Beeld: Hadas Parush (Haaretz)
Ondanks tegenwerkingen grote opkomst bij gezamenlijke herdenkingsdag

Op de avond van 24 april, voordat de feestelijkheden van de Onafhankelijkheidsdag en 75 jaar Israël begonnen, vond in Israël Jom Hazikaron plaats. Deze herdenkingsdag staat in het teken van de slachtoffers van de Israëlische oorlogen en terreuraanvallen. Combatants for Peace en The Parents Circle – Families Forum organiseren sinds 2006 een gezamenlijke ceremonie, waar niet alleen de Israëlische, maar ook de Palestijnse  slachtoffers worden herdacht.

Door: Redactie – 19/05/2023

Beide kanten van het conflict rouwen samen om de dood van hun dierbaren en er wordt herhaald dat zij de laatste slachtoffers moeten zijn van dit geweld. Sindsdien is het aantal aanwezigen enorm gegroeid. Zo kwamen dit jaar bij de achttiende herdenking tienduizenden mensen bijeen in het Gannei Yehoshua Park in Tel Aviv.

Er is sinds het begin van de gezamenlijke herdenkingsbijeenkomsten ook veel kritiek geweest, vanuit zowel de Israëlische als de Palestijnse gemeenschap. Dit was merkbaar tijdens de bijeenkomst zelf, waar buiten de hekken een tiental extreemrechtse Israeli luid protesteerden. Maar ook vanuit de overheid werd de gezamenlijke herdenking tegengewerkt. Minister van Defensie Gallant kondigde begin deze maand aan dat “vanwege de complexe veiligheidssituatie op de Westelijke Jordaanoever” het Ministerie van Defensie geen toestemming zou verlenen aan zo’n 170 Palestijnen die dierbaren zijn verloren, om de ceremonie bij te wonen. Naar aanleiding van een verzoekschrift van Combatants for Peace en The Parents Circle, beoordeelde het hooggerechtshof dit besluit een dag voor de ceremonie als ongegrond.

Dankzij de inzet van Combatants for Peace en The Parents Circle -Families Forum konden ook dit jaar Palestijnen bij de gezamenlijke herdenking zijn en samen met Israeli’s rouwen om de slachtoffers van 75 jaar geweld.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: