De Brug

Tot 2022 gaf SIVMO het digitale blad De Brug uit, met achtergrondinformatie, opiniestukken en interviews over het andere Israël en de stand van zaken in het Midden-Oosten. Onderaan deze pagina vindt u het archief van De Brug.

De redactie van De Brug bestond onder anderen uit:
Max Arian
Jan Tourkov
Rick Meulensteen

Niemand gelooft nog in een (echte) twee-statenoplossing
Nieuw opinieonderzoek van B'Tselem wijst uit dat zowel Israëli's als Palestijnen rekenen op annexatie van de Palestijnse gebieden. Rick Meulensteen analyseert de cijfers.

De politieke verlamming duurt voort
De strijd tussen Fatah en Hamas, de twee belangrijkste machtscentra van de Palestijnse politiek, had deze maand via democratische weg beslecht kunnen worden. Maar het mocht niet zo zijn. Maarten Jan Hijmans maakte een analyse.

Het is hard werken om een wereld te bouwen
De werkelijkheid op de Westoever: de vernietigers blijven vernietigen, en de bouwers blijven bouwen. Een activiste is vastberaden om te blijven schrijven. Een column van Erella Dunayevsky.

Onze nieuwe ‘linkse’ regering
De nieuwe regering van Israël, onder de gedeelde leiding van Naftali Bennett en Jaïr Lapid heeft nog altijd maar één duidelijk kenmerk: de verademende afwezigheid van Benjamin Netanjahoe. Verder is het niet veel soeps, schrijft...

Vierde Gaza-oorlog: begin van een ommekeer?
Na weer een uitbarsting van geweld in Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook vraagt Jan van der Putten zich af wat er nu anders is. Wellicht schuilt er een ommekeer in.

Een strijd van woorden
Toen Arabische Israeli's dit voorjaar massaal de straat op gingen - en daar slaags raakten met politie en extreemrechtse groepen - waren veel joodse landgenoten verbaasd. 'Die Arabische Israëli's,' zei men, 'die horen toch bij...

Wilt u de artikelen van De Brug in uw inbox ontvangen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.