De Brug

SIVMO geeft het digitale blad De Brug uit met achtergrondinformatie, opiniestukken en interviews over het andere Israël en de stand van zaken in het Midden-Oosten. Onderaan deze pagina kunt u doorklikken naar oudere artikelen.

De redactie van De Brug bestaat uit:
Max Arian
Jan Tourkov
Sjifra Herschberg
Rick Meulensteen

Niemand gelooft nog in een (echte) twee-statenoplossing
Nieuw opinieonderzoek van B'Tselem wijst uit dat zowel Israëli's als Palestijnen rekenen op annexatie van de Palestijnse gebieden. Rick Meulensteen analyseert de cijfers.

De politieke verlamming duurt voort
De strijd tussen Fatah en Hamas, de twee belangrijkste machtscentra van de Palestijnse politiek, had deze maand via democratische weg beslecht kunnen worden. Maar het mocht niet zo zijn. Maarten Jan Hijmans maakte een analyse.

Zionistische bomenplanter of landbezetter: honderdtwintig jaar JNF
Het Joods Nationaal Fonds was er vanaf het eerste zionistische begin bij. De missie: Israëlisch land veiligstellen voor de joods bevolking. Wat is de erfenis van honderdtwintig jaar JNF?

Onze nieuwe ‘linkse’ regering
De nieuwe regering van Israël, onder de gedeelde leiding van Naftali Bennett en Jaïr Lapid heeft nog altijd maar één duidelijk kenmerk: de verademende afwezigheid van Benjamin Netanjahoe. Verder is het niet veel soeps, schrijft...

Vierde Gaza-oorlog: begin van een ommekeer?
Na weer een uitbarsting van geweld in Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook vraagt Jan van der Putten zich af wat er nu anders is. Wellicht schuilt er een ommekeer in.

Een strijd van woorden
Toen Arabische Israeli's dit voorjaar massaal de straat op gingen - en daar slaags raakten met politie en extreemrechtse groepen - waren veel joodse landgenoten verbaasd. 'Die Arabische Israëli's,' zei men, 'die horen toch bij...

Wilt u de artikelen van De Brug in uw inbox ontvangen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.