
Sinds de oorlog zijn werknemers uit alle lagen van de samenleving in onhoudbare situaties beland, stelt Kav LaOved. Deze grassrootsorganisatie, die zich inzet voor de bescherming van werknemersrechten, betrekt zowel gemeenschappen als de politiek en rechtspraak in haar werk. Door het wisselvallige beleid van de overheid bevinden Palestijnse, Israëlische en buitenlandse arbeiders zich in grote onzekerheid en soms zelfs levensbedreigende situaties.
Kort na het uitbreken van de oorlog, in december 2023, arriveerden al weer grote aantallen nieuwe arbeidsmigranten uit India, Sri Lanka, Malawi en Thailand. Deze mensen worden, via private recruitment waarvoor ze veel betalen, naar Israël gestuurd om voedsel te produceren. Voor hun vertrek werden zij echter niet geïnformeerd over de werkomstandigheden, de lonen of de veiligheidssituatie in Israël. Hoewel Israël wel actie ondernam om de boeren en arbeiders die direct getroffen werden door de gebeurtenissen van 7 oktober te ondersteunen, zijn alle andere werknemers die buiten deze directe cirkel vallen aan hun lot overgelaten. Zij werden vaak gedwongen op boerderijen langs de frontlinie te werken, terwijl hun rechten voortdurend werden geschonden en zij niet eens het minimumloon verdienden. Ook de arbeidsmigranten die in de zorg werken bevinden zich in een schrijnende situatie. Veel van hen, die samen met hun patiënten geëvacueerd werden uit gevechtszones, hebben geen hulp ontvangen, in tegenstelling tot de geëvacueerde Israëlische burgers. Veel van de Israëlische patiënten die wel een verhuisvergoeding ontvingen, deelden deze niet met hun verzorgers.
Bovendien zijn enorme hoeveelheden Palestijnse arbeiders tijdens de oorlog zonder waarschuwing ontslagen. Israël heeft deze arbeiders geen oplossing geboden en hun niet toegestaan hun opgebouwde sociale rechten te behouden zonder hun werkvergunning te verliezen. Het proces om hun rechten op te eisen wordt voortdurend bemoeilijkt. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor de werkers zelf, maar ook voor hun families. Zij leven in onzekerheid, kunnen niet naar school en raken steeds verder in de schulden. Maar niet enkel Palestijnse werkenden of arbeidsmigranten hebben het lastig in oorlogstijd. Door de dubbelzinnige besluiten van de autoriteiten en het gebrek aan duidelijk beleid bevinden ook veel Israëlische werknemers zich in een chaotische situatie. Sommigen riskeren hun leven door te blijven werken in onveilige omstandigheden, uit angst voor armoede.
Door de inspanningen van Kav LaOved is er meer duidelijkheid ontstaan over de situatie en zijn veel werknemers ondersteund in deze moeilijke omstandigheden. Het gebrek aan bescherming blijft echter groot.
Blijf op de hoogte.Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: