Het lelijke gezicht van de checkpoints

Al bijna twintig lang verlaten de vrouwen van MachsomWatch in alle vroegte hun huis om het Qalandia Checkpoint ten noorden van Jeruzalem te monitoren. Toen dit checkpoint in 2001 in gebruik werd genomen, in de tijd dat MachsomWatch werd opgericht, was het nog een kleine, chaotische wegblokkade. Inmiddels is dit checkpoint uitgegroeid tot een enorme grenspost, die berucht is is om zijn lange rijen, enorme drukte, metalen poortjes die plotseling op slot gaan, en de kooien waarin duizenden Palestijnen dagelijks uren staan te wachten. Een schokkend beeld: gewone mensen die iedere keer dat ze naar Jeruzalem willen voor werk, studie of medische zorg een vreselijke barrière moeten nemen.

De oude situatie bij checkpoint Qalandiya
De huidige situatie

Onlangs heeft het checkpoint een facelift gekregen en zijn de kooien en poortjes verwijderd. Dankzij nieuwe hightech-apparatuur passeren Palestijnen het checkpoint nu binnen een paar minuten. MachsomWatch noemt deze renovatie ‘make-up voor een lelijk gezicht’. Qalandia is namelijk nog steeds hèt symbool van de Israelische controle over het leven van Palestijnen.
MachsomWatch is dan ook vastberaden nog meer ruchtbaarheid te geven aan de praktijken bij het checkpoint en het systeem van vergunningen en pasjes. Met uitzondering van Palestijnse inwoners van Jeruzalem, die een blauwe identiteitskaart hebben, moet iedere Palestijn die Qalandia of een ander checkpoint wil passeren, beschikken over een vergunning. Het krijgen van zo’n pasje is heel lastig. Er worden steeds minder vergunningen uitgegeven en veel pasjes worden plotseling en zonder reden ingetrokken. Zolang het systeem van vergunningen stand houdt, blijft de situatie bij Qalandia en andere checkpoints kafkaësk, facelift of niet.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: