Rabbijnen zien de olijfoogst vol vertrouwen tegemoet

Rabbis for Human Rights blijft vastberaden ondanks de vele tegenslagen van het afgelopen jaar. De joodse traditie is duidelijk, schrijft de groep: herstel de wereld, heb je medemens lief en erken zijn mensenrechten, omdat hij hetzelfde is als wij.

Door: Redactie – 05/10/2021

Het was moeilijker dan ooit om die opdracht in de praktijk te brengen. Afgezien van de ‘gebruikelijke oorlogen, mensenrechtenschendingen en natuurrampen’ maakte het coronavirus de ellende compleet. De bezetting ging door, maar de groep moest zijn werk opeens via Zoom uitvoeren. Met hulp nog meer dan normaal van verschillende andere mensenrechtengroepen, kon Rabbis for Human Rights toch actief blijven.

Maar de opluchting is groot, nu het oktober is en de olijfoogst is aangebroken. Gedurende twintig dagen helpt Rabbis for Human Rights boeren op de Westelijke Jordaanoever om hun olijven te oogsten. Het is een vitale bron van inkomen voor de Palestijnse boeren, vaak bemoeilijkt door Israëlische restricties. En voor de rabbijnen is het het belangrijkste project van het jaar, waarbij de de hulp inschakelen van honderden vrijwilligers en mensenrechtengroepen als Breaking the Silence, Peace Now en Zezim.

Om de oogst tot een goed einde te brengen, gaat de groep ook in gesprek met de Israëlische autoriteiten. Die moeten meewerken, anders kan het werk niet doorgaan. Dit jaar wil Rabbis for Human Rights de meest kwetsbare Palestijnse boeren weer aan een geslaagde oogst helpen. Benieuwd hoe dat eruitziet? Bekijk de campagnevideo!

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: