Beeld: Activestills.
Mensenrechtenorganisaties bundelen hun krachten in rapport ‘State of the Occupation’

Hoewel iedere mensenrechtenorganisatie in Israël zijn eigen expertise heeft, werken zij vaak samen in de strijd voor vrede en democratie. In juni 2023 publiceerden zeventien van deze organisaties een gezamenlijk rapport waarin zij hun kennis over de bezetting hebben gebundeld: State of the Occupation, Year 56: A joint situation report.

Door: Redactie – 19/07/2023

Ook de door u gesteunde groepen Breaking the Silence, HaMoked, Combatants for Peace, Physicians for Human Rights Israel, Rabbis for Human Rights en The Public Committee Against Torture in Israel hebben hieraan bijgedragen. Voor wie de huidige staat van de bezetting beter wil begrijpen is dit een must-read.

Het rapport is opgedeeld in de vier meest zorgwekkende thema’s van de afgelopen jaren: het geweld van de Israëlische veiligheidsdiensten, annexatie, gedwongen verplaatsing van de Palestijnse bevolking en de aanval op de ngo’s. Niet alleen worden de problemen uitgelicht en gecontextualiseerd, ook worden op beknopte wijze de meest dringende toekomstige gevaren geschetst. Het platform van mensenrechtenorganisaties roept hiermee de Israëlische regering op hun verplichtingen onder internationaal recht na te komen. Daarnaast vragen ze de internationale gemeenschap om de mensenrechten van Palestijnen te beschermen en Israël verantwoordelijk te houden voor het gewelddadige beleid.

Lees het volledige rapport hier: STATE OF THE OCCUPATION YEAR 56: A JOINT SITUATION REPORT

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: