Sinds het begin van de oorlog zijn tientallen Palestijnse gedetineerden overleden in Israëlische gevangenissen, vaak door een onbekende doodsoorzaak. Beeld: Activestills.
PHRI rapporteert over mensonterende omstandigheden in Israëlische gevangenissen

In november 2023 schreven wij in deze nieuwsbrief over de onmenselijke omstandigheden waarin Palestijnse gevangenen zich bevinden in Israël. Destijds luidden onze groepen HaMoked, Physicians for Human Rights Israel (PHRI) en PCATI daarover de noodklok. De omstandigheden in de gevangenissen zijn sindsdien niet verbeterd. Met regelmaat publiceert PHRI hierover. Hun rapporten openbaren ongekende misstanden.

Door: Redactie – 08/05/2024

In februari schreef PHRI een rapport over de mensenrechtenschendingen in de gevangenissen. Een van deze gevangenissen, het militaire centrum Sde Teiman, stond vorige maand in de schijnwerpers. Getuigenissen van honderden inmiddels vrijgelaten gedetineerden schetsen een mensonterend beeld van deze instelling. Zo worden gedetineerden de hele dag geblinddoekt en geboeid in openluchthokken vastgehouden. Bewegen of praten wordt streng gestraft. Volgens de getuigenissen ondergaan deze gedetineerden regelmatig ernstig geweld, wat leidt tot breuken, inwendige bloedingen en zelfs de dood. PHRI riep daarom in een position paper op om deze faciliteit te sluiten. Meer dan 600 medische professionals hebben dit inmiddels onderschreven.

Eind maart verscheen een rapport over de sterfgevallen. Sinds het begin van de oorlog zijn tientallen Palestijnse gevangenen overleden onder toezicht van de Israel Prison Services of het Israëlische leger. De artsen van PHRI namen deel aan vijf lijkschouwingen van Palestijnen die stierven in een Israëlische gevangenis. Bij twee van hen werden tekenen van mishandeling gevonden en bij minstens één was er sprake van medische verwaarlozing. Zo zagen de artsen ernstige sporen van geweld op het lichaam van Abdel Rahman Marai. Deze inwoner van de West Bank werd in februari 2023 aangehouden en stierf in november van hetzelfde jaar, op 33-jarige leeftijd. Bij een andere gevangene, de 38-jarige Thair Abu Assab, was geen externe arts aanwezig bij de lijkschouwing, aangezien de familie niet was geïnformeerd. Zijn celgenoten hebben echter een verklaring afgelegd dat hij is doodgeslagen door de cipiers.

PHRI diende op 25 december verzoeken om informatie in bij het Israëlische leger en het Ministerie van Volksgezondheid over het aantal Gazaanse gevangenen dat stierf in militaire gevangenschap. Volgens de Israëlische wet moeten dergelijke verzoeken binnen een maand worden beantwoord. Beide keren is om een maand uitstel gevraagd, tot februari. Tot op de dag van vandaag heeft PHRI nog geen antwoord ontvangen.

Denk niet: ik kan niks doen. Steun PHRI door te doneren.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: