Het recht op vaccinatie

Israël is druk bezig met het vaccinatieprogramma maar heeft volgens Phycisians for Human Rights nog een aantal belangrijke vragen te beantwoorden over de distributie. Wie wordt er gevaccineerd? Is Israël verantwoordelijk voor het vaccineren van Palestijnen, wat zijn de rechten van mensen die niet gevaccineerd willen worden? En dreigt het risico van een tekort?

Door: Redactie – 26/01/2021

Dat Israël niet van plan is om verantwoordelijkheid te nemen voor het vaccineren van Palestijnen is al gebleken. Er is ook sprake van andere ongelijkheden. Zo werden in het rijke Tel Aviv, waar ook veel ziekenhuizen zijn gevestigd, alle leerkrachten gevaccineerd terwijl dat in andere steden niet het geval was.
Het Zulat Instituut voor Gelijkwaardigheid en Mensenrechten heeft samen met Physicians for Human Rights een rapport gepubliceerd waarin de organisaties stellen dat de staat Israël transparanter moet zijn en de toegankelijkheid van het vaccin moet vergroten wil er groepsimmuniteit worden bereikt in Israël en de Palestijnse gebieden. Alle informatie over het vaccin moet beschikbaar zijn voor iedereen, overal in het land, in verschillende talen.
Ieder mens heeft recht op gezondheid, stelt het rapport, ongeacht waar zij of hun ouders zijn geboren, en ongeacht hun economische situatie.

Lees het hele rapport hier.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: