‘Dit is van ons – En dit ook’

De voortdurende uitbreiding van de Israëlische aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever is het gevolg van planmatig politiek beleid. Hoewel formele annexatie op dit moment niet aan de orde is, is het doel wel degelijk om de Westelijke Jordaanoever volledig bij Israël in te lijven, en om zodoende het leven van de Palestijnse bevolking onmogelijk te maken. Tot die conclusies komen B’Tselem en de Israëlische NGO Kerem Navot in hun nieuwste rapport ‘This is Ours – And This, Too’, dat deze maand is gepubliceerd.

Door: Redactie – 29/03/2021

B’Tselem en Kerem Navot wijzen op twee belangrijke aspecten van het Israëlische beleid. Enerzijds beloont de overheid mensen en bedrijven die naar de Westelijke Jordaanoever verhuizen met allerlei financiële voordelen. Mede daarom groeit het aantal Israëliërs dat in een nederzetting woont gestaag. Anderzijds breidt Israël bepaalde nederzettingen op strategische wijze uit om Arabische bevolkingscentra steeds verder te isoleren. Door groeiende blokken van nederzettingen zoals rond Ariel of Gush Etzion, raken hele delen van de Westelijke Jordaanoever van elkaar gescheiden. De Palestijnse bevolking ziet steeds meer land verdwijnen, en ziet tegelijk zijn economische mogelijkheden steeds verder afnemen.

Foto: Dror Etkes, Kerem Navot

B’Tselem werd opgericht in 1989 met het idee om informatie en statistieken over de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden te verzamelen, in de gedachte dat die bezetting slechts tijdelijk zou zijn. Inmiddels is duidelijk dat dat niet zo is; de Israëliërs zijn niet van plan te vertrekken en hun aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever groeit zelfs gestaag. Al meer dan veertig jaar brengt B’Tselem het Israëlische beleid in kaart en roept het om aandacht voor de situatie. De groep publiceert regelmatig grote rapporten met veel impact. Dankzij uw steun kan B’Tselem dit belangrijke werk voortzetten.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: