De druk om gevaccineerd te worden

Kav LaOved heeft in januari en februari een groeiend aantal vragen ontvangen van werknemers die door hun werkgever min of meer worden gedwongen zich te laten vaccineren. Dit geldt onder andere voor ouderenverzorgers en leraren. Ook asielzoekers moeten gevaccineerd zijn om te kunnen blijven werken.
Kav LaOved heeft een verklaring uitgegeven waarin de organisatie stelt dat deze eisen niet legaal zijn, en een inbreuk vormen op de privacy van deze werknemers. De organisatie benadrukt dat het hier vaak gaat om groepen die in mindere mate toegang hebben tot heldere informatie over de vaccins. De beslissing om wel of niet gevaccineerd te worden raakt aan het recht op zelfbeschikking en privacy. Ieder persoon heeft het recht te beslissen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Ook stuurde Kav LaOved een brief naar de procureur-generaal van Israël waarin werd gevraagd te verklaren dat dit soort eisen aan werknemers onwettig zijn.

– 01/03/2021

Vragen rond vaccinaties zijn zeer beladen, in ieder opzicht. Zo liet een werkneemster die 38 weken zwanger is aan Kav LaOved weten dat ze niet naar haar werk durfde, omdat haar collega’s niet waren gevaccineerd. Een andere werknemer, die tot een risicogroep behoort, zei dat hij bang was aan het werk te gaan omdat de coronaregels op zijn werkplek niet werden nageleefd.
Dan zijn er natuurlijk nog de vele arbeiders die vanwege corona zonder werkzekerheid en zonder sociale zekerheden zijn komen te staan.
Kav LaOved blijft zich inzetten voor de rechten van de arbeider. Ze zullen de experts en beleidsmakers blijven herinneren aan hun behoeften en rechten.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: