‘Don’t Buy into Occupation’

Grote Europese instellingen stellen structureel miljarden beschikbaar voor de Israëlische bezetting. ING, ABN AMRO, Nationale Nederlanden, ABP, PFZW en drie andere Nederlandse instellingen investeerden samen alleen al 8,9 miljard euro.

Door: Redactie – 05/10/2021

Dat blijkt uit het afgelopen woensdag gepubliceerde rapport ‘Don’t Buy into Occupation Exposing the financial the financial flows into the illegal Israeli settlements’. Het rapport is een gezamenlijk project van The Rights Forum, PAX en meer dan twintig andere Palestijnse en Europese organisaties. 

Ook andere partijen worden genoemd. Booking.com bijvoorbeeld, een wereldwijde aanbieder van vakantie-accommodaties, blijft hotels aanbieden in Israëlische nederzettingen. Ondanks aanhoudende druk om verantwoordelijkheid te nemen. Zo werkt Booking.com mee aan het legitimeren én financieren van de bezetting, schrijft het rapport.

Kamerlid Jasper van Dijk (SP) ging ermee aan de slag. Hij vroeg de minister van Buitenlandse Zaken om de Nederlandse geldstromen te stoppen. ABN AMRO is gedeeltelijk in overheidshanden, dus Nederland draagt wel degelijk verantwoordelijkheid. Van Dijk diende twee moties in: één gericht op het tegengaan van investeringen van Nederlandse bedrijven in de Israëlische nederzettingen, en één specifiek voor ABN AMRO. Daar kan Nederland als aandeelhouder directe invloed uitoefenen. 

Op 12 oktober stemt de Tweede Kamer over de moties van Jasper van Dijk. Hou voor de uitkomst de sociale media van SIVMO of medeonderzoeker The Rights Forum in de gaten. 

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: