Een krachtige herdenking

Midden in de nacht van 11 april 2002 werd Layla al-Shekh wakker van haar moeizaam ademende zoon Qusay. De baby van zes maanden oud had traangas ingeademd, afkomstig van een granaat die door Israëlische soldaten in hun tuin was gegooid. Onmiddellijk probeerde Layla om Qusay naar een ziekenhuis te brengen, eerst vlakbij in Bethlehem, vervolgens verder weg in Hebron. Maar steeds werd de auto van het wanhopige gezin  tegengehouden. ‘We maken geen uitzonderingen om humanitaire redenen,’ zei een soldaat tegen de smekende moeder. Toen ze eindelijk bij het ziekenhuis aankwamen was het te laat.

Door: Redactie – 30/04/2021
Foto: Parents Circle Families Forum

‘Zestien jaar lang haatte ik elke Israëli. Ik weigerde met hen te praten. Tot ik op een dag mensen ontmoette zoals ik, die dierbaren hadden verloren.’ Layla werd uitgenodigd voor een ontmoeting van het Israeli-Palestinian Bereaved Families Forum, een onderdeel van Parents Circle. ‘Voor het eerst voelde ik dat zij mensen waren net als ik, en dat wij allemaal dezelfde pijn hadden, hetzelfde lijden en dezelfde tranen.’

Layla al-Shekh zet zich tegenwoordig in voor vrede en verzoening en tegen het geweld van de bezetting. Ze vertelde haar verhaal op de herdenkingsceremonie van Parents Circle en Combatants for Peace op 13 april 2021.

Op die dag, Jom Hazikaron oftewel Herdenkingsdag, staan Israëli’s stil bij hun gevallen landgenoten in oorlogen en door terrorisme. Parents Circle en Combatants for Peace organiseerden dit jaar voor de zestiende keer een gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse herdenking, met muziek en verhalen van nabestaanden aan beide zijden van het conflict.

Onder leiding van Jossi Zabari in Tel Aviv en Raida Habon in Ramallah kon de ceremonie dit jaar doorgaan ondanks de coronamaatregelen. Het was een krachtige herdenking, met aangrijpende en zeer verschillende verhalen van verlies en verdriet, maar ook van verzoening. De herdenking is geheel terug te zien via deze link.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: