De Brug

SIVMO geeft het digitale blad De Brug uit met achtergrondinformatie, opiniestukken en interviews over het andere Israël en de stand van zaken in het Midden-Oosten. Onderaan deze pagina kunt u doorklikken naar oudere artikelen.

De redactie van De Brug bestaat uit:
Max Arian
Jan Tourkov
Sjifra Herschberg
Rick Meulensteen

Niemand gelooft nog in een (echte) twee-statenoplossing
Nieuw opinieonderzoek van B'Tselem wijst uit dat zowel Israëli's als Palestijnen rekenen op annexatie van de Palestijnse gebieden. Rick Meulensteen analyseert de cijfers.

De politieke verlamming duurt voort
De strijd tussen Fatah en Hamas, de twee belangrijkste machtscentra van de Palestijnse politiek, had deze maand via democratische weg beslecht kunnen worden. Maar het mocht niet zo zijn. Maarten Jan Hijmans maakte een analyse.

Vierde Gaza-oorlog: begin van een ommekeer?
Na weer een uitbarsting van geweld in Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook vraagt Jan van der Putten zich af wat er nu anders is. Wellicht schuilt er een ommekeer in.

Oorlog met het licht uit
In het schimmenspel tussen de aartsvijanden Israël en Iran lijkt Israël zijn tegenstander steeds te snel af te zijn. Maar wat wil Iran eigenlijk bereiken? Jan Tourkov schreef een analyse.

De Israëlprijs
Eldad Kisch schrijft vanuit zijn woonplaats Ramat Hasjaron over de nieuwste politieke rel rond die Israëlprijs - die niet voor het eerst tot problemen leidt. De sterke 'hand van rechts' is nu ook daarin duidelijk...

Het (internationale) recht is aan zet
Het aangekondigde onderzoek van het Internationaal Strafhof naar oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden heeft tot felle reacties geleid. Redacteur Rick Meulensteen peilt de stemming bij de Israëlische mensenrechtenbeweging over wat er komen gaat.

Wilt u de artikelen van De Brug in uw inbox ontvangen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.