Solidariteit met de Palestijnse olijfboeren

In oktober begon op de Westelijke Jordaanoever de olijfoogst. Sinds de bezetting van 1967 neemt in deze periode jaarlijks het aantal gewelddadige incidenten toe. Israëlische kolonisten stelen gedeelten van de oogst, kappen illegaal bomen, vallen plukkers aan en blokkeren wegen. Vaak wordt dit oogluikend toegestaan door het Israëlische leger. De olijfboom is niet alleen van waarde voor Palestijnen als symbool van hun gehechtheid aan het land, de verkoop van olijfolie is voor tienduizenden Palestijnse huishoudens de voornaamste bron van inkomsten. Verhindering van de oogst is dan ook een directe bedreiging van hun levensbehoeften.

Door: Redactie – 21/11/2022

Activisten van Rabbis for Human Rights helpen Palestijnse boeren bij de olijfoogst. Beeld: Rabbis for Human Rights

Voor het twintigste jaar op rij toont Rabbis for Human Rights zich solidair met de Palestijnse boeren. Door ter plekke aanwezig te zijn en te helpen plukken kunnen ze een grotere oogst en meer veiligheid garanderen. Zoals een olijfboer uit Awarta vorig jaar zei tegen Deutsche Welle toen vrijwilligers van Rabbis for Human Rights langskwamen: “Today is like a feast for us because they are with us and we can work safely. It is not important that they work, but just to come and sit with us, we feel a sense of safety, because there is no safety at all.”

Rabbis for Human Rights is een Israëlische mensenrechtenorganisatie die zich, gedreven door joods-religieuze overtuigingen, inzet voor rechtvaardigheid voor Palestijnen. Met een groot team van religieuze leiders, ondersteund door vele vrijwilligers, voeren ze actie en roepen ze op tot dialoog.

Wilt u doneren aan Rabbis for Human Rights? Dat kan hier.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: