De familieleden van gegijzelden protesteren op zaterdag 14 oktober voor het ministerie van Defensie in Tel Aviv. Ze eisen de vrijlating van hun dierbaren. Beeld: Activestills.
Mensenrechtengroepen roepen op tot vrijlating ontvoerden

De Israëlische mensenrechtenorganisaties zijn het over één ding eens: de gegijzelde Israëli’s moeten zo snel mogelijk worden vrijgelaten. Meerdere van onze groepen roepen de regering op dit tot prioriteit te maken. De huidige lijn van het oorlogskabinet stelt echter de vernietiging van Hamas boven bevrijdingsopties, zoals een ruilovereenkomst. Tegen CNN zei Gilad Erdan, vertegenwoordiger van Israël bij de Verenigde Naties: “Natuurlijk willen we al onze jongens, meisjes, grootmoeders, iedereen die ontvoerd is, thuis terugzien. Maar op dit moment ligt de focus, in lijn met onze nationale strategie, op het uitroeien van Hamas’ terroristische mogelijkheden.”

Door: Redactie – 18/10/2023

Onze groepen zetten zich desalniettemin in voor onmiddellijke bevrijding van de ontvoerden. Zo publiceerde B’Tselem een statement op hun website waarin ze de internationale gemeenschap vraagt om druk uit te oefenen op de Israëlische regering. Vrijdag publiceerden 27 mensenrechtenorganisaties een gezamenlijke verklaring in Haaretz. Daarin veroordelen ze het geweld tegen onschuldige burgers en eisen ze directe inspanningen om de ontvoerden te bevrijden. Onder de organisaties bevinden zich naast B’Tselem de door SIVMO gesteunde groepen PCATI, Hamoked, Combatants for Peace, Machsom Watch, The Parents Circle, Rabbis for Human Rights, Physicians for Human Rights en Breaking the Silence.

Zij schrijven: “Als mensenrechtenwerkers die geloven in de onschendbaarheid van het menselijk leven roepen we met klem op een einde te maken aan het willekeurig schaden van burgerlevens en infrastructuur. We roepen op tot onderhandelingen en tot inzet van alle mogelijke middelen om de gegijzelden te bevrijden – waarbij de prioriteit ligt bij de door Hamas vastgehouden burgers. Het is de enige menselijke en redelijke optie, en het moet nu gebeuren.”

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: