Israëlisch Hooggerechtshof verklaart legalisering nederzettingen ongrondwettelijk

Begin juni besloot het Israëlische Hooggerechtshof een wet nietig te verklaren die Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied in Judea en Samaria zou legaliseren. De ‘wet voor de regularisatie van nederzettingen in Judea en Samaria’ werd in februari van 2017 goedgekeurd, en werd bevroren nadat er een petitie werd ingediend door de vredesbeweging Peace Now.

Esther Hajoet, voorzitter van het Hooggerechtshof zei dat de wet ‘illegale daden van een specifieke populatie zou legaliseren terwijl daarmee de rechten van een andere groep zouden worden geschaad.’ Ze voegde daaraan toe dat de wet ongrondwettelijk is.
Advocaat Michael Sfard, die de petitietekenaars van Peace Now vertegenwoordigde zei in een reactie: ‘Het is jammer dat het zo lang heeft moeten duren om aan de Knesset uit te  leggen dat het stelen van land verkeerd is. De uitkomst van deze zaak is heel belangrijk, maar is niet meer dan rechtvaardig. En dit oordeel zou vertaald moeten worden naar dit moment waarop er een annexatie wordt beraamd, die uiteindelijk zal leiden tot een enorme onteigening van Palestijns land.’
Peace Now streeft naar het opheffen van de bezetting en het tot stand brengen van een tweestaten-oplossing. De organisatie monitort de voortgaande uitbreiding van Israëlische nederzettingen, komt daartegen in actie en doet veel aan educatie onder Israëlische jongeren.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: