Gevangenen

RAMAT HASJARON – Dezer dagen staat ons leven wel erg in het teken van de coronapandemie en de derde lockdown. Geen bioscoop, concerten, vrienden, kleinkinderen. Wel druk met de vaccinaties en dat is hoopvol. Beslissingen in Israël zijn vaak eerder gebaseerd op politieke, of persoonlijke, argumenten dan op professioneel advies of gezond verstand. Zo besloot onze minister van binnenlandse veiligheid Ochana om gevangenen niet in te enten tegen corona. Nu weet elke leek dat gevangenissen een gesloten gemeenschap vormen, waar het houden van afstand in overvolle cellen onmogelijk is, en daardoor is de verspreiding van virussen eigenlijk niet te vermijden. Het medische advies is dus duidelijk: gevangenen naar leeftijdsgroep snel vaccineren, als voorkeursgroep

Door: Eldad Kisch – 19/01/2021
Foto: ActiveSills

Onze minister is niet gevoelig voor redelijke argumenten en PHR (Physicians for Human Rights) heeft nu, samen met enkele andere sociale en humanitaire organisaties, een kort geding aangespannen bij de Hoge Raad om deze misstand ten snelste recht te zetten. Dit toont ook weer aan dat de medische behandeling van gevangenen weggehaald moet worden bij het Gevangeniswezen, en ondergebracht moet worden bij een onafhankelijk medisch orgaan. Daar zet PHR zich al lang voor in, maar persoonlijke belangen – het zo groot mogelijk houden van je eigen koninkrijkje – werken ook dit tegen.

Het is interessant dat de Arabische Israëli’s opvallend achterblijven bij de vaccinaties. Er circuleert bij deze bevolkingsgroep wantrouwen tegen het vaccineren, gevoed door fake-news.
Pogingen om wat meer vaart achter de zaken te zetten, hebben tot nu toe geen succes gehad. Zelfs Netanjahoe heeft geprobeerd ze te paaien, mede natuurlijk uit eigenbelang. Zijn keus om aardig te doen tegen een Arabier pakte niet goed uit, want uitgerekend deze miljoenste Israëli die gevaccineerd werd in Umm-al-Fahm bleek zojuist uit de gevangenis ontslagen. Volgende keer beter opletten. Ook in Nazareth trapten ze niet in zijn praatjes.

Op de Westelijke Jordaanoever gaat het niet goed met de Palestijnen en de coronapandemie. Voor Israël is het zeker van belang daar iets aan te doen, gezien de frequente contacten op de Westelijke Jordaanoever tussen kolonisten en de lokale bevolking en de vele Palestijnse arbeiders die dagelijks, legaal of illegaal, Israël binnen komen. Zij hebben het coronavaccin daar hard nodig om de opmars in te dammen. De Palestijnse Autoriteit heeft zaken gedaan met AstraZeneca en er is ook sprake van dat het Russische vaccin op weg is daarheen. Volgens de berichten zouden de vaccinaties in maart kunnen beginnen. Het is zeker voor de logistiek een voordeel dat van deze vaccins er maar één prik nodig is.

Voor Gaza, waar het ook slecht gaat met de bestrijding van corona, is er helemaal geen hulp in zicht, en van Israël is daar niets te verwachten, omdat Israël beweert dat wij daar de touwtjes eigenlijk niet in handen hebben. Er ligt wel een voorstel aan Hamas over verschaffing van het vaccin in ruil voor vrijlating van aldaar gevangen Israëli’s. Wij hebben de mogelijkheden om het vaccin te leveren, tenminste gedeeltelijk. Niet iedereen vindt dit een ethische ruil.

Voor efficiënte coronavaccinatie heb je een goed gesmeerd medisch apparaat nodig. In Gaza is daar geen sprake van, zeker nu UNRWA nauwelijks meer functioneert , nadat President Trump de financiering heeft stopgezet. De hulp die wij van PHR kunnen geven is echt maar mondjesmaat. Mogelijk gaat dit allemaal ten goede veranderen onder Biden.

En nog even een woordje over de politiek: er is sprake van het samengaan van de restanten van de partijen Avoda, de Arbeiderspartij (oud en der dagen zat) en Blauw-wit (jong en al gauw irrelevant geworden); twee mislukte partijen maken samen één mislukte partij. Samensmelten van de verschillende splinters is een loffelijk streven, maar de situatie blijft droevig.