De Brug

Tot 2022 gaf SIVMO het digitale blad De Brug uit, met achtergrondinformatie, opiniestukken en interviews over het andere Israël en de stand van zaken in het Midden-Oosten. Op deze pagina vindt u het archief van De Brug.

De redactie van De Brug bestond onder anderen uit Max Arian, Jan Tourkov, Rick Meulensteun en Sjifra Herschberg.

Het is hard werken om een wereld te bouwen
De werkelijkheid op de Westoever: de vernietigers blijven vernietigen, en de bouwers blijven bouwen. Een activiste is vastberaden om te blijven schrijven. Een column van Erella Dunayevsky.

Zionistische bomenplanter of landbezetter: honderdtwintig jaar JNF
Het Joods Nationaal Fonds was er vanaf het eerste zionistische begin bij. De missie: Israëlisch land veiligstellen voor de joods bevolking. Wat is de erfenis van honderdtwintig jaar JNF?

De hommelregering van Bennett-Lapid
Alles spreekt tegen de nieuwe hommelregering van Naftali Bennett en Jaïr Lapid. Maar hij vliegt, al honderd dagen. Hoe komt dat? Jan van der Putten analyseert de situatie.

Een Ier, een Palestijn en een joodse Israëli
Maurits de Bruijn bespreekt Apeirogon, een roman van Ian McCann. Het is een 'meeslepend pleidooi voor wederzijds begrip', over de oprichters van Parents Circle.

Een strijd van woorden
Toen Arabische Israeli's dit voorjaar massaal de straat op gingen - en daar slaags raakten met politie en extreemrechtse groepen - waren veel joodse landgenoten verbaasd. 'Die Arabische Israëli's,' zei men, 'die horen toch bij...

Onze nieuwe ‘linkse’ regering
De nieuwe regering van Israël, onder de gedeelde leiding van Naftali Bennett en Jaïr Lapid heeft nog altijd maar één duidelijk kenmerk: de verademende afwezigheid van Benjamin Netanjahoe. Verder is het niet veel soeps, schrijft...

Wilt u het laatste nieuws over onze groepen in uw inbox ontvangen?

Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.