HaMoked vraagt de rechtbank zich uit te spreken over collectief straffen

Door: Redactie – 11/03/2023

Beeld: Active Stills.

Goed nieuws van mensenrechtenorganisatie HaMoked: in reactie op hun verzoekschrift bij de Israëlische rechtbank heeft het leger de verzegeling van het huis van de ouders van Hussein Qaraqa ongedaan gemaakt en aangekondigd dat er geen sloopbevel zal worden afgegeven. Qaraqa reed op 10 februari in op een groep mensen in Ramot, waarbij twee mensen omkwamen. Aangezien hij zelf woont in een huurhuis, verzegelden de veiligheidsdiensten als straf het huis van zijn ouders. Volgens internationaal humanitair recht zijn dergelijke collectieve straffen verboden. Bovendien had Qaraqa last van psychotische aanvallen en was hij een dag voor de aanval uit het psychiatrisch ziekenhuis ontslagen. HaMoked heeft aangevoerd dat hierdoor geen sprake was van nationalistische motieven, die in Israël gelden als voorwaarde voor verzegeling of vernieling.

HaMoked zet zich vaker in tegen verzegelingen en sloop van Palestijnse huizen als straf voor misdrijven. Momenteel lopen er vijf vergelijkbare zaken. Uit het vervolg zal blijken of de Israëlische rechtbank deze straffen rechtmatig acht.

HaMoked maakt zich ernstig zorgen over de verdere uitholling van mensenrechten van Palestijnen onder de nieuwe regering. Het wordt steeds duidelijker dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de bewegingsvrijheid van mensenrechtenorganisaties wordt ingeperkt. Toch blijft HaMoked strijdvaardig. Zo zijn zij er in 2022 in geslaagd om strenge vergunningsbeperkingen ongedaan te maken, ten voordele van duizenden Palestijnse boeren, en hebben ze ervoor gezorgd dat vele ongegronde bezoeksverboden voor kinderen van ouders die in Israël vastzitten zijn opgeheven.

Met een donatie kunt u HaMoked bijstaan.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: