In Israël en de Palestijnse gebieden zijn veel zaken sinds de uitbraak van het virus stil komen te staan, maar het schenden van mensenrechten gaat onverminderd door. Sterker nog, bewegingsvrijheid en zelfbeschikking van Palestijnen zijn nog verder afgenomen en armoede en werkeloosheid nemen alleen maar toe, terwijl het voor mensenrechtenorganisaties lastiger is geworden hun werk te doen. Dit is een overzicht van de activiteiten van drie van de groepen die SIVMO steunt.
B’Tselem
Al in februari begon B’Tselem zich voor te bereiden op de crisis. Op het moment dat de lockdown van kracht werd paste de organisatie zich snel aan zodat ze hun werk konden blijven doen. De veldwerkonderzoekers werken nu vanuit huis en houden de wereld dagelijks op de hoogte van hun bevindingen. B’Tselem wijst erop dat mensen over de hele wereld op dit moment worden geconfronteerd met een inperking van hun bewegingsvrijheid, terwijl deze situatie voor Palestijnen al lange tijd hun dagelijks leven kleurt. Bovendien zal de Palestijnse lockdown niet worden opgeheven als de rest van de wereld weer zijn vrijheid terugkrijgt.
De organisatie meldt dat op 26 maart een aantal Israëlische legerjeeps en een bulldozer verschenen in Khirbet Ibziq, in het noordelijke deel van Jordaanvallei, om palen en tentdoeken in beslag te nemen die moest dienen voor de bouw van een noodkliniek. Ook onder de huidige omstandigheden, blijft Israël verwoestingen uitvoeren.
Ook kolonisten gaan door met hun vandalisme en geweldplegingen tegen Palestijnen en hun bezittingen. Op de westelijke Jordaanoever worden voetgangers aangevallen, midden in de nacht worden ramen van huizen ingegooid, worden gewassen vernietigd, banden lek gestoken en haatspreuken op muren gespoten.
Al’Esawiyah, een Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem, wordt ondanks de oproep tot social distancing nog dagelijks geplaagd door de Israëlische politie. Er vinden nachtelijke invallen plaats, minderjarigen worden zonder geldige reden gearresteerd, en confrontaties worden uitgelokt zodat geweldplegingen kunnen worden gerechtvaardigd.
Kav LaOved
Kav LaOved strijdt al meer dan drie decennia voor sociaal-economische rechtvaardigheid voor de meest kwetsbaren in de Israëlische samenleving. Ondanks de uitdagingen die deze tijd met zich meebrengt, blijven de vrijwilligers honderden arbeiders bijstaan. Op dit moment steunt Kav LaOved mensen die hun werk tijdelijk of definitief zijn verloren, mensen die vanuit huis moeten werken, en de mensen die genoodzaakt zijn naar hun werk te komen. Die laatste categorie bestaat voornamelijk uit migrantenarbeiders in de zorg, werknemers in de bouw en de landbouw. De mensen die het meest geraakt worden door deze crisis bevonden zich al in de marge. Lage lonen-arbeiders met weinig arbeidsrechten en minder rechtsbescherming. Daarnaast zijn er vluchtelingen en Palestijnen die hun baan zijn kwijtgeraakt maar geen aanspraak kunnen maken op een uitkering; ook zij zakken vanwege de coronacrisis verder in de armoede weg.
Kav LaOved laat deze groepen weten dat er een organisatie is die zich voor hun belangen inzet en hen voorziet van de informatie die in deze tumultueuze tijd onontbeerlijk is. De diensten van de organisatie zijn nu online beschikbaar, belangrijke informatie is beschikbaar in meer dan acht talen. Verder zet Kav LaOved zich in om uitkeringen en andere vormen van financiële compensatie te regelen voor de mensen die daar recht op hebben. Samen met Phycisians for Human Rights zorgen ze ervoor dat mensen toegang krijgen tot medische hulp en zorgverzekering, en Kav LaOved beschermt de gezondheid en veiligheid van de groepen die nog steeds werken.
Hamoked
Hamoked geeft rechtshulp aan Palestijnen van wie de burgerrechten als gevolg van de Israëlische bezetting worden geschonden. De organisatie ontvangt dagelijks telefoontjes van Palestijnen die worden geconfronteerd met nieuwe restricties ten gevolge van de coronacrisis. Hamoked kwam vorige week met goed nieuws, naar aanleiding van een petitie van Hamoked is besloten dat Palestijnse minderjarigen in gevangenschap tijdens de Covid-19 crisis de mogelijkheid krijgen te telefoneren met hun familieleden. Dit is een stap in de goede richting, maar Hamoked strijdt door om toegang tot een telefoon af te dwingen voor alle Palestijnse gevangenen, zolang de crisis voortduurt.
Ook heeft de organisatie zich met succes hard gemaakt voor Palestijnen die in Oost-Jeruzalem wonen en door de maatregelen niet in staat waren hun woonvergunning te verlengen en dus ineens illegaal in hun woningen dreigden te verblijven. Na het aankaarten van dit probleem, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken besloten alle vergunningen automatisch te verlengen tot 30 juni 2020.
Houdt onze website in de gaten voor meer nieuws over onze groepen ten tijde van de Covid-19 crisis, doneer als u kunt om ervoor te zorgen dat deze mensenrechtenorganisaties hun werk in deze moeilijke tijd kunnen voortzetten.