iReturn: de nieuwe app van Zochrot

Zochrot, een ngo die zich sinds 2002 hard maakt voor een rechtvaardige samenleving, heeft een nieuwe app gelanceerd: iReturn. iReturn nodigt uit om na te denken over de onderdrukking van het Palestijnse volk en creativiteit te gebruiken als vorm van verzet.

Door: redactie – 05/11/2022
De nieuwe app iReturn. Beeld: Zochrot

De Nakba is niet alleen de vernietiging in 1948 van meer dan zeshonderd nederzettingen, met 750.000 vluchtelingen als resultaat, maar ook het voortdurende proces van het onteigenen van Palestijnse bezittingen dat daarop volgde. Ook na 1948 zijn honderdduizenden Palestijnen ontheemd geraakt, is er sprake van systematische confiscaties van bezit, militair geweld, discriminatie bij administratieve beslissingen en andere vormen van agressie tegen het Palestijnse volk.

Zochrot, een ngo die zich sinds 2002 hard maakt voor een rechtvaardige samenleving, heeft daarom een nieuwe app gelanceerd als opvolger van hun vorige app, iNakba. In drie talen (Engels, Hebreeuws en Arabisch) brengt iReturn de onrechtvaardigheden letterlijk in kaart. Met behulp van satellietbeelden en informatie over de verwoeste dorpen en huidige vluchtelingenkampen wordt de Nakba in beeld gebracht. Hierbij worden gebruikers van de app uitgenodigd foto’s, informatie en evenementen te delen en samen in gesprek te gaan.

iReturn nodigt zo uit om na te denken over de onderdrukking van het Palestijnse volk en creativiteit te gebruiken als vorm van verzet. Bovendien creëert iReturn op deze manier nieuwe kanalen voor docenten, artiesten, activisten en anderen, voornamelijk Israeli’s, om kritisch naar de Nakba te kijken. “To create a  sustainable dialogue between the hidden past and an imagined future to overcome a painful and unjust present,” schrijft Zochrot.

Download iReturn hier.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: