeveel kinderen gaat het, duizend, vijfduizend? En die zouden we niet kunnen opnemen? Van de grote Russische immigratiegolf bestond voor de helft uit niet kosjere joden of helemaal geen joden. Dat is tenslotte ook aardig gelukt. Maar dat waren blanken, die vielen minder op in het straatbeeld.

Een minderheid van onze orthodoxe groepen treedt alle voorzorgen tegen de verspreiding van het coronavirus met alle voeten en met instemming van hun wereldvreemde leiding. De besmettingscijfers in die groepen spreken voor zich, en hun wangedrag komt uiteindelijk voor rekening van de seculieren die de scherven moeten oprapen en ook het gelag betalen van hun overrepresentatie op de corona-afdelingen van ziekenhuizen.

Over de misdadigheid bij onze eigen Arabieren is al veel geschreven. Er zijn veel wapens onder die bevolkingsgroep. Zij hebben een lange traditie van bloedvetes. Misdaden daar worden percentagewijs nauwelijks opgelost door de politie. Ik vraag me af of de politie in de Arabische dorpen en steden wel voldoende bestaat uit Arabische Israëli’s, of dat te veel joodse agenten in overwegend Arabische bevolkingsconcentraties antagonisme oproept. Ik heb geen exacte gegevens kunnen vinden, maar het aantal Arabische politieagenten ligt ver onder het aantal Arabische burgers in Israël, dat rond de 20 % ligt.

 

De Palestijnen in de bezette gebieden is weer een ander verhaal. Daar heerst verwaarlozing en desinteresse. Het oplossen van de coronapandemie daar is duidelijk ook in ons eigenbelang, omdat de contacten over de Groene Lijn veel intensiever zijn dan we in het openbaar toegeven. De vaccinatie op de Westelijke Jordaanoever komt wel heel traag op gang. Onder internationale druk gaf Israël aan de Palestijnse Autoriteit als geste 5000 doses van het Moderna-vaccin, goed voor 2500 personen, die speciaal bestemd zijn voor medisch personeel dat in nauw contact met coronapatienten staat. Op 2 februari begon de vaccinatie dankzij de eerste zending van 2000 doses. De Palestijnse minister van gezondheid, Mai al-Kaila, meldde dat 2 dagen later een zending Russische SputnikV-vaccin arriveerde van 10.000 doses (genoeg voor 5000 personen). Dat is allemaal nauwelijks genoeg voor het medische personeel. Een aardig begin, maar hoe het verder moet weet niemand.