Still uit ‘Why Am I Still Alive?’
Video: Vrede van vroeger

Vrede lijkt een steeds abstracter begrip te worden in Israël. Toch lanceerde Peace Now, een van de oudste nog bestaande Israëlische vredesorganisaties, deze maand een campagne rond het veertigjarig jubileum van het Egyptisch-Israëlisch vredesakkoord. Onderdeel daarvan was een korte film die probeert Israëli’s lering te laten trekken uit dit verdrag en paralellen te laten zien met het Israëlisch-Palestijns conflict.

De film werd uitgezonden op nationale televisie en is al door meer dan een miljoen Israëli’s bekeken. Daarnaast organiseerde Peace Now filmvertoningen, verzamelde handtekeningen en plaatste billboards langs de snelweg met daarop het iconische beeld waarop Carter, Sadat en Begin elkaar de handen schudden. De tekst daarbij is: ‘Moedige Leiders Sluiten Vrede’.
Peace Now werd opgericht ten tijde van het vredesakkoord met Egypte. In de afgelopen jaren is de groep een van de belangrijkste stemmen over – en tegen – het nederzettingenbeleid geworden. Haar rapporten over de uitbreiding van de nederzettingen worden veelvuldig gebruikt door diplomaten en beleidsmakers.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: