Minister van Onderwijs: ‘Er is op scholen geen plaats voor organisaties als Machsom Watch.’

Minister van Onderwijs rabbijn Rafi Peretz (Verenigd Rechts) bekritiseerde twee weken geleden een middelbare school in Kiriat Tivon die een excursie had gepland in samenwerking met Breaking the Silence en Machsom Watch. De scholieren zouden naar Hebron gaan en daar door beide organisaties worden rondgeleid en geïnformeerd over de gevolgen van de bezetting daar.

Vorig jaar nam de Knesset een wet aan die het mensenrechtenorganisaties verbood scholen te bezoeken of samenkomsten met scholieren te organiseren. Rafi Peretz: ‘Er is in het onderwijssysteem geen plaats voor organisaties als Breaking the Silence en Machsom Watch. De organisatoren van deze tours bezorgen Israëlische militairen een slechte naam en veroordelen hen zowel binnen Israël als daarbuiten. Dat staan we niet toe. Het Ministerie van Onderwijs zal scholen die zich niet aan de wet houden, tegenwerken.’
Deze wet en de uitspraken van de minister weerhouden Machsom Watch er niet van ontmoetingen met middelbare scholieren te organiseren. Dit jaar vonden er 20 van deze samenkomsten plaats, waarbij studenten met behulp van kaarten, foto’s en rapporten worden geconfronteerd met thema’s als democratie, mensenrechten en het leven onder de Israëlische bezetting.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: