Begin november gaven de Israëlische autoriteiten de bewoners van het Palestijnse dorp Khirbet Humsa (in het noordelijke deel van de Jordaanvallei) slechts 10 minuten om hun bezittingen uit hun tenten en huizen te halen. Vervolgens werden diezelfde dag 29 huizen, tenten en schuren verwoest. Elf gezinnen werden die dag dakloos. Als het gaat om het aantal mensen dat dakloos raakte is dit de grootste destructie die de Israëlische autoriteiten sinds 2010 hebben uitgevoerd.
Er werden schuren verwoest waarin schapen werden gehouden (zo’n 1.000 dieren), plus negen tenten die als keuken werden gebruikt, tien toiletten, twee zonnepanelen en 23 watertanks. Er is water en veevoer verspild, en er werden twee tractors in beslag genomen.
Tot dusver werden dit jaar 689 gebouwen vernietigd op de Westelijke Jordaanoever, als gevolg daarvan werden in totaal 869 Palestijnen dakloos. Het aantal gesloopte huizen en gebouwen is sinds 2016 niet zo hoog geweest. De officiële verklaring van de verantwoordelijke coördinator sprak van ‘een actie tegen zeven tenten en acht dierenverblijven’, aantallen die niet stroken met de werkelijkheid. Israël heeft het gebied geclaimd als trainingszone (Firing Zone) voor het IDF, dat is de reden die wordt opgegeven voor deze enorme verwoesting. Dat geldt voor veel van de recente vernietigingen en huisuitzettingen die Israël uitvoerde op de Westelijke Jordaanoever.
Firing Zone 903, waarin Khirbet Humsa zich bevindt, neemt inmiddels 80.000 dunams (20.000 hectare) in beslag in het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever, land dat voorheen toebehoorde aan Palestijnen. Sinds 2018 hebben de inwoners van Khirbet Humsa minstens 20 keer plaats moeten maken vanwege militaire oefeningen in het gebied.
‘Israël heeft geen land overgelaten waar we kunnen iets kunnen verbouwen of onze schapen kunnen laten grazen. Zonder schapen moeten we gaan bedelen,’ zei een van de slachtoffers van de destructie Yoesef Aboe Awad. ‘Israël wil niet dat we onze eigen bronnen van inkomsten hebben. Ze willen dat we voor hen werken.’
In een jaar waarin zoveel land van Palestijnen wordt onteigend, zijn de werkzaamheden van Hamoked relevanter dan ooit. Hamoked is een mensenrechtencentrum dat Palestijnen bijstaat die slachtoffer zijn van ‘de dagelijkse realiteit van de bezetting’, zoals onteigening van landbouwgrond en kinderdetentie. De organisatie maakt regelmatig de stap naar het Israëlische Hooggerechtshof waar ze vecht voor familiehereniging, de bewegingsvrijheid van Palestijnen, toekenning van een status voor statelozen, de teruggave van stoffelijke overschotten van Palestijnen die door Israël worden vastgehouden en de rechten van Palestijnse gedetineerden.
Blijf op de hoogte.Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: