Een zaak van liefde

Het is arbeidsmigranten niet toegestaan een liefdesrelatie met elkaar aan te gaan in Israël. Zodra dergelijke relaties aan het licht komen, wordt één van de twee arbeiders gedwongen het land te verlaten. Alleen zo kan de ander alsnog het werkvisum, waar vaak een flink bedrag voor is betaald, behouden. Kav LaOved, een organisatie die strijdt voor sociaal-economische rechtvaardigheid, heeft vorig jaar 13 van dit soort zaken aangevochten, in alle gevallen hebben de migratie-autoriteiten bepaald dat beide partners alsnog in het land mochten blijven. SIVMO steunt Kav LaOved sinds kort, dit meldpunt richt zich op de groepen die vaak buiten de boot vallen: onder andere Palestijnse werknemers uit bezet gebied en arbeidsmigranten.

Oren Ziv, ActiveStills

Nu speelt er een zaak die minder goed dreigt af te lopen. De 28-jarige Charel werkt als verpleegster in Israël en wil met haar baby voor een korte vakantie naar haar thuisland India afreizen. Ze heeft te horen gekregen dat ze voor de terugreis alleen een visum ontvangt als haar partner, die ook als verpleger werkt, Israël voorgoed verlaat.
‘Dit beleid druist in tegen de menselijke behoefte verbindingen aan te gaan, en dwingt arbeidsmigranten te kiezen tussen hun inkomen en hun privélevens. Dat is een immorele en illegale eis,’ aldus een woordvoerder van Kav LaOved
Rechter Marat Dorfman zou over de zaak oordelen, maar heeft zich op verzoek van het Ministerie voor Binnenlandse zaken teruggetrokken, omdat hij is getrouwd met een niet-Israëlische vrouw en daarom niet in staat zou zijn een objectieve uitspraak te doen. ‘Deze zaak is een van de meest belangrijke als het gaat om de rechten van buitenlandse arbeiders. Het is goed mogelijk dat de uitkomst gevolgen heeft voor honderden, misschien wel duizenden mensen,’ schreef de rechter in een verklaring waarin hij uitlegde dat hij wilde voorkomen beschuldigd te worden van belangenverstrengeling.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: