Kav LaOved dient een verzoekschrift in tegen nieuwe arbeidsrechtregeling

Een nieuwe regeling zou ervoor kunnen zorgen dat enorme aantallen asielzoekers hun werk zullen verliezen. Kav LaOved dient met andere mensenrechtenorganisaties een verzoekschrift in bij de rechtbank.

Door: Redactie – 25/09/2022

Op 30 juni 2022 heeft de Israëlische regering een nieuwe regeling bekendgemaakt op het gebied van arbeid van asielzoekers. Door deze regeling zou een grote groep asielzoekers in zeventien steden en gemeenten nog maar in vier sectoren mogen werken: de bouw, landbouw, verzorgingstehuizen en hotels. Hierdoor zullen hoogstwaarschijnlijk grote aantallen asielzoekers hun baan verliezen en vele werkende gezinnen in armoede belanden. Zo wordt nog meer druk gelegd op een al erg kwetsbare groep. Kav LaOved, dat zich al decennia inzet voor sociaaleconomische rechtvaardigheid in Israël, vreest niet alleen dat de regeling slecht uit zal pakken voor de asielzoekers, maar ook voor de economie. Denk aan de werkvelden waar nu nog veel asielzoekers werkzaam in zijn en de gemeenten waar asielzoekers uit weg-, of juist heen zullen moeten verhuizen.

Ngo Kav Laoved, ook bekend als Worker’s Hotline, publiceert rapporten en policy briefs om hulp te bieden aan arbeiders in Israël. Zo stelden zij de volgende doelen als antwoord op de recente regeling:

  • Bewustwording creëren over de regeling en hierdoor mensen samenbrengen die de regeling aan kunnen vechten.
  • Zelf juridische stappen ondernemen.
  • De asielzoekers voorlichten over de veranderingen en hulp bieden bij onder anderen het aanvragen van uitzonderingssituaties.
  • Onderzoek doen onder de asielzoekersgemeenschap om bij te houden wat de invloed van de regels zal zijn op langere termijn.

Onderaan kunt u de volledige policy brief lezen.

Op 6 september heeft Kav LaOved, samen met andere mensenrechtenorganisaties, een verzoekschrift ingediend tegen de minister van binnenlandse zaken, de PIBA (de Israëlische bevolkings-, immigratie- en grensautoriteit) en andere betrokkenen bij de nieuwe regeling. In de aankomende dagen verwacht Kav LaOved een beslissing van de rechtbank.

Kav LaOved biedt gratis rechtshulp aan benadeelde arbeiders in Israël. Naast de rapporten en policy briefs organiseert Kav LaOved voorlichtingen, spreekuren en biedt het handvatten om het recht toegankelijk te maken. Doneer en help Kav LaOved deze en vele andere policy briefs te volbrengen.

Een landbouwarbeider in Sde Nizan. Beeld: Activestills

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: