Foto: ActiveStills
Filipijnse moeder dreigt te worden uitgezet

Het Israëlische Ministerie van Binnenlandse Zaken is van plan een Filipijnse moeder zonder verblijfsvergunning uit te zetten zonder haar twee in Israël geboren kinderen. Om te voorkomen dat haar twee kinderen worden gearresteerd en samen met haar worden gedeporteerd, verzwijgt Jodaline Dela Vega hun verblijfplaats. Nu hebben de autoriteiten besloten dat Vega als ‘kinderloze illegaal’ wordt behandeld, die in haar eentje mag worden uitgezet.

Dela Vega werd op 3 september gearresteerd door de vreemdelingenpolitie. Haar kinderen (van 10 en 12 jaar oud) waren op dat moment niet bij haar, en zijn sinds de arrestatie van hun moeder ondergedoken. Dela Vega woont sinds 2004 in Israël. Haar advocaat zegt dat de vrouw op humanitaire grond een verblijfsvergunning voor haar en haar kinderen hoopt te verkrijgen.
Eerder deze maand wees het Hooggerechtshof nog een petitie af waarin werd bepleit dat kinderen van migrantenarbeiders niet tijdens het schooljaar mogen worden gedeporteerd. Voorheen vonden dergelijke uitzettingen alleen tijdens de zomervakantie plaats, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. ‘Deze kinderen hebben niet kunnen kiezen waar ze werden geboren, wat hun eerste taal is, wie hun vriendjes en vriendinnetjes zijn. Ze hebben geen enkele schuld en zijn in ieder opzicht Israeli’s. Wij geloven dat dit beleid illegaal is en in strijd is met joodse waarden, ethiek en democratie,’ aldus David Tadmor, de advocaat van de indieners van de petitie.
Kav LaOved strijdt voor sociaal-economische rechtvaardigheid, en richt zich op groepen die buiten de boot vallen, zoals migranten.