Naar aanleiding van recente geweldplegingen tegen activisten heeft Breaking the Silence, samen met andere anti-bezettings- en mensenrechtenorganisaties als Peace Now en B’Tselem een protest georganiseerd in Hebron. Op 2 december kwamen 31 organisaties samen om door middel van een tocht door Hebron een duidelijk statement te maken tegen de Joodse suprematie op de Westbank.
Een week eerder, op 25 november, hadden activisten een bezoek aan Hebron gebracht, om steun en solidariteit te betuigen aan Palestijnen die waren aangevallen door kolonisten. Na een woordenwisseling met soldaten van de IDF werd een van de activisten door een soldaat hardhandig omver geduwd en in zijn gezicht geslagen. Een andere activist legde op film de volgende woorden van een soldaat vast: “Ben-Gvir gaat orde brengen op deze plekken. Dat is het, het is gedaan met jullie.” Naar aanleiding van dit incident heeft de militaire woordvoerder verklaard dat het gedrag van de soldaat “verkeerd was en niet past bij wat van een IDF-soldaat wordt verwacht”, en is de soldaat 28 dagen in hechtenis geplaatst. Maar ook de twee betrokken activisten werden twee dagen later vastgezet door middel van een huisarrest.
Een vrijwilliger van Machsom Watch beschrijft hoe het protest van 2 december verliep. Wel zes bussen uit het hele land waren naar Hebron gekomen, met rond de driehonderd activisten. De bussen werden naar een plein geleid waar door de militairen werd aangekondigd dat Hebron nu een militaire gesloten zone was. Omringd door hekken en minstens vijftig soldaten, met camera’s die de activisten non-stop filmden, werden ze door een megafoon gewaarschuwd dat uitstappen streng bestraft zou worden. Vanuit een hoek van het plein riepen rechtse groepen zoals Im Tirtzu haatkreten naar de activisten. Issa Amro, een van de activisten die na het incident van 25 november was vastgezet, heeft de activisten toegesproken. Hij sprak over solidariteit en veerkracht, die hard nodig zijn in deze moeilijke tijden. Na zijn toespraak werd hij opnieuw opgepakt door de soldaten.
De toekomst van menserechtenorganisaties in Israel ziet er na de recente verkiezingen allesbehalve rooskleurig uit. Afgelopen donderdag is het voorstel om het politiereglement te veranderen en zo de macht van de Minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir uit te breiden door de eerste lezing gekomen. Het zou hem meer zeggenschap geven over de politiechef en politieonderzoeken. Mogelijk toekomstige Minister van Defensie Bezalel Smotrich zei eerder al dat mensenrechtenorganisaties een existentiële bedreiging vormen, en dat hun fondsen moeten worden weggenomen.
Ondanks – en juist door – dit beangstigende vooruitzicht blijven de mensenrechtenorganisaties doorvechten. Ze geven de moed niet op en hebben alle hulp nodig, ook vanuit Nederland.
Blijf op de hoogte.Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: