Gelegitimeerde huisvernietigingen

Misdrijven en overtredingen van Palestijnse geweldplegers zijn al jarenlang aanleiding om familieleden van de dader uit huis te zetten en in sommige gevallen de woning te vernietigen. In verreweg de meeste gevallen woont de verdachte niet meer in het huis dat wordt gesloopt. Vorige maand werd een wetsvoorstel aangenomen dat deze maatregelen legitimeert, zo bericht mensenrechtenorganisatie HaMoked. Familieleden in de eerste graad mogen hun huis worden uitgezet als de misdaad in de categorie valt van ‘een door nationalisme ingegeven moord of poging tot moord.’

Foto: Ahmad Al-Bazz, ActiveStills

HaMoked schreef nog dezelfde dag een brief aan premier Netanjahoe waarin wordt benadrukt dat dit wetsvoorstel in strijd is met internationaal recht en het onschuldige mensen straft. Ook heeft de HaMoked verschillende rechtszaken die de staat tegen familieleden van geweldplegers had aangespannen met succes weten te weerleggen en blijft HaMoked aanhoudend actie voeren tegen het slopen van huizen.
Op de foto hierboven zijn de resten te zien van het huis van de familie Naawla dat op 17 december 2018 werd vernietigd waardoor zes mensen dakloos werden. Een inwonend familielid was ervan beschuldigd afgelopen oktober twee Israeli’s te hebben vermoord.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: