Geweld tegen Rabbijnen in Burin

Het beeld is helaas niet onbekend: Palestijnse boeren en Israëlische activisten worden maar al te vaak aangevallen door extreemrechtse Israëlische kolonisten. Maakt dat het niet minder schokkend wat zich vorige maand afspeelde bij Burin, een dorp op een paar kilometer afstand van de Palestijnse stad Nablus.

Door: Redactie – 06/02/2022
Beeld: Rabbis for Human Rights

‘Wij willen één ding duidelijk maken. Als zij denken dat ze ons met geweld kunnen intimideren en weerhouden van ons werk, dan hebben ze het verkeerd. We blijven ons met al onze kracht inzetten tegen dit geweld, samen met onze vrienden: de Palestijnse boeren op de Westelijke Jordaanoever. We zorgen ervoor dat onze boodschap van vrede en solidateit luid en duidelijk gehoord wordt!’

Dat schrijft Avi Dabush, voorzitter van Rabbis for Human Rights, nadat zijn organisatie vorige maand het slachtoffer werd van een aanval door joodse kolonisten uit de niet-erkende nederzetting Givat Ronen. De aanval is gefilmd; dat is vaak niet het geval. De beelden zijn schokkend, maar laten goed het geweld zien dat extreemrechtse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever gebruiken. Dat geweld is gericht, zegt Dabush: de aanvallers zijn bang voor de Rabbijnen omdat zij een ‘ander jodendom’ uitdragen. En omdat ze zoeken naar vrede.

Mede dankzij de video is deze aanval niet onopgemerkt gebleven. In de Knesset wordt een speciale bijeenkomst georganiseerd waarbij Rabbis for Human Rights zal aanschuiven. En afgelopen vrijdag keerden de activisten terug naar Burin om het werk af te maken. Bomen planten en vooral: solidariteit tonen.

Beeld: Rabbis for Human Rights

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: