Netanjahoe weet onderzoek Internationaal Strafhof niet te voorkomen

Begin februari uitte Netanjahoe zijn woede over de beslissing van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat overgaat tot onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem en Gaza. Het gaat om acties van het Israëlische leger en de Hamasbeweging tijdens de Gaza-oorlog van 2014, en om de bouw van illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

– 01/03/2021
Foto: ActiveStills

Op twitter beschuldigde Netanjahoe het Internationaal Strafhof van ‘puur antisemitisme’. Hij voegde daaraan toe dat de uitspraak afbreuk doet aan de mogelijkheden van democratische landen om zich te verdedigen tegen terreur. Hij noemde het een onderzoek naar “volkomen uit de lucht gegrepen oorlogsmisdaden” en verweet het ICC niets te ondernemen tegen de dictaturen in Iran en Syrië.
Op 25 februari vond er een webinar plaats over dit onderzoek, waaraan Yael Stein, Directrice Onderzoek van B’Tselem, meedeed. Het panel bestond uit Israëlische, Palestijnse en internationale juridische experts. Zij bogen zich over de beslissing van het ICC en de implicaties die het onderzoek heeft voor de strijd voor rechtvaardigheid, aansprakelijkheid en mensenrechten in Israël en de Palestijnse gebieden.

We zullen de link naar dit webinar met u delen zodra deze beschikbaar is.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: