Moedige woorden te midden van de chaos

Terwijl het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden escaleert blijft de Israëlische mensenrechtenbeweging zich inzetten voor vrede. Maar de tegenstand, van alle kanten, is enorm.

Door: redactie – 13/05/2021
Beeld: Activestills

“De overheid speelt met vuur – en allemaal voelen wij de vlammen!” Te midden van de chaos in Israël en de Palestijnse gebieden lieten Combatants for Peace en Parents Circle gisteren, 12 mei, een geluid van protest horen. Met enkele honderden demonstreerden zij bij het kantoor van Likoed op King George Street in Tel Aviv, en op het Rabinplein iets verderop. Ook Noa Levi van Knesset-partij Hadasj riep op tot demonstraties, en in Haifa voerde het Haifa Vrouwen-voor-Vrouwencentrum actie. Een stem voor een einde aan het geweld, een einde aan de bezetting en een einde aan de blokkade van Gaza; en dat alles terwijl het geweld tussen Hamas en de Israëlische strijdmachten in rap tempo escaleert. 

Het dodental stijgt eveneens snel. Op moment van schrijven zijn 9 mensen in Israël en 139 mensen in Gaza overleden door aanvallen over en weer. Een staakt het vuren is nog niet in zicht.

Breaking the Silence herinnert het Israëlische publiek in een verklaring op sociale media aan de vorige keren dat de strijd met Hamas uit de hand liep. Dat had steeds honderden of zelfs duizenden burgerdoden tot gevolg. Het roept de regering op om de strijd te staken. “Veel mensen willen dat wij nu stil blijven,” schrijft de organisatie. “Nu is niet het moment om het nationale moreel te verzwakken, zeggen zij. Wij zouden onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Met dat laatste zijn wij het eens. Maar het minst verantwoordelijke op dit moment is om niets te zeggen. Nu is het moment om onze mening te laten horen.” 

Beeld: American Friends of Combatants for Peace

Eerder was Combatants for Peace al aanwezig in Sheikh Jarrah, de wijk in de Oost-Jeruzalem waar opnieuw honderden Palestijnen uit hun huizen dreigen te worden gezet, doordat extreemrechtse Israëli’s dat via de rechter afdwingen. De protesten tegen die uitzetting mondden afgelopen week uit in een keiharde confrontatie met de Israëlische autoriteiten. Het leidde tot even surreële als afschuwelijke beelden: Israëlische soldaten die schoten met traangasgranaten in de gebedsruimte van de al-Aqsamoskee. Religieus-zionistische jesjiva-studenten bij de westmuur die, in het zicht van een vlammenzee op de tempelberg, liederen zongen over het uitwissen van het Palestijnse nageslacht. 

Peace Now werkte intussen samen met Mossi Raz, Knessetlid voor Meretz, om een wet in stemming te brengen die Palestijnse en Israëlische landrechten in Jeruzalem gelijk te stellen, waarmee een einde zou komen aan gedwongen uitzettingen zoals die in Sheikh Jarrah. 

Het zijn moedige woorden en daden van de Israëlische mensenrechtenbeweging te midden van een stroom van tegenstand. Hun doel, vrede, lijkt verder weg dan ooit. Juist daarom verdienen zij nu onze steun. 

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: