Kinderen van arbeidsmigranten gearresteerd

In Israël zijn meer dan 55.000 arbeidsmigranten werkzaam in de zorgsector, van wie 85% vrouw is. Deze zomer werden zestien jonge kinderen van arbeidsmigranten zonder geldige verblijfsvergunning thuis gearresteerd. De meesten van hen zijn Filippijns. Vier kinderen werden het land uitgezet en de anderen wacht een rechtszaak. Deze arrestaties worden uitgevoerd op grond van wetten en regelgeving die gelden voor de Israëlische arbeidsmarkt voor verzorgenden. Kav LaOved strijdt voor sociaal-economische rechtvaardigheid, en voor de rechten van arbeidsmigranten.

Zo is er een wet die zegt dat relaties tussen twee arbeidsmigranten ‘tegen de regels’ is. Op verdenking van een dergelijke relatie, wordt er een onderzoek gestart en wordt één van de arbeiders gedeporteerd.
Een ander ingewikkeld terrein is het moederschapsverlof. Als een zorgmedewerker die langer dan 63 maanden in Israël werkzaam is een kind krijgt, is ze verplicht haar baby na 15 weken naar haar land van herkomst te sturen. Ook als de werkgever de medewerker meer tijd met haar baby wil geven, laat de staat het niet toe.
Arbeiders die korter dan 63 maanden in Israël verblijven, mogen hun kind bij zich houden tot de 63 maanden zijn bereikt. Vervolgens moeten de moeder Israël met hun kind verlaten of wordt het kind uitgezet.

In de zorg werken arbeidsmigranten zes of in sommige gevallen zeven dagen per week, 24 uur per dag. Ze doen zwaar werk dat veel betrokkenheid vereist. De Israëlische staat moet deze arbeidsmigranten een meer menselijke behandeling geven, ze hebben immers recht op een privé- en familieleven. Kav LaOved zet zich in voor de rechten van deze arbeiders.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: