Politiegeweld en landonteigening in Oost-Jeruzalem

Sinds april 2019 is de Israëlische politie bezig met een offensief tegen de wijk al-‘Esawiyah in Oost-Jeruzalem, een van de armste buurten van de stad. De wijk ligt op de glooiingen van de Scopusberg, omringd door verschillende Israëlische instellingen, Joodse wijken en legerbasissen. Er wonen ongeveer 22.000 mensen in al-‘Esawiyah, daarmee is de wijk 3.5 keer dichter bevolkt dan andere buurten.

Een recent rapport van B’Tselem belicht de verschillende aspecten van het Israëlische beleid die leiden tot de erbarmelijke leefomstandigheden in de wijk:

1. Landonteigening: Sinds de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever in 1967 heeft Israël zich meer dan 90% van het land van al-’Esawiyah toegeëigend. Deze onteigening heeft ervoor gezorgd dat de inwoners van de wijk op geen enkele manier toegang hebben tot of kunnen profiteren van hun land. Dat is een van de redenen waarom er zoveel armoede heerst.

2. Bouwverbod: Sinds de annexatie van al-‘Esawiyah is de wijk onderdeel van de stad en mag er niet gebouwd worden. Daarom zien veel inwoners zich gedwongen om te bouwen zonder vergunningen, en dat betekent dat er constante dreiging is van huisvernietigingen en boetes die kunnen oplopen tot wel honderdduizenden sjekels.

3. Politiegeweld: Sinds een jaar maakt de Israëlische politie zich schuldig aan stelselmatig geweld in de wijk. Agenten van de grenspolitie bezoeken de wijk regelmatig zonder enige aanleiding met jeeps en drones die het dagelijks leven ontwrichten. Willekeurige hoofdstraten worden afgesloten waardoor lange files ontstaan, inwoners worden bedreigd met wapens, er worden onrechtmatige inspecties uitgevoerd, auto’s en tassen doorzocht, winkels worden zonder reden gesloten, woningen doorzocht en minderjarigen gearresteerd. Deze provocaties leiden tot reacties van de inwoners, die later door de politie worden gebruikt om hun acties te rechtvaardigen. Politie-agenten maken gebruik van traangas, en slaan de bewoners van de wijk. Sinds het begin van deze operatie zijn 300 bewoners gewond geraakt als gevolg van het politiegeweld.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: