Israël vaccineert ongedocumenteerden, maar geen Palestijnen

Toen de gemeente Tel Aviv medio februari een COVID-vaccinatiecentrum voor asielzoekers, migrantenarbeiders en stateloze personen opende, stonden er al snel honderden mensen in de rij. Lokale en internationale media berichtten dat Israël een van de eerste landen is die ongedocumenteerden vaccineert. 

– 01/03/2021

Ook P. stond in de rij, een Palestijnse man uit de Westelijke Jordaanoever, die sinds twintig jaar in Tel Aviv woont. “Ik ben gevlucht, voor mij is het gevaarlijk op de Westelijke Jordaanoever,” zei hij zonder uit te wijden. Maar zodra het zijn beurt was om gevaccineerd te worden, werd duidelijk dat Palestijnen uit de bezette gebieden, zelfs zij die gedwongen waren te vluchten, geweigerd zouden worden. Een Palestijnse arbeider met een Israëlische werkvergunning werd ook weggestuurd.

Foto: ActiveStills

Beide mannen werden geweigerd na het besluit in februari van het Israëlische ministerie van volksgezondheid in februari dat Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever die in Israël wonen of werken -legaal of illegaal- geen vaccinaties krijgen. De klinieken vaccineren alleen stateloze individuen die kunnen aantonen dat ze de afgelopen zes maanden in Israël hebben gewoond, en personen zonder papieren die ouder zijn dan 50 jaar.
Kav LaOved is vastberaden te vechten voor een uitbreiding van de vaccinaties.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: