Geweld door kolonisten

Het geweld door kolonisten op de Westelijke Jordaanoever neemt toe. Het Israëlische leger speelt daarin een duidelijke rol, stelt Breaking the Silence. Het leger beschermt de kolonisten tegen kritiek en laat hen ongestoord hun gang gaan tegen de Palestijnen. Hun doel is immers hetzelfde, blijkt uit een nieuw gepubliceerde bundel van getuigenissen.

Door: Redactie – 22/07/2021
‘On Duty: Settler Violence in the West Bank, Soldiers’ Testimonies 2012-2020′. Beeld: Breaking the Silence

Opnieuw is een video boven water gekomen die laat zien hoe settlers, Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, ongestraft geweld gebruiken tegen Palestijnen. Een man met ontbloot bovenlichaam, sjaal om het gezicht en geweer in de hand, schiet vanaf een heuveltop op een naburig Palestijns dorp. Tussendoor praat en lacht hij met een Israëlische soldaat die naast hem zit. Het ziet er routinematig uit, bijna alledaags. Maar dat is het absoluut niet.

Nidal Shafi, een Palestijnse man van 26 jaar, werd doodgeschoten. Hij bevond zich in een olijfgaard zo’n honderd meter verderop. Volgens Mazen Shehadeh, een raadslid uit het dorp, had Shafi stenen gegooid richting de kolonisten. Een dag eerder hadden de kolonisten op dezelfde plek olijfbomen omgehakt en zonnepanelen vernield.

De video is geopenbaard door B’Tselem, een Israëlische mensenrechtenorganisatie die SIVMO steunt. In een andere video is te zien hoe een andere Palestijnse man, Husam ‘Asayrah van 19 jaar oud, rond dezelfde plek wordt doodgeschoten. Dit soort incidenten komt steeds vaker voor, stellen mensenrechtenorganisaties.

Maar de beelden laten nog iets zien: dat het Israëlische leger en de kolonisten hand in hand gaan. Ze ondersteunen elkaar, ze werken samen aan hetzelfde doel: het langzaam maar zeker toeëigenen van de gehele Westelijke Jordaanoever. Daarom kunnen Israëlische kolonisten ongestoord hun gang gaan tegen de Palestijnen en hoeven de Palestijnen geen enkele bescherming te verwachten van het leger.

Breaking the Silence, een andere groep die SIVMO steunt, publiceerde kortgeleden een bundel van getuigenissen over geweld door kolonisten. Israëlische soldaten vertellen wat ze hebben gezien en wat ze hebben toegelaten. De bundel is gratis en online toegankelijk via deze link. Hij is zeer het lezen waard.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: