Koehandel

RAMAT HASJARON – De koehandel tussen Netanjahoe en Gantz zou een lachwekkende farce zijn als het een episode was uit “Yes, Minister’, of zo’n soort tv-programma, maar nu het allemaal echt is, middenin een financiële neergang vanwege de gedeeltelijk mismanagde corona-crisis, is het eerder om te huilen. Het woord ‘mismanaged’ is op zijn plaats, zeker vanwege een vers Knesset- rapport dat veel kritiek bevat inzake de paraatheid voor deze pandemie. De hogere echelons van het Ministerie van Gezondheid zijn dan ook met stille trom vertrokken. Afwachten wat er voor in de plaats komt in het misbaksel van een nieuwe regering.

Door: Eldad Kisch
Foto: ActiveStills

Ik heb me trouwens verbaasd over Netanjahoe. Als hij het aantal ministeries kan verdubbelen om zijn kornuiten tevreden te stellen, dan kan hij het aantal evengoed verdrievoudigen om iedereen een doekje voor het bloeden aan te bieden. ‘Doekje voor het bloeden’ zou trouwens een mooie naam zijn voor een nieuw ministerie.

Het coronaprobleem heeft ook in Israël ernstige economische gevolgen: veel mensen zijn op onbetaalde vakantie gestuurd en kleine zelfstandigen hebben geen eten meer thuis. Er wordt weliswaar ijverig liefdadigheid bedreven, maar daar kan een moderne maatschappij niet van leven. Zet dat af tegen de opperste verspilling die veroorzaakt wordt door de politieke plannetjes, en je wordt er niet goed van.

Mijn terrein is echter de vredesbeweging en slechts zijdelings de politiek. Er wordt veel en vaak geprotesteerd tegen van alles; de protesten vinden gedeeltelijk ‘in het echt’ plaats op het Rabinplein, waar de demonstranten keurig een afstand van twee meter in acht houden en verder virtueel. Dan worden er enorme aantallen deelnemers genoemd. Zou daar iemand van wakker liggen?

De feestdag Lag b’Omer was dit jaar een aanfluiting in de zin dat de orthodoxen alle voorzorgen op de berg Meron en in hun woonwijken aan hun laars lapten en samendromden om enorme vuren heen (ook al waren die verboden door de autoriteiten). De pijnlijke verwachting is nu dat in de vrome buurten een nieuwe corona- besmettingsgolf zal ontstaan. Zoals ik al eerder meldde ligt het werk van Physicians for Human Rights –Israel bijna stil. Israëli’s mogen de Groene Lijn niet over en onze wekelijkse medische poliklinieken op de bezette Westelijke Jordaanover liggen al twee maanden stil. Het idee om voor medische consulten iets met Zoom te doen bleek niet goed uitvoerbaar. Wat nog wel nog kan is hulp bieden met onze rijdende apotheek, want er is een schrijnend tekort aan geneesmiddelen ontstaan, omdat de voorraden van de Palestijnse autoriteiten op zijn en het geld van de patiënten ook. Kennelijk mag onze apotheek wel de grens over. Ook kan er hulp in de vorm van medisch materiaal (maskers en beademingsapparatuur) aan de Gaza-strook worden geleverd. Dat is in ieder geval toch wat.