Infographic: Martelingen in Israël

Martelingen zijn een belangrijke graadmeter voor de moraal van een gemeenschap, stelt PCATI (Public Committee Against Torture Israel). Als martelingen door de vingers worden gezien, worden mensenrechten vaak ook op andere wijze geschonden.

PCATI monitort de meldingen van Israëlische gevangen, mensen die door de Sjien Beet (de Israëlische veiligheidsdienst) zijn ondervraagd, slachtoffers van het geweld van de Israëlische politie en het Israëlische leger. De afbeelding hierboven toont de verschillende marteltechnieken die in Israël worden gebruikt: slaaponthouding (66% van de klachten die PCATI ontvangt), dreigementen (61%), stressposities (40%), fysiek (31%) en seksueel geweld (27%).
Sinds 2001 heeft PCATI zo’n 1200 klachten ontvangen over martelpraktijken van de Israëlische veiligheidsdienst. Tot op heden heeft geen van deze klachten tot een veroordeling geleid. Van alle meldingen van politiegeweld die zijn onderzocht, leidde slechts 6% tot een veroordeling. Ondervragingen van de veiligheidsdienst worden niet opgenomen of gefilmd, dus kunnen ondervraagden hun verklaring niet ondersteunen met bewijs.
Martelingen zijn in Israel officieël niet toegestaan, maar ondanks eerdere toezeggingen heeft de Knesset nog geen wettelijk verbod ingesteld. Martelingen leiden tot valse verklaringen en tot de berechting en veroordeling van onschuldigen. Bovendien worden zaken tegen Palestijnse burgers praktisch altijd door militaire rechtbanken behandeld,  die zich vaak niet houden aan de wettelijk eisen en procedures.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: